1. 1

  Volgens mij is dat niet specifiek voor amerikaanse jeugd. Jongeren hebben volgens mij sowieso minder moeite met ‘keihard aanpakken’.

  (behalve natuurlijk als het ze zelf overkomt. Dan natuurlijk niet.)

 2. 3

  Jup @#1. In Oostenrijk vormen sinds de laatste verkiezingen de (post)facisten het grootste politieke blok: voor het eerst mochten 16-jarigen stemmen. :P

 3. 8

  Ps, als ik langere tijd niet reageer dan heeft de aivd mij van het bed gelicht vanwege bovenstaande tegel en moeten jullie me komen bevrijden.

 4. 10

  Voor een keertje wil ik hier misschien *wel* een gevolg in zien van het veel spelen van 16+ games. Het geweld dat je daar gebruikt volgt automatisch uit de aanname dat de tegenstanders zombies, islamieten of nog erger zijn.

  Of misschien zijn de volwassenen alleen PC’er.

 5. 12

  *catch*
  Jazeker.

  Stelling: Maar dat stukje schok dat echte moraliteit is verdwijnt er wel snel. Zo’n gewenningseffect (extreem geweld loont, laat overleven, is goed) is ook een leereffect.

  Misschien werkt het ook andersom. Ik probeer wel eens een praatje te maken met een zombie. Tot nu toe nog niet met veel succes, maar wat niet is kan nog komen.

 6. 18

  @16
  Of het belangrijk is wat een ballon gelijk jij of ik denken. 1 prikje en we schurken gelijk tegen d’een of andere machtswellusteling aan.

 7. 19

  @10 Het is meer de constante bloodstelling aan zowel nep (games) als echt (het nieuws) geweld. Nu wordt dat vaak ook nog redelijk neutraal gebracht, nieuwslezers zitten er altijd met een zo’n neutraal mogelijke kop en de meeste games bespreken het ook niet echt.

  Hoewel er ook zat games zijn die het veroordelen (op zijn minst het geweld tegen de zwakken, maar goed de bad guy moet nog steeds in elkaar worden geslagen) en een paar die het eigenlijk de hemel in prijzen (manhunt). Daarbij gebeurt het altijd met de “ander” en zelden of nooit met henzelf.

  Daar wordt je nogal apatisch van. Zeker dat het “martelen onder bepaalde omstandigheden” als acceptabel wordt gezien is vrij logisch omdat dit vaak wordt verkocht als iets functioneels (informatie verkrijgen en vervolgens erger voorkomen) en niet zo heel erg. Het feit dat ze het martelen als vergelding als acceptabel zien is een stuk verontrustender.