Machtigste man na Poetin ziet Westers complot om Russische olie

Vladislav SurkovAl enkele dagen geleden is er een zogenaamde ‘geheime toespraak’ van Vladislav Surkov gelekt in de Russische media. Vladislav is strategisch adviseur van president Poetin en wordt gezien als de op-één-na machtigste man van Rusland. Voor een gezelschap van Russische zakenlieden hield hij een speech over hoe hij de toekomst van Rusland ziet. De speech zelf vind ik nogal zwalken (of ze is gewoon slecht vertaald) maar er zijn wel wat opmerkelijke uitspraken uit te distilleren die duiden op een paranoïde anti-westerse instelling, of misschien is het gewoon een machistisch power-praatje voor wat Russen onder elkaar?

Today we witness definite movement by Finland, Estonia and the EU on the issue of Finno-Ugrian nations. It has suddenly been discovered that we [Russia] opress them somehow. They are discriminated against in our country. And regions, where these Finno-Ugrians constitute a majority of the population, do hold a strategic amount of our oil reserves.. ..And I didn’t even start to mention all those “orange revolutions”, about humanitarian institutes’ activities. It’s common knowledge, that Freedom House is headed by Woolsey, who used to be the head of the CIA. It takes an idiot to believe in the humanitarian mission of this “establishment”..

..They [Europe] are not enemies. They are simply competitors. So, it is more insulting that we are not enemies. An enemy situation is when one can be killed in a war as a hero if there is conflict. There is something heroic and beautiful in it. And to lose in a competitive struggle means to be a loser. And this is doubly insulting, I think.

It is better to be enemies and not ambiguous friends as is the case now! That is somehow what we want. (MosNews.com)

 1. 4

  Vergeet ook de worm niet.

  Het zou mooier zijn geweest als iemand zou uitleggen waarom de man ongelijk heeft. Ik lees in het citaat in elk geval niks raars. Beetje macho dat wel, maar geen pertinente onwaarheden. Ik voel een beetje mee met de man aangezien het doen van uitspraken die strijdig zijn met de perceptie van de gemiddelde westerling, hoewel op waarheid berustend, kunnen worden afgedaan als “complot theorie”. Wat niet past in ons referentiekader is automatisch een “complottheorie” en dus gelul. Ik verwijs ook naar een aantal van de stukjes die ik hier heb geschreven. Ik wijs op een aantal eigenaardigheden in de verhalen die ons worden verkocht als zijnde “de waarheid”. Gelijk weer reacties dat het een complottheorie is. Nadeel van die mensen die dingen afdoen als “complottheorie” is dat dat label voor hen afdoende is. Ze hoeven niet de onjuistheid aan te tonen, slechts door het af te doen als paranoia en complottheorie hebben ze hun eigen straatje weer schoongeveegd. Dat is vergelijkbaar met zaken “politiek correct” noemen. “Wat jij zegt is “politiek correct” en dus gelul want bla bla bla.” Ik zie overigens ook weinig verschil met de “hitler reference”; “Pietje Puk is net als Hitler nou dan weet je het wel”.

 2. 6

  Het was.. hoe was z’n naam ook alweer, oja: Vladislav Surkov zelf die over conspiracy theories begon. Maar goed, hij heeft het bij het rechte eind als hij zegt dat de VS actief bezig is met geweldloze regime changes op ex-Sovjet gebied. Pech voor die democracy-loving russians dat zij niet eerder democratie in Oekraïne brachten, dan hadden ze gelijk hun geopolitieke invloedsfeer kunnen behouden.

  Wat betreft die Fins-Oegrische volkeren in Siberië, die hebben het wel degelijk lastig. Ze zijn meestal rendier-herders en/of een nomaden soort van… en de russische olie-expansie gaat dwars over hun tenten heen. Dus die russische topstrateeg moet nou niet zielig gaan lopen zeiken dat de EU achter russische olie aanzit. Die olie die kopen wij (EU) allang van de Russen en het lijkt mij onbegonnen werk om eerst een onafhankelijke Komi-republiek te realiseren om vervolgens met die mensen opnieuw te onderhandelen over olie. Tikkeltje paranoia van onze topstrateeg dus om te denken dat het in dit geval ook om het inperken van de russische macht gaat.

 3. 8

  Uiteraard speelt olie een rol in internationale politiek, maar ik kan Vladislav echt even niet volgen als hij beweert dat aandacht vragen voor mensenrechten van wat gemarginaliseerde tundra-volkeren een aanval is op de russische natuurlijke hulpbronnen. Volgens mij sloeg Vladislav na het uitspreken van deze theorie (complot of geen complot) nog een vodka achterover, mikte het glaasje in de openhaard en liet een nieuwe fles aanrukken door een hoogblonde poedelnaakte escort op witte naaldhakken (om maar even mijn perverse westerse stereotype verbeelding los te laten op de setting van deze nu-al-historische speech).

 4. 11

  Voor mij klinkt het meer op het cree-eren van vijanden om het volk te binden. Door het westen als vijand te bestempelen hoopt de russische dictatuur de aandacht af te leiden van de corruptie en het gebrek aan democratie in eigen land.

  Daardoor volgt het russische volk ook blindelings als Rusland weer wat maatregelen neemt die de bevolking zeker niet ten goede komen. Hoe dan ook zal “de vijand het westen” toch weer inbinden in verband met het russische ABC-arsenaal en de angst van het lekken daarvan richting terroristen.

  Daarnaast ben ik het niet eens met de mensen die het hier over “de waarheid” hebben dat Europese bezorgdheid over finoegrische en siberische volkeren alleen maar met olie te maken heeft.
  De landen Estland en Finland zijn zelf ook finoegrisch en dus al van nature bezorgd om hun broedervolkeren en verder heeft Europa toch al een relatief sterk pro-minderhedenbeleid (iig sterker dan elk van de lidstaten).

  Dat amerika zich overal mee bemoeit als er olie in het geding is, is verder natuurlijk niet nieuw, maar staat toch los van Europa.

 5. 12

  Tis vrijdag dames en heren en de , eventueel rechtvaardige, komplot-theorien kunnen mijn rug op, ik ga eten en dan naar de kermis mij in dingen laten duwen die ik eigenlijk niet durf :)))

 6. 14

  Eigenlijk ben ik niet altijd tegen complottheorieën, als het BON-getal maar goed genoeg is.

  Dit geciteerde “uitgelekte” stukje doet sterk denken aan de Angst Industrie door de ESAG van twee posts verderop. De geesten rijp maken voor…

  Rusland is druk bezig zich weer meester te maken van de eigen olie. Het goud stroomt nu binnen. De volkomen ingestorte staatsvoorzieningen opbouwen (sinds de instorting van de USSR) zou voor de hand liggen. Bij leiders die iets goeds met hun volk voorhebben tenminste. En wat mag ik hier nu lezen ? Dat deze tweede man van Rusland de boel weer voor eigen doelstellingen opruit op zijn communistisch. Het is een grote schande.