Martijn Bevelander wenst selectief vergeten te worden

NIEUWS - Sargasso heeft eerder al de nodige aandacht besteed aan het ‘recht om vergeten te worden’, het besluit van het Europese Hof van Justitie dat bepaalde dat zoekmachines kunnen worden verplicht om bepaalde zoekresultaten over particuliere personen niet langer weer te geven (zie bijvoorbeeld hier en hier).

En nu kregen we er zelf mee te maken. We ontvingen namelijk een keurig mailtje van Google:

Vanwege een verzoek op basis van de Europese wetgeving over gegevensbescherming kunnen we een of meer pagina’s van uw site niet langer weergeven in onze zoekresultaten voor bepaalde zoekopdrachten naar namen of andere termen die specifieke personen identificeren. Dit geldt alleen voor resultaten in Europese versies van Google. U hoeft verder niets te doen.

Deze pagina’s zijn niet volledig uit onze zoekresultaten geblokkeerd. Ze worden nog steeds weergegeven voor andere zoekopdrachten dan de zoekopdrachten zoals opgegeven door individuele personen in de verzoeken om Europese gegevensbeschermingswetgeving die we hebben gehonoreerd. Uit individuele privacyoverwegingen kunnen we niet bekendmaken om welke zoekopdrachten het gaat.

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat iemands naam prominent op de pagina wordt genoemd voor de betreffende zoekresultaten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de naam alleen in het gedeelte met reacties wordt genoemd.

Deze actie heeft effect op de volgende URL’s:

https://sargasso.nl/martijn-bevelander-spamt-zich-weer-het-apelazarus/

Een simpel testje liet zien dat ene Martijn Bevelander liever niet aan zijn verleden als grootschalige spammer wordt herinnerd. Vergelijk immers de resultaten van deze zoekopdracht (screenshot) met deze (screenshot).

Dat Bevelander en zijn bedrijf ‘Megaprovider’ bepaald geen kleine jongens waren in de spamwereld, blijkt bijvoorbeeld uit het archief van Webwereld. Bevelander moest in 2004 zelfs een boete van 25.000 dollar betalen aan de Amerikaanse Federal Trade Commission wegens grootschalige spampraktijken.

Is dit iets dat uit ons collectieve geheugen dient te worden verwijderd? Heeft Bevelander niet recht op een schone lei?

Voor dat laatste argument kan ik wel sympathie opbrengen.

Maar niet als Bevelander zich op zijn eigen website (met aparte secties voor ‘Martijn Bevelander in de media’ en ‘Martijn Bevelander op TV’) laat voorstaan op zijn verleden als ondernemer en ‘internetpionier’ die ‘jonge ondernemers [helpt] met het najagen van hun droom’ (screenshot).

Dan lijkt het me toch behoorlijk relevant dat mensen mogen weten wat zijn activiteiten als ‘internetpionier’ precies inhielden.

En met dit artikel krijgt Bevelander er dus een URL bij die hij uit de zoekresultaten van Google kan laten verwijderen. We houden u op de hoogte.

Ook hebben we Google om een reactie gevraagd. Want dit lijkt toch niet de bedoeling te zijn geweest van het Europese Hof. Indien we iets horen, komen we daarop terug.

 1. 1

  Hij heeft gewoon de pest aan Sargasso als links, niet vrije jongen ondersteunend, medium. Rechtse haat. Wellicht Google ondersteund. Ben benieuwd naar de reactie.

 2. 5

  Wat is, of was Martijn Bevelander? Crimineel, oplichter, verkrachter, pedofiel, potloodventer, gluurder, geweldpleger, ladelichter, psychopaat, zwendelaar, dierenbeul, fraudeur, moordenaar, fietsendief, zwartrijder, kunstvervalser, inbreker, of terrorist? Niet dat we weten. Wat we wel weten is, dat Martijn Bevelander alleen rekening houdt met Martijn Bevelander, al sinds Martijn Bevelander het internet verziekt met zijn spam. Laten we Martijn Bevelander daarom nooit vergeten, vooral nu hij denkt dat te kunnen afdwingen.

 3. 8

  Hahaha. Ik neem aan dat Rejo direct toezegt. /not

  Als je een beetje rondgoogled op die martijn bevelander zie je dat hij een bezig mannetje is. En dat er regelmatig shit is rondom zijn persoontje. Lijkt erop dat hij z’n streken nog niet verleerd is.