Malta jaagt op migranten

Foto: copyright ok. Gecheckt 24-10-2022
Serie:

ELDERS - Vogelbeschermers roepen Malta op de traditionele vogeljacht in het voorjaar te staken.

Op Malta vindt morgen een uniek referendum plaats. Onderwerp: de afschaffing van het recht van jagers om in het voorjaar vogels te kunnen schieten die op trektocht van Afrika naar het Europese vasteland de rots in de Middellandse Zee gebruiken voor een rustpauze. Het referendum is een initiatief van een groot aantal milieuorganisaties en Alternattiva Demokratika, de Maltese groene partij. De polls voorspellen grote verdeeldheid.

Malta gebruikt tot nu toe een gaatje in de Europese wetgeving, die de jacht op beschermde vogels verbiedt.  Gedurende drie weken in april is op Malta de jacht op tortelduiven en kwartels toegestaan. De vogels wordt afgeschoten voor consumptie. Maar ze worden ook opgezet en bewaard. In de praktijk worden naast de genoemde soorten heel veel meer migrerende vogels afgeschoten of op z’n minst afgeschrikt door de schietgrage Maltezen. Veel op het Europese vasteland zeldzame vogelsoorten worden zo met uitsterven bedreigd. Bij twee rondes  “ammestie” zijn door jagers meer dan een half miljoen opgezette beschermde vogels aangegeven.

Op de Europese tortelduif mag in acht Europese landen gejaagd worden. Alleen in Malta is de jacht ook in het voorjaar tijdens het broedseizoen toegestaan. Dat bedreigt niet alleen de kwartel en de tortelduif waarvan het aantal sinds 1970 met 70% is gereduceerd, maar ook de kerkuil, de torenvalk en de slechtvalk. In 2008 en 2009 toen er niet gejaagd mocht worden zijn opnieuw diverse broedende vogels gevonden, maar die zijn daarna weer verdwenen toen de  voorjaarsjacht mocht worden hervat.

Het referendum op Malta is er niet zonder slag of stoot gekomen. De jagersvereniging heeft zich er ondanks dat het vereiste aantal handtekeningen afgelopen najaar was behaald, heftig tegen verzet. Een uitspraak van het constitutionele hof maakte begin dit jaar een einde aan wat de voorman van de Groenen, Arnold Cassola, “de achterkamertjesdeals tussen de grote partijen en de jagerslobby” noemde.

Volgens de internationale vogelbeschermingsorganisatie BirdLife is de jacht op vogels niet alleen op Malta maar ook in Italië, Griekenland en Spanje een groot probleem. In deze landen wordt de jacht gezien als hoogstens een licht vergrijp. Velen beschouwen het als een oude traditie waar niet aan getornd mag worden. Politici durven zich er vaak niet tegen uit te spreken uit vrees voor verlies van stemmen op het platteland. En dan is er natuurlijk ook nog de mannelijke trots van de jager. De BirdLife afdelingen in de zuidelijke landen zijn daarom een gezamenlijke campagne begonnen om hier verandering in te brengen. Leaving is Living moet in drie jaar tijd praktijken uit de wereld helpen zoals op Sardinië waar het traditie is trekkende of overwinterende vogels, beschermd of niet, met netten of strikken te vangen. Dat kost elk jaar zo’n 300.000 vogels het leven. Ze worden doorverkocht aan restaurants of dienen als geschenk bij bijzondere gelegenheden. Ook in Griekenland wordt illegaal op tortelduiven geschoten. Het grote probleem is de handhaving. Het is moeilijk om jagers op heterdaad te betrappen. In Spanje bestaat een praktijk om vogels te vangen op met sterke lijm ingesmeerde boomtakken waar vogels met elektronisch voortgebrachte geluiden naar toe worden gelokt.

Het referendum op Malta is ook een politiek signaal. De twee grote partijen op Malta, Labour en de National Party, hebben het geen van beide aangedurfd tegen de jagers in te gaan. In het Europese Parlement is de kwestie door de Groenen jaar op jaar aan de orde gesteld, zonder veel resultaat. Vorig jaar heeft de verantwoordelijke EU-commissaris eindelijk toegezegd “in gesprek” te gaan met alle partijen. Het duurt en het duurt. Nu is door betrokken burgers zelf het initiatief genomen om een einde te maken aan deze  al zo lang illegale praktijken. Een teken aan de wand voor de politici. Dit referendum kan eindelijk verandering brengen, schrijft de Malta Independent hoopvol in een onverbloemd stemadvies tegen de jacht. If Spring hunting continues, schrijft de krant, our country’s good name will continue to be sullied by the mass killing of birds.

 

 

Reacties (5)

#1 Dehnus

Zielige witte mannen die doen alsof hun laatste dingetje wat ze nog hebben afgepakt gaat worden in…3..2..1…

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Witte mannen? Maltezers zijn licht getint en spreken een Arabisch dialect… Tis dat ze dat bij de Roze Horde niet weten, anders hadden ze er al zeker een hetze over geschreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dehnus

@2: Ik denk dat je best wel weet wat ik bedoel. Of het nu roken, “zwarte piet”, de auto of het maakt niet uit wat..

Het argument is altijd hetzelfde “Moeten ze me dat ook nog afpakken dan?”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Op het gevaar af gestenigd te worden:

Die afgeschoten vogels hebben nog het geluk gehad in vrijheid te leven.
Dit in tegenstelling tot parkieten, kanaries, zebravinken, (plof)kippen, “foie gras”ganzen enzovoort.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dramklukkel

Kunnen we niet al die schurftige, invalide, vetgevreten, monumentbekakkende duiven op de dam vangen en versturen? Doen we Gert en Hermien er ook bij…

  • Vorige discussie