Sargassaal breed discussieren over de ontwikkelingen op de oliemarkt, de gevolgen van stijgende olieprijzen voor Nederland en de rol van de overheid en de markt in dit alles? Maandag 23 juni kunnen Sargasso lezers meedoen aan een live digitale discussie over deze onderwerpen van 20:00 tot 21:00. Dan organiseert Peakoil Nederland & Synthetron i.s.m. Sargasso een digitale discussie via de discussietool die Synthetron heeft ontwikkelt. Hoe dat werkt leest u hieronder bij – hoe werkt de tool van synthetron.
Inschrijven kan door hier uw naam en e-mail adres in te vullen en de ‘mailing list’ online discussie te selecteren. Op 23 juni ontvangt u dan een e-mail met een weblink waarop u kan inloggen op het discussieprogramma van Synthetron.
Waar gaan we ondermeer over hebben
1) Hoe denkt u dat de prijzen op de olie en gasmarkt zich in de komende vijf jaar gaan ontwikkelen?
2) Wat denkt u dat de gevolgen zullen zijn voor Nederlandse burgers in de komende vijf jaar gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt?
3) In welke mate zou beleid tegen olieschaarste Europees geregeld worden?
4) Wat zou de Europese, nationale en/of regionale overheid het beste kunnen doen om mogelijke problematiek van de olieschaarste in de komende vijf jaar te verzachten?
5) Is bijsturing van de energiemarkt door de Nederlandse/Europese overheid nodig? Zo ja hoe kan dit het beste worden bereikt?
6) Om minder afhankelijk te worden van olie zijn maatschappijbreed miljarden euro’s per jaar aan extra investeringen nodig. Hoe kunnen deze het beste worden opgebracht?
Hoe werkt de tool van synthetron?
Deelnemers die zich hebben ingeschreven door hier de ‘mailing list’ online discussie te selecteren krijgen via de e-mail op 23 juni een link waarmee ingelogd kan worden op het Synthetron programma. De discussie verloopt dan als volgt (zie ook filmpje en wordbestand):
Reacties (23)
en dan kan jullie adverteerder mooi de boer op met zijn bêta geteste module.
Een moderator in een discussie. tsk tsk tsk.
Dat peakoil.nl linkt trouwens naar smirkingchimp.com met de laatste :rolleyes:-plannen van de VS voor Irak. Either you’re with us or below us. Wreed.
@1 ’t is meer een operator dan een moderator.
Mag ik bij stap 2 ook klikken op verstuur in plaats van vestuur.
gezellig.. ik denk dat jullie het snel eens zijn en dan off topic gaan ;-)
Soms is het leven zo voorspelbaar….
Wel geyl trouwens: een bêta geteste module!
@ Stephan: Hier dan maar….heb jij deze http://allestemmentellen.petities.nl/
hier al gelinkt!? Prima initiatief, kwam het net via een ander lijntje weer tegen.
@dick: Uhhhh, lijkt me als indiener, schrijver van de onderbouwing (zie link rechts op die pagina) en spammer in ieder KSTn stuk, een beetje overdreven om ook in postjes van collega’s nog verwijzingen te zetten, toch?
:-)
Wel leuk dat je hem opgemerkt hebt.
pardon, excusez; schaarste ?
de saoedische olieminister Ali al-Naimi zei er iets over onlangs en noemde schaarste geen oorzaak van de huidige olieprijs.
op langere termijn is dit wel van belang, vanzelfsprekend, maar voor de huidige, felle stijging van de olieprijs zijn dit de oorzaken:
– de dollar is goedkoop en immer dalende
– de rente is onder inflatieniveau (VS)
– er komt een oorlog aan met Iran.
@Henrik
Jij gelooft een politicus op zijn woord :-)?
@Henrik #9: De eerste twee punten zijn hetzelfde. En slechts ten dele een verklaring. Ook in Euro’s stijgt de prijs namelijk nog steeds.
Verder roepen de arabieren al jaren dat ze makkelijk 12.5mb/d kunnen oppompen maar komen ze al tijden niet boven de 11mb/d uit.
Lekker iedereen in slaap sussen dat het allemaal tijdelijke oorzaken zijn, wetende dat hoe langer het duurt voor de wereld echt reageert hoe langer je een hoge prijs vangt voor je olie.
Hoewel ik mezelf niet onmiddellijk wil scharen bij de Hubbert’s peak ontkenners, moet ik toch zeggen dat de discussies bij Sargasso over de olieprijs zich al te veel fixeren over de supply kant van het olie probleem, waardoor andere factoren die de prijs omhoog hebben gedreven genegeerd worden.
En hoewel de hoeveelheid olie (supply) grosso modo vaststaat, is dat met de vraag absoluut niet zo.
Het is ook niet verbazingwekkend dat de olieprijs omhoog is geschoten na de credit crunch van vorig jaar. Economisch malaise en stijgende olieprijzen gaan logischerwijs en normaal gezien niet samen. De vraag naar olie als resource is dus niet zozeer gestegen over de laatste 6 maanden, en toch is de prijs met 40% gestegen…
De olieprijs is de laatste maanden waarschijnlij veel meer beinvloed door de gigantische liquiditeit die er in de markt bestaat, gecombineerd met de teleurstellende resultaten van andere investerings opties. Bovendien speeltde reele inflatie ook een rol. Waar we mee te maken hebben is een olie bubbel, misschien niet iets van de vriendelijke volgers van Sargasso willen horen, maar ik zou mijn spaarcentjes toch niet gebruiken om te beleggen in olie.
Het ligt in de lijn de verwachtingen dat we het jaar 2009 afzullen sluiten met brent onder de USD100/vat. Dichter bij de 100 dan bij de 50 maar het huidge prijsniveau kan onmogelijk worden verklaard door vraagstijgingen alleen.
@Leon: Als je alle discussie goed gevolgd hebt de laatste weken, dan had je kunnen lezen dat er nog de nodige twijfel is dat het huidige prijspeil alleen aan een supply probleem toe te schrijven is. Echter, tevens dat door het gebrek aan flexibiliteit in de supply de markt nu al kwetsbaar is geworden. Maar in de vraag kan nog voorzien worden.
Wanneer de supply de vraag niet meer bij houdt, blijft speculeren tot het punt al een jaar in het verleden ligt waarschijnlijk. Maar BP geeft aan dat de supply in 2007 gedaald is, terwijl de vraag toe nam. Een indicatie:
http://www.fd.nl/csFdArtikelen/BTN-BPO/y2008/m06/d11/BTN-BPO5503650?t=BP_Wereldwijde_olieproductie_en_reserves_gedaald_in_07
Verder waren er speculanten die op een daling inzetten vorige week en zeer bedrogen uitkwamen :-)
Persoonlijk zou ik me niet teveel aan de speculanten variant vastklampen (al was het maar omdat ze niet verdwijnen nu ze bloed ruiken). Een prijs tussen de 175 en 200 is realistische voor de loop van 2009.
Als je vorig jaar hier geroepen had dat de olieprijs in 2008 weken achter elkaar boven de 125 dollar zou zweven, dan was je voor gek verklaard. En toch doet hij dat.
Qua plannen voor de middenlange termijn lijkt het me verstandig om aan de veilige kant te gaan zitten en uit te gaan van een hogere ipv lagere olieprijs. Valt het mee heb je weinig verloren. Omgekeerd zit je stevig in het schip (dat dan niet meer vaart).
(Zie voorbeeld KLM dat met kerosine een hedge had op hoge prijs en dus goed uitkwam, versus kleintjes als Ryanair die op lage prijs gokten en nu in zwaar weer zitten)
@Leon en Steeph: Vergeet niet dat westerse regeringen massaal olie aan het hamsteren zijn. Zoiets drijft ook de prijs op, maar is een tijdelijke factor.
@JSK, #15: Is dat zo? Ik hoor eigenlijk vooral verhalen over teruglopende voorraden en besluiten om te stoppen met het aanvullen van voorraden wegens de hoge prijs. Heb je een linkje?
@JSK #15: De grootste speler, de VS, is in ieder geval de laatste maanden niet aan het hamsteren, eerder het tegendeel.
http://www.eia.doe.gov/pub/oil_gas/petroleum/data_publications/weekly_petroleum_status_report/current/txt/wpsr.txt
Beste Steeph,
Ik wil de prijsontwikkelingen best met je afwachten en over ongeveer anderhalf jaar zulllen we zien wie er gelijk had.
Om eerlijk te zijn had ik het punt dat ik wilde maken misschien beter kunnen formuleren. Ik denk dat de hoge olie prijs grotendeels te verklaren is door sterk gestegen inflatiegolf die over de wereld rondwaart.
De massale m3 geldgroei (18 van de 20 grootste centrale banken in de wereld noteren een YOY geldgroei met dubbele cijfers) die door de FED en in mindere mate de ECB in gang is gezet heeft voor enorme liquiditeit in de markt gezorgd. Al dat geld moet ergens in belegd worden. En gezien waardepapieren relatief gezien een slecht resultaat opleveren, wordt er veel geld gestoken in beleggingen die een vaste waarde vertegenwoordigen (in tegenstelling tot papiergeld, aandelen, obligagties enz enz). Het is dan ook niet raar dat er enorme stijgingen te zien zijn in de vastgoedprijzen, voedsel, edele metalen, grondstoffen en , omdat deze sectoren een relatief vast aanbod kennnen. Dit in tegenstelling tot geld, wat vooral in de VS flink rondgehelicoptert wordt.
Dit is de achterliggende oorzaak van een prijsstijging van 40 procent punten sinds het begin van het jaar in de prijs van brent/b. Of wil je soms zeggen dat de vraag over de laatste 6 maanden met 400 bp is toegenomen. Ik geloof maar dat weinig mensen dat zouden geloven. En JSK: vooral de Chinese regering heeft in de aanloop naar de Olympics nu veel olie ingeslagen, maar nogmaals: dat is echt niet de grond oorzaak van de huidge olieprijs.
De explosieve gegroeide inflatie en de totaal gepolitiseerde cijfers die dat moeten maskeren zijn het werkelijke probleem. Een probleem dat zijn ware gezicht nog niet heeft laten zien.
Ten slotte: de reden dat Ryanair zijn kerosine niet hedged heeft niks te maken met het feit dat ze gegokt zouden hebben op lage olie prijs. Hedging producten zijn niet goedkoop, en gezien het businessmodel van RA, hebben ze ervoor gekozen om niet te hedgen. Dit om de prijzen laag te houden. Beetje zinloos voorbeeld dus.
En je weet het: eerder resultaat geeft geen garantie voor de toekomst. Als speculatenten die short gingen op olie er vorige week naast zaten, dan betekend dat nog niet dat ze er de volgende keer weer naast zitten.Of de week daarop. Even a broken clocke is right twice a day. Om eerlijk te zijn denk ik dat de prijs nog wel even doorstijgt tot de USD 165 binnen niet al te lange tijd. Maar na de olympische spelen gaan we naar beneden. 120 dollar aan het eind van het jaar en USD 95 over 14 maanden. Normaal doe ik niet graag aan voorspellingen, maar misschien is het wel leuk om te zien wie er van ons gelijkt krijgt.
@ Steeph 8: ik kon zo snel geen ander topic vinden. Zag de link net pas. Maar mooi initiatief, heb het initiatief al een beetje verder gedragen. Veel succes!
En sorry dat ik hier offtopic was.
@Leon: Pas op met wie je een weddenschap aangaat, ik heb al een reputatie :-)
http://blogger.xs4all.nl/steeph/archive/2006/12/16/161420.aspx
Volgens BP is de consumptie tussen 2006 en 2007 met een miljoen vaten per dag gestegen. En die trend is nog niet echt tot stilstand gekomen.
En volgens dezelfde BP is de productie met 126.000 vaten per dag gedaald in diezelfde periode.
Helemaal leuk wordt het als je de gemiddelde productie, 81.5 mb/d, vergelijkt met de gemiddelde consumptie, 85,2 mb/d.
Succes met het uitleggen van het verschil…..
http://www.bp.com/subsection.do?categoryId=9023761&contentId=7044545
(Je kan ook bij Opec.org kijken, soortgelijk verhaal:
http://www.opec.org/home/Monthly%20Oil%20Market%20Reports/2008/pdf/MR052008.pdf
)
Steeph,
Laten we even voor argument’s sake ervanuit gaan dat je gelijk hebt. Dat de olieprijs stijging geheel voor de rekening van een toegenomen vraag komt.
Hoe verklaar je dan de gelijktijdige stijgingen van voedsel (staples zoals soja, rijst) vastgoed edele metalen en non-renewables?
@Leon: Heb niet gezegd dat de gehele prijsstijging gevolg is van de toenemende vraag. Er zit wel degelijk ook wat extra geld in dit verhaal. Maar dat verklaart niet alles en zal zeker in de toekomst minder een rol spelen.
Voor voedsel geldt hetzelfde verhaal. Daar zit ook een stuk speculatie in. Maar daar spelen heel veel factoren een rol (zie andere draadjes eerder), droogte, concurrentie van biobrandstof, toegenomen vraag (direct en indirect )door meer vleesconsumptie in Azie)), extra kosten productie (landbouwvoertuigen op olie, energie intensieve kunstmest…)
Edelmetalen zijn wel een vluchtheuvel voor kapitaal. Daar zitten volgens mij geen andere factoren achter.