1. 1

  Ik mag hopen dat Nederland zich niet met dit soort praktijken inlaat. Dat is toch juist het verschil tussen ons en de onbeschaafde landen? De reden waarom wij wel een oorlog tegen hen mogen beginnen, maar niet omgekeerd?

 2. 2

  De grap is dat er hier een duidelijk verschil is tussen de linkse en rechste media. De rechtse media riep van het begin af aan dat het spionage was, terwijl het in feite meer lobby is. Nederlandse zakenmensen/diplomaten zijn vanoudsher zeer actief in het buitenland voor de Hollandse Zaak. Koopmanschap noemen we dat, VOC-mentaliteit: zijn we trots op. Een wit voetje halen bij de sultan voor een lucratief baggerproject, op de barbeque bij de gouverneur van sojastaat Mato Grosso om de banden wat aan te halen, doorpilsen in een bar in Port Harcourt met een Nigeriaanse overheidsfunctionaris. Achteraf een debriefing bij EZ. Zaken zijn zaken meneer. Heel normaal allemaal. Meestal 25 jaar na dato komen dat soort personen met hun verhalen naar buiten. Boeiende jongensverhalen, iedereen smult er stiekem van. Maar als Marokkanen het doen is het spionage.

 3. 3

  Marokko doet dit toch al heel lang. Gisteren was in Nova Mohammed Rabbae. In de jaren tachtig (!) is hij ook benaderd door Marokko. Hij weigerde en het huis van zijn zus is in Marokko gevangen genomen en naar een bekend martelcentrum gebracht. Er werd in Nova ook gesuggereerd dat zoiets zou spelen bij die spion, hij werd ook gechanteerd door Marokko…

 4. 5

  Kunnen er in dit soort peilingen niet ietwat genuanceerde of anders meerdere keuzemogelijkheden komen?

  Ik wil eigenlijk gewoon kiezen voor een optie “lig er niet van wakker, en wat dan nog:”.

  Opties als “Niets bijzonders doet Nederland andersom ook” krijg ik altijd jeuk van. Tuurlijk gebeurt er “iets”, maar dit vind ik echt een “spits-poll”-achtige sensatie-keuzemogelijkheid.

  a la:

  Wie zat er achter 9-11:
  a) Precies wat de media ons verteld heeft
  b) de CIA en FBI zelf, om hun budgetten weer omhoog te krijgen.

  … ik had natuurlijk ook gewoon niet kunnen stemmen.

 5. 6

  @RennieB

  Oeps te snel getypt. Ik bedoelde dat de Marokkaanse politie het huis van zijn moeder en zus binnen is gevallen en zijn zus heeft gevangen genomen.

 6. 8

  @2: Onder Hassan II werden Marokkanen die zich kritisch uitlieten over het bewind toch echt wel geïntimideerd door de geheime dienst (zie Rabbae.) Marokko is ondertussen iets democratischer geworden, maar intimidatie, censuur en martelen vinden er nog steeds plaats. Toch wel een verschil met Nederland.

 7. 9

  BTW: We worden door GM uitgedaagd in een heerlijk vrijdag-pareltje over Gouda en de onfatsoenlijke chocoladeletters van het kleine zusje uit 020.

  NB Daar op bible-belt Gouda bij kaarslicht wordt na de evangelielezing door de burgemeester de samenzang traditioneel afgesloten met het ‘Ere zij God’ uit volle borst.

 8. 10

  Rabbae. Interessant dat die er nou weer bij gehaald wordt.

  Iets van gevlucht voor Hassan de zoveelste, maar ondertussen zich wel eerst islamiet en dan pas nederlander voelen. Je zou toch zeggen: Die moet beter weten, of die is echt serieus dom. En vervolgens de verkiezingen voor de groene linksmens verliezen. Daarna de Islamistische CDA voorstellen.

  *** blink ***

  Nu opeens valt het quartje: Hij was van de GL’s!

  En dat is manna voor de terugneuqende sargassiaan.

 9. 11

  “er niet wakker van liggen” YoSven?

  Er zijn leuke, ik ken geen andere, oudere nieuwkomers die er wakker van liggen als in de middag (vooral tijdens de Ramadan) aan de leestafel ineens onbekende binnenkomers (baard en bekend tenue en priemende blik) van die vreemde dingen vragen aan de ontspannigzoekende man die net zijn mintthee aan z’n lippen zet.

  Ik zat daar vaak toen, vanwege taalvaardigheid en thee en couscous en schrok van de vernauwende pupillen aan tafel.

  Het is naar mijn idee echt een probleem, niet destabiliserend voor het “ons” systeem maar voor die mensen aan de koffietafel.