Media, modern en oud

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Onderstaande gastbijdrage van Karin Spaink hebben we overgenomen van haar weblog.

Facebook was natuurlijk belangrijk: de pagina ‘We are all Khaled Said’ mobiliseerde jongeren, en vanaf die pagina werd de oproep gedaan om op 25 januari te gaan demonstreren. Weblogs waren belangrijk: al jarenlang bloggen veel Egyptenaren over de politiek. Reporters Sans Frontières meldt al jarenlang dat nergens zoveel burgerjournalistiek wordt bedreven als in Egypte, maar ook: dat nergens zoveel bloggers gevangen zitten als daar. En Twitter was belangrijk: een geweldig medium om informatie snel door te geven.

Maar uiteindelijk is dit ook de revolutie waarin de televisie zich bewees. Zonder Al Jazeera was dit niet gebeurd. Wanneer ze precies begonnen met de verslaggeving van deze opstand weet ik niet; wel weet ik dat ik op 28 januari begon te kijken en sindsdien de zender niet meer heb uitgezet. Dag in, dag uit deed Al Jazeera verslag. Soms herhaalden ze stukken en ‘s nachts ging het ook wel ‘s over iets anders, maar ze hebben twee weken lang bijna fulltime aan de opstand in Egypte gewijd. Verslaggevers ter plekke vertelden wat er gebeurde, soms – voor hun eigen veiligheid – anoniem. En al die tijd waren ze de enigen die via een massamedium de Egyptenaren van minuut tot minuut vertelden wat er in hun eigen land gebeurde.

Steeds weer doken ze nieuwe deskundigen en nieuwe betrokkenen op die hun gedachten lieten gaan over de gebeurtenissen. Van de studio in Qatar schakelden ze over naar Tahrir; van Londen naar Washington; van Alexandrië weer terug naar Caïro. Hun uitzendlicentie in Egypte werd ze ontnomen, hun verslaggevers werden gearresteerd, hun apparatuur werd in beslag genomen, hun kantoor in Caïro werd kort en klein geslagen. Het maakte niet uit. Ze bleven doorgaan. Wel zag je dat al die gezichten steeds vermoeider raakten – dat het ook voor hen een enorme uitputtingsslag was.

Ze waren niet neutraal: aan allles kon je merken dat Al Jazeera dolgraag wilde dat deze revolutie zou slagen. Maar ook al hadden ze partij gekozen, ze bleven daarbinnen strikt professioneel. Zelfs zo professioneel dat toen duidelijk was dat Mubarak was gevallen en de anchorman in de studio voor het eerst naar de persoonlijke verhalen van de verslaggevers ter plekke vroeg, die dat onderwerp bleven omzeilen.

Veel mensen hebben gezegd dat wat de Eerste Golfoorlog voor CNN was, deze revolutie voor Al Jazeera is: een doorbraak als zender, een doorbraak als gerespecteerde bron. Maar wat iedereen vergeet te benoemen is wellicht veel belangrijker: Al jazeera heeft een monument opgericht voor geëngageerde journalistiek.

Al Jazeera: hats off. Jullie hebben het knap gedaan en jullie zijn een voorbeeld voor anderen geworden.

Reacties (3)

#1 keest

Stuk over hoe de allereerste demonstratie lukte om aan te komen op Tahrir Plein. ‘de 21e waar ze niet van af wisten’:
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704132204576135882356532702.html

  • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Al Jazeera deed tijdens de inval in Irak ook al erg goed werk. Het werken werd ze moeilijk gemaakt door de VS (die hun kantoor opbliezen). Enige medium dat ook de bloedige kant van de oorlog liet zien. Je kan zeggen van Al Jazeera wat je wil, maar ze hebben wel moed.

Sinds Irak worden ze zwartgemaakt in de Amerikaanse media. Ze zouden te pro-Hezbollah en pro-Hamas zijn. Wat velen hier in het Westen vergeten is dat zowel Hezbollah als Hamas grote steun van de bevolking genieten, of in ieder geval genoten.

Wat mij betreft is Al Jazeera een medium dat als geen ander het belang van de gewone man vertegenwoordigt. Dat is een geengageerdheid waar veel Nederlandse media nog veel van kunnen leren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 weerbarst

Is AJ een britse geheime dienst outlet?

  • Vorige discussie