1. 7

  ‘Panzerfaust’ is overigens geen verwijzing naar nazisme, het heeft hooguit in die zin ermee te maken dat de naam ook gedragen wordt door een antitankwapen dat gebruikt werd door het Duitse leger in de oorlogsjaren, dus hooguit naar militarisme, en dan dus alleen voor wie dat echt heel graag er in wil zien, hoewel wij op ons postmoderne kut-log beiden, zowel nazisme als militarisme, niet hoog in het vaandel hebben staan. Panzerfaust begon namelijk ooit als kunstenaarscollectief, compleet met manifest en een naam die blijkbaar nog altijd zijn shockeffect niet mist. Hoewel ik achteraf er achter kwam dat de .com variant in het bezit van een neonazistisch recordlabel is, doet me dat weinig. Lees het of lees het niet, als je ons al met nazisme vereenzelvigt, ga dan vooral lekker een pand kraken.

 2. 9

  Het lijkt mij een kwestie van smaak en waarmee je geassocieerd wilt worden. Kalashnikov’s associeer ik met guerilla, Napalm met het Vrije Westen, Panzerfaust en Zyklon B met het nazisme.

  Hoe het komt dat jij mij/ons associeert met kraken begrijp ik overigens niet?

 3. 10

  Oei, dat zeg ik helemaal niet, ik associeer sargasso juist met cultuur, wetenschap en een licht-linkse politieke signatuur. Ik probeer nu nog even hard iets ontzettend kwaadaardigs te bedenken wat ik met de naam Sargasso zou kunnen associeren, maar verder dan algen en paling kom ik niet.
  Dat kraken gedoe was slechts een plaagstootje naar mensen, wie dan ook, die imho te snel dingen met elkaar associeren die niet per se met elkaar geassiocieerd hoeven worden, waar ik dan even alle krakers toe reken, for the sake of the argument.
  De naam Panzerfaust is natuurlijk niet vrij van militaristische associaties, dat weet ik ook wel, dat is deels natuurlijk ook het beoogde effect, maar om ons ook met de holocaust en de NSDAP te associeren, gaat mij simpelweg te ver. Net als het impliciete verwijt van smakeloosheid, maar goed, over smakeloosheid valt dan weer niet te twisten, en nu ik het nog eens lees was het allemaal waarschijnlijk ook nog eens ironischer bedoeld dan ik aanvankelijk dacht. Feit blijft in ieder geval dat associeren iets is waar een weldenken mens voorzichtig mee moet zijn.

 4. 14

  Beste Panzerfaust, je uitleg klinkt redelijk. Op jullie weblog kon ik zo 1-2-3 geen nazi-ideologieen vinden. Het was mij dan ook wel duidelijk dat jullie meer voor de kracht van de term hadden gekozen, dan dat er een adoratie voor Ome Adolf achter schuilging. Maar menig neo-nazist tooit zich met dergelijke termen, denk maar aan de site stormfront. Mijn keuze zou het niet zijn, maar goed…

  @Henk: ben je nu nog steeds op (sex)vakantie?!

 5. 15

  Gelikkig maar, ik zou nog willen aanvoeren dat ik ‘stormfront’ toch echt van een ander allooi vind dan ‘Panzerfaust’, maar daar kun je over blijven doorgaan.

  Henk: foei!