Meer 40-plussers met soa bij poli

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Soa-poli’s constateren steeds vaker geslachtsziektes bij heteroseksuelen van 40-plus. Zij zien vooral vaker chlamydia en genitale wratten langskomen. In 2010 had 5,9 procent van de geteste vrouwen tussen de 45 en 49 jaar chlamydia. In 2008 was dat nog 3,6 procent. Bij mannen is een lichte stijging te zien in de leeftijdscategorie 40-44 en 55-plus. Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van cijfers van het RIVM.

,,Het is hiermee niet gezegd dat er ook meer risicogedrag vertoond wordt door de 40-plussers. De vraag is wat deze groep eerder deed met hun SOA. Misschien bleven ze er toen mee doorlopen en vinden ze nu beter de weg naar de soa-poli”, zegt Jan van Bergen, huisarts en verbonden aan Soa Aids Nederland. ,,Een andere oorzaak kan zijn dat ‘herintreders’, gescheiden mensen die weer wisselende seksuele contacten hebben, minder opgegroeid zijn met campagnes over veilig vrijen. Door het internet is het ook eenvoudiger geworden om seksuele contacten te leggen.”

Behalve chlamydia komen ook genitale wratten vaker voor. De sterkste stijging zit bij mannen tussen de 45 en 49 jaar. In 2008 viel van de mannen met genitale wratten nog 3,2 procent in deze leeftijdscategorie, in 2010 was dat al 5,4 procent. Bij vrouwen tussen 40 en 49 jaar is een lichte stijging te zien.

De ziekte gonorroe, naast chlamydia en genitale wratten de meest voorkomende geslachtsziekte, is niet zo duidelijk toegenomen bij 40-plussers.

Soa Aids Nederland vindt dat de stijging aandacht behoeft, maar ze trekken nog niet aan de alarmbel. Van Bergen: ,,Mensen met wisselende seksuele contacten in het algemeen hebben onze aandacht. Daarin zitten nog altijd veel meer jongeren dan ouderen.”

0

Reacties (4)

#1 Inkwith Barubador

Patat met met mayonaise.

  • Volgende discussie
#2 larie

de poli ziet wat ze meet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Olav

Laura citeert: ,,Een andere oorzaak kan zijn dat ‘herintreders’, gescheiden mensen die weer wisselende seksuele contacten hebben, minder opgegroeid zijn met campagnes over veilig vrijen. Door het internet is het ook eenvoudiger geworden om seksuele contacten te leggen.”

Gniffel. Daar ken ik er wel een paar van. Van die lui (m/v) die ineens menen wat in te moeten halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Het leven begint bij 40.

  • Vorige discussie