Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is ze weer gelukt in Ecuador, opnieuw hebben ze er een president uitgewerkt. Na Abdala Bucaram en Jamil Muhaud is nu Lucio Gutierrez is opgestapt onder aanhoudende volksprotesten.

Eerst kiezen Ecuadorianen de belabberste president die er voor hande is en vervolgens gooien ze hem eruit na 2 jaar omdat hij nog corrupter is dan zijn voorganger. Het is ondertussen de nationale hobby geworden.

De protesten begonnen een week geleden en zwollen met de dag aan. Gisteren culmineerde het in grote protestmarsen in het centrum van Quito en gevechten met de oproerpolitie die hun de weg naar het Carondolet (het witte huis van Quito zeg maar) in het historische centrum versperden. Daarbij werd een buitensporige hoeveelheid traangas gebruikt dat op zijn minst 80 gewonden heeft opgeleverd en 1 dode: een Chileense journalist die door verstikking gestorven is. De protesten hielden echter de hele nacht aan en vanochtend ging er weer een grote groep mensen de straat op waarbij ze uiteindelijk het plein van de onafhankelijkheid bereikten. ’s Middags werd de situatie onhoudbaar en heeft het parlement de president afgezet. Hij werd met een militaire helicopter uit het Carondolet gehaald en probeerde vervolgens met een vliegtuig te ontsnappen hetgeen verhinderd werd door demonstranten die de landingsbaan bezetten. Vervolgens is hij met dezelfde militaire helicopter naar een onbestemde bestemming vertrokken, waarschijnlijk een militaire basis in Tena, geboorteplaats.

Vice president Alfredo Palacios is tot nieuwe president benoemd maar dit heeft niet tot een einde van de protesten geleid. Het regent met bakken uit de lucht in Quito en dat is normaal gesproken reden genoeg om het openbare leven stil te leggen maar nu blijft iedereen op straat schreeuwen dat ze allemaal moeten opzouten. Ook al is Palacios al geruime tijd een flinke criticus van Lucio Gutierrez, de demonstranten willen dat iedereen oprot en dat er schoon schip gemaakt wordt. Ze hebben de buik vol van alle politici en beschouwen deze verandering slechts cosmetisch en hebben weinig vertrouwen dat er daadwerklijk iets zal verbeteren. Ze willen een volksraadpleging, vervroegde verkiezingen en een volksregering.

Reacties (11)

#1 larie

Denk je dat er in Ecuador nu een bewustwording ontstaan is dat er van hobby veranderd moet worden met name door het eigen stemgedrag onder de loep te nemen i.p.v. de eigen eerdere foute stem te snoeren en weer een foute stem te laten horen?

 • Volgende discussie
#2 Carlos

heftiger en gedetaileerder dan het NOS-journaal
(die concludeerde dat het ‘over’ was)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Degtyarev Pekhotny

het reformatorisch dagblad heeft er wel een aardig artikeltje over.

http://www.refdag.nl/website/artikel.php?id=1211343

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ErikvH

Ik geloof dat die Palacios letterlijk zei: “ik alleen ben jullie hoop”. Dat soort messianistische gebral is één van de 12 hints dat je weer met een potentiële dictator te maken hebt, lijkt me. Ik zou de stenen nog maar niet opbergen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

Lekker zooitje daar. Wel knap dat de mensen de puf nog kunnen opbrengen om de zoveelste president weg te sturen, terwijl je weet dat de hele cyclus weer van voren af aan begint. Straks weer verkiezingen. Een gelikte kandidaat die zegt dat corruptiebestrijding nummer 1 prioriteit is en dat hij de dollarisatie gaat terugdraaien. Die wordt dan overweldigend gekozen, maar blijkt na een paar maanden zelf de grootste zakkenvuller op aarde na Mugabe te zijn. Ik zou er moedeloos van worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 boludo

Alfredo Palacios is misschien zo slecht nog niet en hij heeft al aangegeven op te stappen als de mensen hem niet moeten.
Je mag hopen dat het tot een nationale reflectie leidt maar ik schat de kans hoog in dat de volgende president weer net zo fout zal zijn. Zowel het volk als de presidenten leren het niet zo snel af. En 60% van de bevolking is arm en die zijn makkelijk te verleiden met een zak rijst.
Ondertussen lijkt het overigens rustig want de telenovelas en de tecno cumbia hebben weer de overhand op TV

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan des Bouvrie

@boludo: toen ik een tijdje in Ecuador zat, kreeg ik sterk de indruk dat er niet alleen een behoorlijke klassenmaatschappij is, maar dat als het iemand lukt vanuit een lagere klasse naar de rijke top door te dringen, hij/zij zich vanaf dat moment ook net als de andere rijken gaat gedragen en mensen die het minder hebben als stront gaat behandelen. Tsja, zo komt er natuurlijk nooit verandering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 boludo

Inderdaad, net zoals Toledo in Peru. Van schoenenpoetser opgeklommen tot president en sindsdien niet meer uit de nachtclubs van Lima te slaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Carlos

en zo zijn we weer terug bij onze ecuadoriaanse paaldanseres in Santiago: foto’s (beetje NSFW)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 boludo

Lima Carlos, niet Santiago. En die foto’s die kennen we al verdomme. Geloof er trouwens geen reet van dat madam uit Guayaquil komt. Ik denk eerder een provincie stadje als Babahoyo of Quevedo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 boludo

Voor de liefhebber:
http://www.li-1.net/swf/en-la-m/
Bellsouth heet voortaan movistar, vandaar.

 • Vorige discussie