Lowlands Trendspotting 2008

Zeer traditiegetrouw was uw redacteur ook dit jaar weer afgereisd naar de polder om het Lowlands Festival te bezoeken. Niet met een perspolsbandje of een backstagebandje of een servicebandje of een gastenbandje of een artiestenbandje, nee gewoon als bezoeker. Het leek er dit jaar een beetje op dat de mensen rondom het festival in de meerderheid waren ten opzichte van de bezoekers.
Dat neemt niet weg dat het toch gewoon wel een heerlijk festival was. Met de nodige zorgen werd naar het weekend uitgekeken vanwege het slechte weer dat er aan vooraf ging. Maar op vrijdag brak gewoon riant de zon door. Het mooie weer werd pas zondagavond met een stevige onweersbui afgesloten.

Maar goed, naast dat ik er altijd ben om te zien wat er zoals gebeurt in muziekland, was ik er natuurlijk ook om te kijken of er interessante trends te spotten waren. Het voordeel van ieder jaar naar hetzelfde grote evenement gaan. Hier weer mijn observaties.

 • Gewone piercings zijn uit. Daar val je allang niet meer mee op. Wil je nu nog doen alsof je anders bent, moet je de piercing door je nekvel of hand heenjagen. Met esthetiek heeft het al een hele tijd niets meer te maken natuurlijk. Een categorie piercings is echter wel handig. Dat zijn die open ringen in de oorlellen. Mits je de juiste maat hebt, kan je daar je sigaret in bewaren of je zonnebril aan hangen.
 • Het zwart is terug. Niet het overdreven zwart als bij de Goths, nee gewoon zwart als basis kleur. Zwarte shirt (soms met opdruk) en zwarte broeken. Ook de grijs en bruin tinten waren duidelijk meer aanwezig dan in de laatste jaren, zelfs bij het mooie weer. Schijnt overigens vanzelf te gaan als een land richting economische recessie gaat. Mensen kiezen dan sneller voor sobere en donkere kleuren.
  Opvallend was trouwens het enorme aantal zwart/wit jurkjes. Zwart onder en wit boven, scheiding over de borstlijn. Kennelijk had H&M bij de deur staan uit te delen.
 • Eeneiige tweelingen zijn helemaal de bom. Waar je ook keek, je zag wel een setje staan. Uiteraard (modern) niet in dezelfde kleren om de verwarring groter te maken. Maar wel onmiskenbaar uit één ei. Zou een experiment 25 jaar geleden wat vreemde neveneffecten hebben gehad? Zoeken we op.

Wat waren u observaties (van dichtbij of op afstand)?

Met de vorig jaar gesignaleerde stijgende gemiddelde leeftijd viel het dit jaar wel mee. Een aangename mengeling van jong en oud. Wel behoorlijk wat ouders met kinderen.
Op het T-shirt front is het al een tijdje niet meer zo dat een bepaald soort shirts de boventoon voert. Shirts met bandnamen er op komen ook minder voor. Hoewel het shirt van Hot Chip wel een lokale hit was (gouden cirkel op voorkant). Het t-shirt met de tekst “I’m in a witness protection programme” was ook meerdere malen te zien. Het shirt dat me deed krabben op mijn hoofd was er eentje in de Bruna stijl waarbij een klein vliegtuigje met Nijntje daarin afvloog op een flat met daarbij de tekst “Nijn eleven”.

De goed zichtbare maansverduistering op zaterdagavond was trouwens ook goed geregiseerd.

Op muziekgebied lag de grote scheiding der geesten op zondagavond. Het snoeiharde concert van Sigur Ros deed menigeen weer vluchten in de regen, terwijl de aanwezigen er helemaal in op gingen en een van de meest bijzondere muzikale ervaringen van deze tijd ondergingen.
Niet vreemd dan ook dat ze in mijn hitlijstje van dit jaar staan:
1. Sigur Ros
2. Pendulum (alleen maar live hoor)
3. Infadels (vooral het verjaardagslied en de Sweet Dreams cover)
4. N*E*R*D
5. The Hawkeye and Hoe Band

Speciale vermelding voor het begin van de show van de Flaming Lips.

Update (19-8): Anderen over Lowlands.

 1. 1

  “Het zwart is terug.”

  Dan had je naar Melt, in Duitsland, moeten gaan. Discokleuren all over the place. Maar dat lag misschien ook aan de hippe programmering die wat meer indietronic/nu-rave-dingen had dan het wat meer rock-geörienteerde Lowlands.

  En oeh, Pendulum zou ik ook wel eens live willen zien!

 2. 4

  Ik heb geen rel/vechtpartij gezien. Op welk festival was jij, Pritt Stift?
  Met de tabaksgestapo viel het ook wel mee vond ik (Tom Barman van dEUS kon zijn sigaretten gewoon oproken). Ik vond Black Mountain en Mgmt ook erg geslaagd

 3. 5

  @Pritt: Oh ja, je mocht niet meer roken in de grote tenten. Dat was eigenlijk best wel fijn. Niet meer de smaak van dode mussen in je mond na het meeblerren.
  Wel beetje jammer. Kan ik met mijn longfillers niet langer een mooie ruimte om me heen maken te midden van de massa.

  Vechtpartijen? Zelden zo’n braaf festival meegemaakt.

  En rommel is er altijd. Dit jaar viel het bijzonder mee eigenlijk. En iedere dag een verse start.
  Je bent gewoon niets gewend.

  En ik hoef geen VIP-kaart. Wel een fotopas. Dat lijkt me leuk.

 4. 7

  @ Steeph: ja, op een groter podium waren ze beter tot hun recht gekomen (misschien hadden ze kunnen ruilen met de Fratellis, die op een gegeven moment in een grotendeels lege Grolsch-tent speelden).

 5. 8

  En wat met de kapsels Steeph ? Onlangs was ik ergens waar de helft van de meiden hetzelfde haar hadden, spooky …

  Eén ridicule trend die alvast verdwenen lijkt, is die van de zichtbare onderbroek boven de afgezakte jeans.

  Mezelf, heb ONTSPOT op vacantie in Frankrijk … was daar samen met vrienden die ook naar een festivalletje in de buurt gingen … heb dat bewust gemeden, ook om muzikale redenen … wàt een verademing, weg van de trendy stadsmensjes die zich het hele jaar door matuvu-gewijs visueel aan je opdringen … heerlijk ! Er was zelfs een strandje dat aan “Les vacances de Monsieur Hulot” deed denken, maar dan zonder de drukte.

 6. 10

  @S’z: Qua kapsel niets bijzonders opgevallen. Punk zag ik nog steeds en verder van kaal tot extreem lang en roze geverfd.
  Minder dreads wel dit jaar.

  Toch nog wel paar zakkende broeken gezien. Blijft een raar gezicht.

 7. 11

  Het laatste optreden van de Dresden Dolls (mischien wel definitief) was GENIAAL. Ik was letterlijk tot tranen geroerd toenze the port of Amsterdamdeden. Het beste optreden was van Danko Jones wat mij betreft. Wat een energie. Qua trends viel mij een zekere voorliefde voor bamboe en tuinmeubulair op de dansvloer op.

 8. 12

  Het was zeker het jaar van de Plant Op De Dansvloer.

  Afname afzakbroeken waren ook door ons gesignaleerd (beiden werkend in het onderwijs, dus goed zicht op de gemiddelde jeugd). Publiek wat ouder, maar ik kan alleen maar vergelijken met 2001 en de jaren daarvoor.

  Zwart mag dan terug zijn, de traditionele zwartdragers, de echte gothics en rockers, miste ik een beetje. Misschien door de programmering.

  Tot slot, de trend dat als het regent er minder mensen wilde dingen met modder doen. Wel zo rustig. Aan de rijen voor de douches te zien blijft de Lowlander schoon op zichzelf in alle situaties.

 9. 13

  Mensen die een ‘werptent’ hebben (lekker snel opgezet)en die op maandag 40 minuten staan te klooien om hem weer in het hoesje te krijgen. Priceless!

 10. 14

  De trend van de gekleurde regenlaarzen bij de dames lijkt overgewaaid. Was in 2006 nog een tophit.

  Nadere observaties:
  – het publiek wordt steeds jonger;
  – veel mensen met een HEMA t-shirt;
  – de Charlie-tent was geen tent, maar meer podium met een ruim bemeten overkapping;
  – de prijs voor de best geklede ‘extra´s’ gaat naar de blazers van Sigur Ros;
  – de prijs voor de slechtst geklede ‘extra´s’ gaat naar de Teletubbies van de Flaming Lips.

 11. 16

  Ter toevoeging aan de t-shirt observaties viel mij op dat in het (op zich uitzonderlijke) geval dat een bezoeker een merk-t-shirt draagt dit in de meeste gevallen een shirt van de firma G-Star scheen te zijn.

  Verder: eindelijk lijken de meeste afegzaagde “tradities” die voorgaande jaren tot vervelens toe de kop op bleven steken verdwenen, zoals daar zijn:

  * het roepen van “THEO”
  * het blaten als een schaap als de ingang wordt gepasseerd
  * het massaal roepen van “woe-ie woe-ie” (á la de bloodhound gang) door de optredens heen, bij wijze van zogenaamde sfeerverhogende toevoeging aan de muziek.

  Daarvoor in de plaats is inderdaad gekomen dat er overal planten opdoken, ook bij optredens waar deze níet op het podium en/of in de tent (India) aanwezig waren als decoratie.

 12. 18

  Oh, en nog een trend: de bekertjesrapers. Wij dronken niet zoveel, dus namen ook niet de moeite de bekers in te leveren voor een muntje (en ach, geld zat nu we HardWerkendeNederlanders zijn), maar wel vermoeiend, die figuren die het lege bekertje haast uit je handen grissen. Wilde ze eigenlijk op de grond gooien met de kreet “rapen, plebs!” ;-)

 13. 19

  Nog een trend die waarschijnlijk thuishoort in het rijtje “je wordt gewoon ouder”: het lijkt allemaal steeds sneller voorbij te gaan, die vier daagjes.

  Weinig versierde mensen gezien, het was allemaal een beetje gewoontjes. Ook weinig buitenlanders dit keer, zo lijkt het wel. Vorig jaar nog kwam je ze echt overal tegen en nu slechts sporadisch, zal ook wel zijn omdat het zo snel was uitverkocht.

 14. 21

  Anti-rookgestapo? Op dag één ging ik nog braaf buiten de tent roken, maar toen bleek dat verder iedereen zijn kont afveegde met het rookverbod, deed ik dat ook maar. Sterker nog, ik vond de security zelfs wat vriendelijker en menselijker dan voorgaande jaren, waarin de KampPolizei-mentaliteit hoogtij vierde.

  Verder gespot aan trends: de elk jaar vervelender worden uitpuiling van de Bravo-tent was zo groot dat ik er maar één keer naar binnen ben geweest. Na twaalven is het het enige podium waar bekende namen staan, dus is er geen doorkomen aan. Blijkbaar wil Lowlands liever pillen eten en dansen op Miss Kittin of Sven Väth dan nóg een keer Song 2 van Blur meebrullen bij een Pipo DJ. Een trend die nog versterkt wordt door al die Engelsen die de afgelopen jaren afreizen. Zet die dance-topnamen dan ook gewoon in een grotere tent neer. Ik had ze best willen zien.

  Grootste verrassing: De Sex Pistols waren niet eens kut.

  Grootste muzikale verrassing: Holy Fuck.

  Vervelendste Eikel: Die huilert van de Flaming Lips, die het publiek uit ging schelden omdat er maar niet hard genoeg geklapt werd. Verpeste zo zijn eigen show.

  Even moeilijk uitleggen: ‘Nee Marloes, Tricky is niet de naam van de bànd. De band is goed. Maar die neger daar, die zo stoned is dat hij nu al vier nummers stil is en met zijn rug naar het publiek staat, dàt is Tricky.’

  Verder nog leuk: Hercules & Love affair, Claw Boys Claw, Dresden Dolls, Tin Tings

 15. 22

  @ 19

  De bekerrapertjes leverden wel minstens een kwartier extra vermaak op, door het groepje bezoekers dat een werphengel had meegenomen en het voor elkaar kreeg om elke halve minuut een rapertje te laten bukken en te foppen.

 16. 24

  @24, dan zou je juist verwachten dat Lowlands blauw zou zien van de Britten. Het is veel goedkoper om naar Nederland te vliegen en naar Lowlands te gaan, dan om in Engeland te blijven en dezelfde artiesten op bijvoorbeeld Glastonbury te bekijken.