Mammoeten gebombardeerd door supernova

Naast jagende mensen en een opwarmend klimaat hadden mammoeten in hun barre bestaan ook te kampen met extra-terrestische cariës veroorzaakt door rondvliegend schroot…

niet te missen...Een ontploffende ster (oftewel een supernova) 250 lichtjaren verwijderd van de aarde zou het uitsterven van de mammoet kunnen hebben veroorzaakt. Tot deze conclusie komen de kernfysicus Richard Firestone en de geoloog Allen West. Deze wetenschappers vonden vreemde ‘inslagkraters’ op de slagtanden van mammoeten, die waarschijnlijk veroorzaakt zijn door zeer kleine ijzerrijke deeltjes die de aarde vanuit de ruimte hebben bereikt met een snelheid van zo’n 10.000 km per seconde.

Als een ster ontploft vliegt er een golf van materie de ruimte in, de grote brokstukken klonteren samen tot kometen van geringe dichtheid. Kleinere ijzerrijke deeltjes zouden de aarde met de eerste schokgolf 36.000 jaar geleden hebben bereikt en sloegen o.a. in op de slagtanden van mammoeten. Uitsterven deden de mammoeten echter pas 13.000 jaar geleden toen Noord-Amerika werd getroffen door een komeet van 10 km doorsnede, waarschijnlijk ook afkomstig van dezelfde supernova. Door deze inslag stierven veel grote zoogdieren op dit continent uit en verdween ook plostklaps de Clovis beschaving. Sporen van deze inslag worden gevonden van Canada tot in Arizona. Maar magnetische bolletjes met een vergelijkbare samenstelling van titaan, ijzer, mangaan, vanadium, thorium en uranium en worden ook in het Midden-Oosten en op de maan gevonden. Uit deze vondsten blijkt dat ons zonnestelsel gedurende duizenden jaren het slachtoffer was van “pounden en pummelen” uitgevoerd door een supernova die 41.000 jaar geleden ontplofte. [Bronnen: Physorg.com en NGV-Geonieuws]

Extragratis citaat in een ander daglicht gezet:
“We will bomb Vietnam back into the stone age”
(Lyndon Johnson, voormalig president Verenigde Staten)

Reacties (13)

#1 HansR

NEE: het is het vogelgriep geweest die als bij-effect caries veroorzaakte!

 • Volgende discussie
#2 dr Banner

Ik geloof best dat er gedurende de laatste ijstijd nabije supernova’s zijn geweest en dat dat meteorieten en meteorietjes als regenvlagen op de aarde los laat. Ook geloof ik best dat dat ook gebeurd is binnen de periode 50,000-10,000 jaar geleden, waarin ook de Mammoet uitstierf. Maar van een oorzakelijk verband met het uitsterven van de Mammoet geloof ik niets.

De sterkste aanwijzingen voor supernova’s lijken de absurde delta-14C pieken, maar daarbij dient opgemerkt dient dat delta-14C geen directe metingen zijn (want 14C is radioactief en vervalt) maar gecorrigeerde waarden aangenomen dat het 14C van een bepaalde ouderdom was. Waar ze het hier over 41,000 en 36,000 jaar hebben, kan dat net zo goed dik 50,000 jaar zijn.
Wat de foutenmarge van de uitgerekende delta-14C curve is (met name voor de oudere pieken) wordt dan ook maar niet gegeven, en of die getallen als 150% en 175% bij nadere beschouwing hout blijven snijden als indicatie voor de grootte en impact van de supernova betwijfel ik zweer.
Of al die mammoet tanden van 34,000 jaar allemaal ook echt 34,000 jaar oud betwijfel ik ook sterk.
Of die ijzerrijke kraterjes in slagtanden echt inslag kratertjes zijn vraag ik me ook af – waarom zijn het geen gevolgen van vorstwerking en verwering? en laat ze maar eens aantonen dat andere mammoet slagtanden GEEN kalium-40 aanrijking vertonen.

Het plotseling stoppen van de Clovis cultuur en het uitsterven van de Mammoet in de VS rond 13,000 wordt traditioneel verklaard met het binnentrekken van Amerika door groepen mensen met een nieuwe cultuur, efficienter wat betreft het bejagen van mammoeten en het assimileren (of over de kling jagen) van Clovis-cultuur mensen. Die mensen kwamen N. Amerika binnen via de beringstraat, en hun neven en nichten trokken ontdooiend Siberie binnen en bejoegen daar Mammoeten.
Zo zijn de laatste mamoeten daar pas zo’n 8,000 jaar geleden uitgestorven (op Tamyr, een ijszee eiland diep in Noord Siberie). Waarom mensen massaal aan het trekken waren rond 13,000, had alles te maken met het warmer wordende klimaat rond die tijd en nieuwe leefmogelijkheden die zich daarbij in het veranderende landschap voor deden.

Misschien dat dit verhaal uiteindelijk wel weer tegenlobby blijkt (note de werkgever van de onderzoeker), onderdeel van het grote doel zoveel mogelijk vastgestelde dramatische voorbeelden van klimaat-veranderings-impact en menselijk-handelen-impact te ontkrachten door ze toe te schrijven aan supernova’s of spaghetti monsters of whatever. Dream on – ik laat me niet van mijn geloof in klimaatsverandering afbrengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Precies Dr Banner, ik dacht ook nog aan die Siberische mammoeten die pas later het loodje legden.
De hinkstapsprong van deze twee wetenschappers ging ook mij iets te voortvarend, u heeft daadkrachtig (als altijd) inslagkraters geschoten in deze nieuwe theorie, waarvoor dank !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Volgens het geciteerde Wikipedia-artikel zijn de laatste mammoets pas 4000 jaar geleden uitgestorven (op Wrangel eiland)…

Overigens wordt in het nederlandse wikipedia-artikel gerept over mammoets die verdronken op doggerseiland dat volgens dezelfde wikipedia ongeveer 8500 jaar geleden onderstroomde. Als hier dus niet gelogen is, waren er nog mammoets in de buurt van nederland zo’n 5000 jaar na die amerikaanse meteoriet.

Ik kan dus niet anders concluderen dan dat die meteoriet voor niet meer dan een beetje caries heeft gezorgd. Op zich leuk, maar geen verklaring voor het uitsterven van de mammoet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 caesar

en de dodo door maanstenen.
aldus crime scene investication afd. staphorst

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Larie

Ergens voel im mijn nekharen overeind staan, hier klopt iets niet De producie in een ster van helium tot maximaal ijzer( hoger dan ijzer vervalt even snel als de samensmeltende produktie( die plaats vind tot de instabiele situatie) is gasvormig. De supernova en daaropvolgende compressie van ijzer tot hogere elementen, stabiele en instabiele, vereist een condensatie en accretiefase die in een temperatuursgradient plaatsvindt. Rondom een nieuwe ster bijvoorbeeld vanuit de wolk.
Ik begrijp niet goed hoe die specifieke elementenklontering kan plaatsvinden in space zonder aanwezigheid van een nieuwe in de restnevel gevormde ster.*as a sign of my profound astonishment i will now rease my left eyebrow(Spock)*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 dr Banner

@Bismarck
Doggersbank was van ~9500 tot ~8500 jaar nog effe een eiland en daarvoor onderdeel van een ‘landbrug’ van Texel naar Oost-Engeland (waarlangs de oudste inheemse bevolking van Engeland vermoedelijk Engeland bereikte). Van op en rondom de Doggersbank worden ook veel mammoetbotten opgevist, maar die zijn een stuk ouder (de jongste ca. 20,000 jaar geloof ik – maar heb dat niet nagezocht). Wees gerust: die mammoeten zijn niet door verdrinking in de Noordzee om het leven gekomen – en corrigeren maar die Wikipedia mythe.

Wrangel eiland en Tamyr schiereiland heb ik in de gauwigheid effe door elkaar gehaald begrijp ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

dr. Banner: Misschien ook niet. Er gaan ook geruchten de ronde dat op Tamyr ook nog veel later dan 10.000 BC kuddes mammoets rondliepen. Sommigen beweren zelfs van nog steeds, maar ik denk dat ze dan toch echt wel eens een keer op de foto/film waren gezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Larie

Aardige wederkerende sketch op Sesamstraat ( heb jonge kinderen vandaar) en gaat van “sommigen…sommigen etc” ;)

@Bismarck: U leunt wel zwaar tegen aangertroffen artikelen hoor. Elke publicatie heeft een tegenhanger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Sommigen…
Sommigen…

Sommigen…

NIEMAND !!!

Sommigen…
Sommigen…

NIEMAND !!!

(sorry, heb kinderen en was er zelf ook een)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Larie

@Carlos: Herkenning, leuk :) Ik kom nooit uit dat stadium vrees ik, verloren for humanity i’m afraid.

Of to the the forest, hail the Fohn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Pelayo

Wrangel. Op Wrangel hebben mammoeten tot 1700 voor Christus geleefd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 esgigt

Als door die super-nova explosie grote zoogdieren uitstierven, waarom lopen er dan nog mensen rond? hebben de geachte onderzoekers dat deel van hun redenering ook mee gepakt??

Och, gemakshalve vergeten…

 • Vorige discussie