Logo des Tages – Saddam

Update: the execution reportedly took place at 6:05 a.m. local time (NBC) (Video 1, Video 2)

Ooit had Sargasso een speciaal Saddam kerstlogo. Gezien de snelle recente ontwikkelingen in Irak en ons eigengeilerig jubelum met zonder aandacht voor het verleden is dit logo fluks weer uit de mottenballen gehaald. U.S. hands Saddam to Iraqis for execution: lawyer (Reuters). Het schijnt nog maar een kwestie van uren te zijn zegt men…
logo_saddam_kl.jpg

 1. 3

  @Toni, U haalt wat dingen door elkaar. De heer Saddam heeft wel wat meer op zijn geweten dacht ik zo, alhoewel geweten? Heeftie nog niet laten blijken. Is de Iraakse geschiedenis U bekend?

  Zijn medebewoners vinden 150 bewezen moorden wel genoeg om er een punt achter te zetten (ik ben tegen doodstraf btw, whatever).
  U geeft voorkeur aan zoiets als het “tribunaal” in den Haag met overloze ditjes en datjes wellicht.

 2. 8

  @Larie 3:
  Geschiedenis Irak: Een wereldmacht zorgt voor een machthebber die hun goed bevalt. Zolang dat het geval is mag de dictator doen en laten wat hij wil. Dictator wordt eigenwijs en vergeet dat het belang van de wereldmacht ook zijn belang is. Wereldmacht stuurt een falende invasie macht. Herhaal het voorafgaande.

  Dit soort landen met dit soort dictators zijn er meer. Ik heb een hekel aan hypocratie. De oorlog is niet gevoerd om een massamoordenaar te berechten. Als de v.s. vanaf het begin hun ware redenen voor de oorlog bekent hadden gemaakt hadden ze niet ieder jaar een nieuwe reden hoeven te verzinnen.

  Ik ben niet zo naief om te denken dat als er in een land een bezettingsmacht rondloopt de bewoners een vrije keus hebben wie op welke manier berecht wordt. Zeker niet als het op topfiguren gaat. Na de tweede wereldoorlog hebben de Amerikanen de andere bondgnoten overtuigd om de Nazikopstukken een eerlijk proces te geven. Waar zijn die Amerikanen gebleven.

  Een van de beginselen van een rechtstaat is dat je pas schuldig bent op het moment dat je door een rechter bent veroordeeld. In het geval van S.H. is dat dus alleen die moord op die 100 nog wat mensen, niet voor al het andere dat hij gedaan zou hebben. De slachtoffers van die andere zaken lijken daamee dus niet te bestaan.

 3. 9

  Volgens Bush is de terechtstelling “een mijlpaal op weg naar de democratie”. Dat een figuur met zulke opvattingen de president is van het machtigste land ter wereld is minstens zo eng als Saddam zelf. Doodstraf als verworvenheid, brrr.

 4. 10

  @Toni, Iedere wereldmacht doet dat, foute doch beheersbare bestuurders steunen is altijd zo geweest, al duizenden jaren. Dit gegeven is een van mijn beweegredenen om tegen Europa te zijn. Onbeheersbare grootheden. Kijk naar wat China aan het doen is in Afrika.

  “die Amerikanen” zijn nu even niet aan de macht maar dat zal ongetwijfeld gaan veranderen..slingerbeweging.

  Maar on topic, ik vind dat een mens never nooit een ander mag doden om wat voor reden dan ook.

  Uitzonderingen vanuit medische invalshoek bekeken dat is wat lastiger.

 5. 12

  Hier is iets nieuws gaande denk ik wel eens. Van militaire uitvoerders, met instructies vanuit de politiek ( no questions asked) een beweging van uitvoerders naar kritische uitvoerders. De slagkracht van de VS is nog steeds ongekend maar wat erna moet gebeuren laat de politiek het afweten, geen visie. Vanuit militaire hoek hoor je steeds meer geluiden die duiden op kritiek op de politiek.

  In een stabiele democratie zou dat wel eens tot een nieuw wereldbeeld kunnen leiden.

  Ik stond achter de inval, afstand nemen van in het verleden gesteunde dictators zeg maar, Saddam was een nare man, mij hoor je niet lullen over ietwat zwakke argumenten zoals olie e.d., maar wat er daarna gebeurde ging de perken te buiten, geen maar dan ook geen idee hoe een Arabisch land werkt en geen visie over wat te doen na de battle. Het leger “van” Saddam had de steun moeten krijgen van de VS bijvoorbeeld…en bovenal geen exitstrategie.

 6. 13

  Krijg hierbij toch een gevoel dat ze hem als dieven in de nacht snel hebben geëxecuteerd. Ik ga die beelden niet bekijken. Toen die onthoofdingen langskwamen gingen hele volkstammen het internet op om het te bekijken. Ik kon dat echt niet…misschien is mijn hersenstam niet volledig ontwikkeld ofzo…

  Wat Larie zegt over de rol van de militairen en de VS is wel interessant. Ik heb trouwens nooit wat in die inval gezien. Het argument om een dictator omver te werpen met een grootschalige aanval met ontwrichting van de infrastructuur heb ik nooit als een serieuze oplossing voor het probleem. Zolang de bevolking niet een eenheid vormt en achter een dergelijke aanpak staat doet zo’n actie meer kwaad dan goed.

  Ook het verloop van deze rechtsgang blijf ik bedenkelijk vinden. Ze hebben hem terechtgesteld naar aanleiding van een heel klein deel van zijn gruweldaden. Naar mijn smaak is het doen van recht niet alleen het straffen van de dader maar ook genoegdoening voor de slachtoffers door officieel te erkennen dat hij bepaalde misdaden heeft gepleegd. Er is nog een hele waslijst…de slachtoffers daarvan komen er bekaaid af.

  Verder vermoed ik dat het bepaalde mensen die betrokken waren bij het in het zadel brengen van Saddam destijds het erg goed uitkomt dat hij snel ter dood is gebracht. De dubieuze handel in wapentuig mag ook nog wel eens belicht worden.

  Waarom is deze man jarenlang gesteund in zijn dictatoriale regime? En nu dit.

 7. 14

  En voor mij hoeft het óók niet die beelden, ben tegen doodstraf, maar je ziet eigenlijk niks,..een ophanging in een gemiddelde western of de ”mislukte” elektrocutie in ”The green mile” is gruwelijker. Fysiek onpasselijk in de zin van vlug wegzappen bij een wat ál te vet patatje?,.. het geluid van een kettingzaag, of een Afrikaans ventje waar de vliegen de toch al karige pap rond de mondhoeken wegsnoepen maar ook Gerard Joling, Catherine Keyl en Wolter Kroes gek genoeg….vraag me wel af wanneer beelden van de ”actual hanging” vrijkomen? Alles staat op beeld.

  Ik kan me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat men keer-op-keer verkeerde inschattingen (heeft ge)maakt m.b.t. Saddam/ Irak. Je draait toch álle (ook de onmogelijk geachte) scenario’s in regeringskringen of intelligence: Wat als probleem Saddam na afloop (1e) oorlog niét intern door Irakezen zelf wordt opgelost? Wat hebben we dan daarná in die regio aan het handje? Een goedwillende suikeroom,.. nee toch zeker. Ze hadden hem vlak na,.. à lá Entebbe o.i.d. moeten pakken. Zal logistiek/ militair niet gekund hebben,..maar goed…..

  Heb je er uiteindelijk van als je hardnekkig fouten blijft maken met die Saddam,..eigenlijk al vér vér voor 1ste Golfoorlog terzijde. Krijg je uiteindelijk dit tafereeltje met het touw,…en 3000 Amerikanen vermenigvuldigd met pak-em-beet een faktor 100 aan Irakezen gesneuveld,..goed oké,.. 2e inval is weer een ander (olie)verhaal…

 8. 15

  Brekend nieuws: FoxNews’ Bill O’Reilly is tegen de doodstraf.
  http://www.foxnews.com/story/0,2933,240037,00.html
  Now, some people are objecting to Saddam’s execution. I myself oppose capital punishment, but I also understand that in cases involving crimes against humanity — like this one — a statement has to be made to the world.

  Daarmee is hij een beetje de D66’er tussen Bush enerzijds (“milestone”) en Zalm anderzijds (“barbaars”).

 9. 17

  David Byrne in z’n journal : “12.5.06: The Invisible Dead
  Read a report that the contracted mercenary soldiers that accompany the U.S. Army in Iraq get paid 17K per month. 17 thousand! Their casualty rate is super high — higher than that of the “real” soldiers, way way higher. They drive and protect the convoys etc. etc. that supply the Green Zone and transport the real soldiers — so they are the prime targets…and their attrition rate is high. Unreported, mostly. They are paid by the U.S. but conveniently are outside of legal jurisdiction. A little arithmetic and one can see where a nice chunk of the war money is going…and one can also see that the reported casualty figures for U.S. forces is way off if one counts these guys as U.S. forces, but then what else are they? If you include them the casualty rate is probably at least double the current reported figure. So, what about the moms and dads of these boys? Do they just pocket the cash and remain silent? (Have they signed non-disclosure agreements?) Do none of them feel their […] lads have been unfairly put in harm’s way in return for some dirty money? These mercenaries don’t want to leave — not just yet. Their nice wads of cash will allow some of them to retire, if they want to, if they survive a tour of duty. They’re willing to risk it, they are quoted as saying. To some of them it’s worth the risk. I guess their lives at home ain’t so hot.”

 10. 19

  Hoeveel burgers heeft Saddam geliquideerd
  en gemarteld om zijn regime veilig te stellen.?

  Hoeveel burgers zijn er door de Bush invasie(op leugens gebaseerd) gedood en gemarteld, om de olie veilig te stellen.?

 11. 20

  Verder vermoed ik dat het bepaalde mensen die betrokken waren bij het in het zadel brengen van Saddam destijds het erg goed uitkomt dat hij snel ter dood is gebracht. De dubieuze handel in wapentuig mag ook nog wel eens belicht worden.

  Deze was ik ook al bang voor en is nu uitgekomen. Buiten Saddam, worden er nog een paar kopstukken/getuigen/verdachten opgehangen, voor het proces rondom de Koerden gaat beginnen. Heel toevallig waren twee zoons van Saddam al in 2003 geliquideerd door de amerikanen. Het lijkt alsof alle belangrijke mensen heel conveniantly het loodje leggen voor ze voor het Anfal proces kunnen getuigen.