Links wint lokale verkiezingen Frankrijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Franse vlag (Publieke domein)

Het zijn niet alleen de Spaanse socialisten die vandaag een feestje vieren. Ook hun Franse collega`s kunnen met enige tevredenheid terugkijken op de lokale verkiezingen van gisteren, waarbij zowel burgemeesters als gemeenteraadsleden konden worden gekozen. Met 47,5% van de stemmen tegen 40% voor Sarkozy`s UMP wisten de socialisten de president een gevoelige politieke nederlaag te bezorgen.

De Franse Parti Socialiste zal in de grote steden Parijs, Lyon en Lille de burgemeestersplek vrijwel zeker behouden, en veroverde daarnaast belangrijke plaatsen als Rouen, Caen, en Straatsburg. Ook in voorheen UMP-bolwerken als Marseille en Toulouse maakt de PS een kans in de tweede ronde, onmdat de achterstand tot de rechtse tegenkandidaat miniem was.

Hoewel het om plaatselijke verkiezingen gaat, kan deze uitslag wel degelijk beschouwd worden als een teken van de tanende populariteit van Sarkozy. De Fransen houden hem verantwoordelijk voor een kwakkelende economie, stijgende prijzen en nare hervormingen. Bovenal nemen ze hem kwalijk dat hij bij dit alles meer aandacht lijkt te hebben voor zijn nieuwe liefde Carla Bruni dan voor de staat van het land. Kennelijk hechten de Fransen erg aan de oude presidentiele traditie van maitresses in plaats van een openbare echtscheiding gevolgd op haastig huwelijk zoals Sarkozy heeft gedaan.

Een tweede ronde voor de burgemeestersverkiezingen waarbij gisteren een kandidaat nog geen meerderheid heeft gekregen volgt op 16 maart.

Reacties zijn uitgeschakeld