M-Amerika: regionaal leger tegen jeugdbendes

Gisteren zijn in het Hondurese Tegucigalpa de politieke leiders van Guatemala, El Salvador and Nicaragua overeengekomen om een regionaal leger te vormen tegen drugshandel, terroristen en jeugdbendes. De Verenigde Staten doen niet mee, maar zullen op de achtergrond wel informatie en expertise beschikbaar stellen. De invoering van één paspoort en visumsysteem voor heel Midden-Amerika behoort in de toekomst ook tot de mogelijkheid.

Maras Het regionale leger is vooral bedoeld om de criminaliteit veroorzaakt door de zogenaamde maras in te dammen. Deze jeugdbendes ontstonden ooit in de latino- gemeenschap in Los Angeles maar zijn (na uitzetting) verder gegroeid in Midden-Amerika. The United Nations says gang members number some 30,000 in Honduras, 20,000 in El Salvador and 10,000 in Guatemala. (Reuters)

Mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen over dit regionale leger omdat ze nu al zien dat er een rücksichtloze schoonmaak wordt gehouden in de sloppenwijken alwaar undercover politieagenten jonge maras executeren. Niet ieder land in de regio is overigens vóór de vorming van dit speciale leger. De Costaricaanse president Abel Pacheco liet dinsdag al weten dat hij geen akkoord tekent als daarvan sprake is. Costa Rica heeft geen leger en ziet het nut van dergelijke maatregelen niet in. (IPS)

 1. 1

  Third reich revisited.

  Wat mijns inziens bewijst dat uitzetting enkel problemen verplaatst. Volkomen in de pas met het menselijke onvermogen met angst om te gaan bouwen we hekken en zetten we uit. Bescherm ons! Maar wie is ons? En zouden we niet beter af zijn als we problemen onderling zouden oplossen? Dus geen crossmedia maar crossculture. Moeilijk he…

 2. 2

  Precies, ik heb hier al eens eerder geroepen dat we bij uitzetting van moslim-fundamentalisten wel rekening moeten houden met Marokko, Kenia, of welk land dan ook dat deze mensen ontvangt die wij zelf te gevaarlijk achten voor onze samenleving.

 3. 8

  Edwin bedoelt de knokploegen van de regering waarschijnlijk. Dat de ‘jeugdbendes’ zelf iedereen executeren die een verkeerd kapsel draagt of de verkeerde schoentjes aan heeft, dat moet je anders zien. Dat zijn vrijheidsstrijders of ten onrechte uitgezette Jongens Zonder Toekomst en per definitie onschuldig.

 4. 9

  Het ene lokt het ander uit he.
  De bruinhemden (toen nog ‘Freikorps’) werden destijds vanuit de publieke opinie gesteund omdat een extreem-linkse groep het regionale bestuur van Beieren had geliquideerd en er de communistische vrijstaat had uitgeroepen. De bruinhemden wierpen zich toen op als verdediger van de mening van een heleboel (meerderheid? er is toen geen poll gehouden..) medeburgers, en het nationaalsocialisme was geboren als een soort volksbeweging.
  Polarisatie heet dat dan. Of hoe alles zijn beloop laten de ultieme extremistische daad is. Vraag maar aan Sjors en zijn vrienden.

 5. 14

  Je wordt nu al opgepakt met bepaald soort tattoos geloof ik. Je moet er in mijn opinie niet met een westerse verrechtsstaatste blik naar kijken, maar maatregelen binnen het lokale rechtssysteem/rechtscultuur en niveau van de problemen bekijken. Wij hebben toch ook een CIA en Europol in de EU? Ik hoor niemand over de CIA die in Nederland actief is, daar staat tegenover wat niet weet wat niet deert.

  Zijn er vliegtuigspotters onder de Sargisten? Er is een hele lijst met vliegtuig-kentekens bekend die door de CIA gebruikt worden. En als schoothondje van de VS zal Nederland wel een soort Suriname voor geheim agenten zijn.

  Het Mexicaanse leger voert ook politie taken uit. Er zijn in bepaalde grensstadjes extra legereenheden geplaatst om de drugshandel en illegale immigratie naar de VS te bestrijden. Succesvol volgens hen zelf.

  Tav het verplaatsen van problemen: impliceer je dat we dus problemen niet moeten bestrijden om ze zo niet te exporteren. Of roep je ons op om te concluderen dat ieder land zo zijn eigen verantwoordelijkheid heeft, en dat we bij export van problemen hoogsten kunnen assisteren indien gewenst?