Liveblog: Palin vs Biden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

3:15h
Sorry, we beginnen hier iets later. Ook redacteuren hebben soms moeite met hun bed uit te komen. Palin valt mee tot nu toe. Het lijkt dat ze inderdaad goed in algemeenheden kan praten. Biden verbindt McCain’s deregulering in de financiele sector met plannen voor deregulering in gezondheidszorg. Palin probeert Obama te bashen met opmerkingen dat hij belastingen heeft verhoogd. Biden countert scherp dat als je op die manier telt McCain vier keer zo vaak belastingen heeft verhoogd.

3:21h
Ze praten nog even door over belastingen. Biden krijgt de gelegenheid om Obama’s belastingplan te introduceren. Palin reageert in wat algemene termen. Biden kent duidelijk zijn details wel. In twee zinnen weerlegt hij Palin’s claims en vertelt het publiek vervolgens dat ze meer gaan betalen voor zorg onder McCain. Aardige oneliner over McCain’s plannen: “I call that the ultimate Bridge to Nowhere”

3:30h
Mijn indruk tot nu toe: Biden houdt zich vooralsnog prima aan zijn opdracht. Hij valt consequent McCain aan en probeert geen “gotcha” te spelen met Palin. Palin stamelt niet -integendeel, je vraagt je af wanneer ze eens adem haalt in een zin- maar is duidelijk haar talking points aan het afwerken. Ze maakt zich niet druk om de vraag, maar pakt die beet en gaat daar vervolgens een willekeurige richting mee op. Het klinkt allemaal best aardig maar niks blijft echt hangen. Biden weerlegt Palin’s claims vrij eenvoudig en legt daarna met specifieke details uit wat hij en Obama van plan zijn.

3:45h
Geinig, op CNN loopt onder in beeld de reactie van stemmers mee, dit keer onbesliste stemmers in Ohio. Ze praten nu over Irak. Bij Palin blijft het redelijk vlak, maar bij Biden lopen ze sterk op. Ook bij Afghanistan loopt de lijn heel lang heel erg hoog. Eens kijken wat het bij Palin doet… Hmm, vlak, zolang ze Obama aan valt, daarna loopt het ook op. Biden scoorde twee keer zo hoog. Oh, nu zakt het lijntje weer terug naar neutraal. Ze weet Ahmadinejad trouwens feilloos uit te spreken.

3:55h
Opvallend moment: Palin zegt dat John McCain de maverick is en meteen daalt de waardering van het publiek voor haar verhaal! Heeft ze het te vaak gezegd in dit debat of geloven de Amerikanen haar gewoon niet meer? Of nog erger voor McCain, is zijn merk als maverick sleets geworden of gewoon ongeloofwaardig geworden na de leugens in zijn campagne van de afgelopen weken? Goed nieuws voor Obama vervolgens: Biden vraagt hoe de plannen van McCain zullen afwijken van Bush en schiet omhoog in de waardering. Kennelijk slaat de McSame boodschap nog wel aan.

4:10h
Whooah, Biden’s approval gaat door het dak op de vraag wat hij anders zou doen dan Obama. Hij zegt overigens dat hij hetzelfde zal doen als Obama en herhaalt hun belangrijkste punten. Palin begint weer met dat ze maverick’s zijn en weer daalt de waardering. Verderop haalt zij op deze vraag ook haar hoogste waardering van de avond.

4:15h
Palin heeft een Reagan-momentje: “There you go again, Joe” zegt ze.

4:19h
Biden: “Vice-president Cheney is the most dangerous vice-president in American history.” Dit zou wel eens zo’n moment kunnen zijn dat de komende dagen keer op keer herhaald wordt.

4:23h
Biden weet effectief Palin’s claim op kinderen te ontmantelen als hij uitlegt hoe hij als alleenstaande vader zijn kinderen heeft opgevoed. “The notion that somehow because I am a man I don’t know how to raise two kids on my own. I know what its like to raise a child where you are not sure he’s going to make it.” Een absoluut emotioneel moment en weer gaat zijn approval door het dak, vooral bij de vrouwen. Meesterlijk.

4:25h
En het omgekeerde gebeurt ook: als Joe Biden zegt dat McCain geen maverick is, gaat zijn waardering omhoog…

4:30h
Ze zijn begonnen aan hun afsluiting. Het is het debat in een notedop. Palin is weinig specifiek en valt vooral de tegenstanders aan. Haar waardering is OK, maar niet overdonderend. Biden schetst een positief beeld van wat hij en Obama willen bereiken en scoort daar een stuk beter mee. Nu eens afwachten welke momenten in de nabeschouwing herhaald worden, want dat zal een goed beeld geven van wat in de komende dagen het leidende verhaal wordt.

4:45h
Eerste commentaar op CNN: Palin deed het goed, gezien de verwachtingen, maar het was geen gamechanger en dat hebben McCain en Palin wel nodig. Biden deed het uitstekend en hield zijn zwakke punten perfect onder controle. Dat lijkt me een te verdedigen conclusie. Biden de winnaar dus.

4:48h
Reactiegroep van CNN vindt in overweldigende meerderheid Biden de winnaar van het debat. Ongeveer 20% weet nu zeker wat ze gaan stemmen. Biden lijkt meer mensen overgehaald te hebben om op hem en Obama te stemmen, dan Palin mensen heeft overgehaald. Zometeen de polls.

4:55h
Welke momenten zullen de komende dagen herhaald worden en daarmee het beeld van het debat achteraf nog bijstellen? Palin praatte zo in algemeenheden dat ze eigenlijk geen echte one-liners heeft gehad. Alleen haar Reagan-momentje is herhaalbaar, maar dat is zo’n rip-off dat dat wellicht juist schade toebrengt. Wel is een aantal malen opgemerkt dat ze de vraag niet beantwoordde. Die kan nog wel eens terugkomen, maar dat is geen goed nieuws. Biden had een aantal herhaalbare soundbites: “The Ultimate Bridge to Nowhere,” “Dick Cheney is the most dangerous Vice-President” en het moment dat hij over het opvoeden van zijn kinderen had.

5:00h
Een aantal interessante gedachten in de nabeschouwing bij CNN. Het doel van de Republikeinen deze verkiezing is twijfels zaaien over Obama, maar dat heeft Palin vanavond nauwelijks gedaan. De Democraten proberen McCain mede-verantwoordelijk te maken voor de staat van het land en Biden heeft daar de hele avond ruim de gelegenheid voor gekregen en genomen. Palin moest niet door het ijs zakken en zorgen de Republikeinse basis, die ook over haar was gaan twijfelen, weer gemotiveerd werd. Daar is ze in geslaagd, maar dat leidt verder niet tot electorale winst, aangezien die toch al McCain stemden. De basis is dit jaar alleen met te weinig om de verkiezing voor McCain te winnen.

5:15h
En we hebben een poll: Bij CNN ziet 51% Biden als de winnaar en zo’n 36% ziet Palin als de winnaar. 50% van mensen vindt Biden meer op de hoogte van de problemen waar ze mee worstelen ten opzichte van 44% voor Palin. Iets meer mensen vinden Palin nu gekwalificeerd voor het vice-presidentschap, maar dat zijn vooral mensen die van te voren twijfelden. Het aantal mensen dat haar niet gekwalificeerd vindt is nauwelijks gedaald en is nog steeds bijna even hoog als van te voren. CBS heeft een poll onder mensen die nog niet wisten op wie ze gaan stemmen. Ook daar wint Biden 46 tegen 21% en 33% die vinden dat het een gelijkspel was.

5:30h
De rest wordt een herhaling van zetten van de nabeschouwers, dus we sluiten het hier even af. Voor mij was het meest interessante om te zien hoe het publiek reageerde op de maverick claims van McCain en Palin. Het lijkt alsof het publiek daar niet meer in gelooft, want ze reageerde daar continu negatief op. Als dat echt zo is, heeft John McCain een groot probleem, aangezien hij daarmee niet anders wordt dan een standaard Republikein. Een standaard Republikein is dit jaar kansloos tegen een standaard Democraat, waarmee de verkiezing de facto een gelopen race is. We zullen het zien de komende dagen. Uiteraard kunt u verder discussieren in de comments.

Reacties (7)

#1 Anne

Goed verslag! Benieuwd wat we morgen allemaal van de ‘pundits’ horen…

 • Volgende discussie
#2 gronk

Inderdaad, goed verslag. Zo lees je ze zelden. Vaker doen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Ben nu meer op de hoogte dan Journaal en Radio 1 te luisteren!

Maar hoezo heeft een standaard democraat dit jaar meer kans dan een standaard republikein? En even duidelijk: Obama is verre van standaard, althans zijn achtergrond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: McCain is ook geen standaard Republikein (misschien wel in stemgedrag, want dat begrijpen de amerikanen nu wel, hij is geen maverick, maar wel in persoonlijke sfeer, want niet bepaald een schoon blaadje, maar dat gold in mindere mate ook voor zijn voorganger).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Chris

@3

Er wordt heel vaak in polls gevraagd of mensen liever op een Democraat of op een Republikein zouden stemmen, zonder daar een specifieke persoon aan te koppelen. De generieke Democraat wint dan met twee vingers in de neus.

Ook het aantal mensen dat zich Democraat noemt is veel hoger dan mensen die zich Republikein noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Roy

Dank aan Laurens voor dit verhelderende verslag, zeker omdat het mij niet lukte om uit mijn bed te komen om 3 uur…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arnoud

Het bewijs van Joris Luyendijk lijkt me wel weer geleverd: je hoeft niet in een land of regio te zitten om een even goed (of zelfs beter) beeld te schetsen van de politieke situatie als de Nederlandse journalistiek gemiddeld doet.

 • Vorige discussie