Londen, geen poging tot duiding

Als extreemrechts de rellen in Londen ziet als het bewijs voor het failliet van de multiculturele samenleving, extreemlinks ze ziet als terechte volkswoede voor alle problemen van het kapitalisme en technohaters het liefst de Blackberry aanwijzen als schuldige, dan is de enige gerechtvaardigde conclusie die we kunnen trekken dat niemand in staat is om buiten zijn eigen kadertje te denken.

Gelukkig zijn er de inwoners van de arme wijken: zij maken een lange neus naar iedereen. Zij gebruiken die angstaanjagende moderne communicatiemiddelen om, geheel in tegenspraak met de theorieën van Marx en de doemscenario’s van Wilders, schoon te maken. Zoals de “allochtoon” Prad Patel vanochtend, na een onrustige nacht in zijn eigen buurt. De hoogopgeleide tech blogger staat nu waarschijnlijk glas bijelkaar te vegen om een getroffen winkeleigenaar te helpen. Samen met zijn islamitische stadgenoten. Elke haal van zijn bezem bewijst het ongelijk van linkse idioten en rechtse idioten tegelijk.

Laat mij vanuit Italië niet proberen om de toestand in Londen te duiden. Twaalf jaar geleden was ik er voor het laatst en ik keek vanuit een geleende privéflat uit over de grauwe verpauperde straatjes van Poplar, met de glimmend nieuwe, superluxueuze Canary Wharf op de achtergrond. Elke nacht piste de bovenbuurman uit zijn raam. Ik kan alleen maar zeggen dat je niet vrolijk wordt van een leven in dergelijke omstandigheden. Ik voelde noch de behoefte om te plunderen, noch om de boel bij elkaar te vegen. Ik ben dan ook geen Londoner.

 1. 1

  Ingewikkeld hoor, zo’n duidingsloze duiding.. Geen opstand van het proletariaat, geen rassenrellen; er rest slechts een stoicijns oppakken van het dagelijks leven na wat willekeurige kwajongensstreken?

 2. 4

  Blank en zwart rellen en plunderen zij aan zij en blank en zwart ruimen gezamelijk puin en spreken schande van de relschoppers.

  Zijn voetbalrellen ooit verklaard?

  Zodra het donker is en er ligt glas op de grond gaan groepen mensen over grenzen heen die ze normaal niet overgaan. Arme mensen in arme wijken leven noodgedwongen minder individualistisch dus een groep is snel gevormd. Jonge breinen met weinig verantwoordelijkheden en zicht op de toekomst. Alcohol geeft het laatste zetje. C’est ca.

 3. 6

  Het probleem blijft dat er een grote groep is waar men weinig mee kan en die zich stierlijk verveelt zonder veel vooruitzichten. Ze zijn te duur om met Azie te concurreren en niet bijdehand genoeg voor de rest.

  Nog rechts nog links heeft hier echt een antwoord op, steeds strenger optreden werkt niet en ze simpelweg als onrendabele bestempelen en een zak met geld geven werkt ook niet. Op een gegeven moment gaan ze hun eigen brood en spelen organiseren.

  Wie het weet mag het zeggen.

 4. 7

  Als die bovenbuurman beschikt over een toilet, is onbeschaafde hufterigheid de enig denkbare beweegreden voor zijn gedrag.

  Voor de rest zou ik die rellen niet durven duiden. Maar zulen we de coctailingediënten >vakantie, >lamlendige ledigheid (want geen geld), >warmte & > drugs&drank niet vergeten?

 5. 8

  looters gewoon met beleid neerknallen met rubber, daarna is het zo afgelopen omdat de nep looters hier van schrikken.

  Anderzijds moet er goed onderzocht worden door indy media en andere kanalen in hoeverre hier agent provocateurs bij betrokken zijn, ik vind het allemaal wat toevallig zo met het naderen van de olympics en midden in een beurs crisis.

 6. 10

  @8
  Aan mijn linkerhand,
  Is de olympics , ook niet een duur rechts feestje,
  aan mijn rechterhand:
  die foto van die blanke jongen met dat hobbelpaard, is dat er niet een van Indymedia, die rustig mee loopt te lellen?

 7. 11

  Is ’t nou niet gewoon onze eigen VOC-mentaliteit? Pakken wat je pakken kan? Gewoon, omdat het kan.

  Nemen ze het heft in eigen handen en jatten ze schoenen en schoenveters om zichzelf aan op te trekken, is het weer niet goed!

 8. 16

  @14 Inderdaad.

  Wanneer er van hoog tot laag in de maatschappij op massale schaal gegraaid wordt, dan moet men niet raar opkijken dat ook de onderklasse mee gaat graaien wanneer ze eindelijk de kans krijgt.

 9. 18

  @ LONDON GEEN POGING TOT DUIDING oftewel met de mond vol tanden alias hoe voorkom ik de ontmaskering van de multiculturele samenleving als zijnde een levensgevaarlijk illusie van een levensgevaarlijke ideologie.

  ‘Zoals de “allochtoon” Prad Patel vanochtend, na een onrustige nacht in zijn eigen buurt. De hoogopgeleide tech blogger staat nu waarschijnlijk glas bijelkaar te vegen om een getroffen winkeleigenaar te helpen. Samen met zijn islamitische stadgenoten. Elke haal van zijn bezem bewijst het ongelijk van linkse idioten en rechtse idioten tegelijk.’

  Een onwaarschijnlijk verhaal van EoE. Ik zag het zo en moest er wel een beetje om lachen. Is dat nou wat ze een ‘framing’ noemen? Al het ‘goede’ van de multiculturele samenleving (MCS) nu eens onpartijdig Links en Rechts snel bij elkaar geschraapt en in elkaar gedraaid. Immoreel! Geen medelijden met de slachtoffers van de ‘riots’ van Tottenham. Alleen maar een doctrinair verhaaltje, een pak verzinsels. Een ideologie moest worden gered, de schade eraan nog enigszins beperkt, het echeque van de MCS als het kon nog enigszins aan het critisch oog onttrokken.

  Want die MCS ging in Tottenham overtreffend aan flarden, wat het van multiculturalisme druipend verhaal van EoE bewijst. Bij het fabriceren ervan is hij niet slim genoeg te werk gaan. Hij moet inderdaad haast hebben gehad.
  * Aulnay-sous-Bois, Birkerod (Denemarken), Malmö e.a. Europese plaatsen gingen Tottenham vooraf.

 10. 19

  Gevaarlijke volksmenner ben je. Jij bent de reden waarom de wereld al jaren lang smeult. Het internet heeft sociopaten zoals jij een platform gegeven om ongestraft onzin te kunnen spuien en mensen tegen elkaar op te zetten.

 11. 20

  Immoreel!

  Doctrinaire verhaaltjes, een pak verzinsels…

  Grappig hoe HPax zijn eigen bijdrage beschrijft.

  Een verklaard tegenstander van alles wat multicultureel is, islamitisch, progressief links, enz. komt zogenaamd met een objectieve mening.

  Een tijdje geleden waren de schrijfsels van HPax nog leesbaar, kon je er zelfs nog wel eens een pareltje uitpinken. Tegenwoordig is het een eng rechts-extremistisch mannetje dat teveel geloof in zijn eigen verhaaltje en alleen nog maar in cliches schrijft.

 12. 21

  HPax zat aanvankelijk te smullen voor de tv want deze rellen zouden overtuigend zijn ‘gelijk’ bewijzen dat het allemaal de schuld was van die buitenlanders, ’t liefst moslims, maar zwart was ook goed genoeg.

  Totdat ie zag dat blank en zwart gebroederlijk aan het plunderen waren geslagen. Toen ging ie teleurgesteld maar naar bed.

 13. 26

  Er valt hier niets te duiden, er valt hier niets goed te praten.

  Dit is gewoon tuig van de richel dat uit eigenbelang loopt te rellen.

  Maar nee, de “sociologen” en “politicologen” kunnen het weer niet laten hier een draai aan te geven, is het niet de “ongelijkheid in de samenleving” dan is het wel de “klassenstrijd tegen het banksterisme”.

  Dit zijn gewoon verveelde gangsters die een plasma-tv willen.

  Enorme lutsers, zowel de relschoppers als de “goedpraters”.

 14. 28

  @26: Nee hoor, het zijn vindingrijke jonge ondernemers die van hun job-coaches te horen kregen inventief en opportunistisch te zijn, te netwerken, initiatieven te ontplooien zodat zij ook rijk en succesvol (ipv losers) zullen worden, net zoals de rovende toplaag van de samenleving die hen ten voorbeeld worden gesteld. Inderdaad, dát soort tuig van de richel.

 15. 30

  Voor de ingewikkeltons (die die het altijd moeilijker maken dan het is) zal ik het even op zijn simpletons samenvatten:

  Er wordt een bekende drugsdealer en gangster (angstvallig in de Britse media als “vader van 3 kinderen” beschreven) onder onduidelijke omstandigheden door de politie omgelegd. Vervolgens trommelen de familie en vrienden van deze “ereburger” een groep op om naar de gemeente/politie te gaan om daar “duidelijkheid te eisen” (je hebt tenslotte “recht” op onmiddelijke uitleg, zelfs als het onderzoek nog niet afgesloten is). Daar aangekomen beginnen enkelen uit die groep te rellen. Vervolgens wordt het verhaal zo opgeblazen (“onschuldige vader van 3 kinderen bruut door de politie vermoord”), en massaal verspreid, dat alle gangstertjes in de buurt zich proberen te overtreffen in het rellen en plunderen.

  De locale middenstand kapotmaken “tegen het systeem”, electronica-zaken plunderen “omdat we zo gediscrimineerd worden”, mensen afsteken en beroven “omdat we zo’n slechte jeugd gehad hebben”.

 16. 31

  @30: als simpleton moet je natuurlijk altijd luisteren naar de autoriteiten. behalve als het gaat over het verbod op haatzaaien, het taboe op (rassen)discriminatie, het bestaan van klimaatverandering, etc. kortom, anderen, met name minderwaardige types moeten altijd luisteren naar hun superieuren.

 17. 32

  Dat zijn een hoop criminelen dan, die nu de straten onveilig maken. Als je ze nou eens allemaal oprolt en kijkt of ze nog arrestatiebevelen/ boetes uit te staan hebben…

 18. 33

  @26

  Tja welke voorbeelden heeft het volk? Zij zien in hun dagelijkse (arme) leven het legitiem gemaakte gegraai door witte boorden.
  Ik kan me zo voorstellen dat dit (bewust/onbewust) meespeelt en de drempel flink verlaagd.

 19. 34

  Evrywhere I hear the sound of marching, charging feet, boy
  Cause summers here and the time is right for fighting in the street, boy
  But what can a poor boy do
  Except to sing for a rock n roll band
  Cause in sleepy london town
  There’s just no place for a street fighting man
  No

  Hey! think the time is right for a palace revolution
  But where I live the game to play is compromise solution
  Well, then what can a poor boy do
  Except to sing for a rock n roll band
  Cause in sleepy london town
  There’s no place for a street fighting man
  No

  Hey! said my name is called disturbance
  Ill shout and scream, I’ll kill the king, I’ll rail at all his servants
  Well, what can a poor boy do
  Except to sing for a rock n roll band
  Cause in sleepy london town
  There’s no place for a street fighting man
  No

 20. 35

  @30:
  Aha, een redelijk nuance, of toch niet? “Bekende drugsdealer en gangster” – dat dénkt de poltie. Is hij wel eens veroordeeld? Ik heb daar niets over gelezen. “Vader van 3 kinderen” wordt geschreven omdat het zo is. Niks angstvallig aan.
  We zouden allemaal moeten wachten met ons oordeel totdat er een uitslag van het onderzoek bekend is, stel je. Vanwaar dan de aanhalingstekens bij dat “ereburger”?
  “onschuldige vader van 3 kinderen bruut door de politie vermoord”, mag ik daarvan de link?
  Wat is er eigenlijk nóg simpeler dan je eigen adviezen opvolgen inzake objectiviteit?

 21. 37

  @35:

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/8687403/London-riots-Dead-man-Mark-Duggan-was-a-known-gangster-who-lived-by-the-gun.html

  Maar dat is natuurlijk een “biased” bron.

  How about de beloved Guardian dan, als zelfs die twijfelen aan het profiel van “ereburger”?

  http://www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/08/mark-duggan-profile-tottenham-shooting

  Vader van 4 kinderen zelfs.

  Nee, een echt “lieverdje”, das “duidelijk”.

 22. 45

  @TisMeWat

  Nou snap ik het niet meer. Het was toch jij die beweerde dat die Mark werd afgeschilderd als een “ereburger”.

  En dan kom je vervolgens met bewijs uit de pers – notabene zelfs linkse pers – dat ‘ie helemaal niet wordt afgeschilderd als “ereburger”.

  Dan zet je daarmee toch je eigen stropop in de fik?

  Want de aanvang van de problemen is helemaal niet of die Mark nu wel of geen lieverdje was. Zelfs naasten en bekenden van Mark lieten doorschemeren dat ie wel het een en ander op z’n kerfstok had. Wat ze echter niet konden geloven is dat ie al schietend de confrontatie met de politie zou aangaan, en de laatste voorlopige uitkomsten van het onderzoek lijken hen daar gelijk in te geven.

  Nee, de problemen begonnen toen familie en vrienden van die Mark van de politie wilden weten waarom hij standrechtelijk was geëxecuteerd. Lijkt me toch een heel legitieme vraag. Wanneer de politie die mensen dan urenlang in de kou laat staan, dan moet je niet raar opkijken dat de situatie met de minuut meer gespannen wordt.

  De politie heeft al toegegeven dat ze toen ernstig tekort zijn geschoten.

  De vraag is ook niet zozeer waarom er toen op dat moment de vonk in het kruidvat sloeg. De vraag is waarom dat kruidvat er überhaupt is en hoe die is ontstaan. Want zoiets komt niet uit de lucht vallen.

 23. 46

  ‘dan is de enige gerechtvaardigde conclusie die we kunnen trekken dat niemand in staat is om buiten zijn eigen kadertje te denken.’

  Betrap ik hier de schrijver nou op een stukje zelfinzicht ?