Levende vs dode kinderen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Even een Hans Roslingetje zonder Hans Rosling, maar minstens zo interessant. In Gapminder is allerlei data over public health in een bewegende grafiek geplaatst. Zo kun je in 20 seconden zien hoe het ons de afgelopen 400 jaar verging. Een van de onderwerpen die Gapminder laat zien, is het aantal kinderen dat vrouwen krijgen. Bijzonder vind ik de grafiek waar levende kinderen per vrouw afgezet zijn tegen dode kinderen per vrouw. Wat een ontwikkeling heeft de wereld de afgelopen 100 jaar doorgemaakt.


(Bekijk de animatie hier met eigen ogen)

Vanaf 1800 zijn de data van veel landen te volgen (hoewel Gapminder erbij zegt dat de foutmarge voor 1900 nogal groot is). Zwitserland doet het in dat jaar het beste. De Europese landen, oranje, staan het meest links in de grafiek. Toch blijven er maar iets meer kinderen leven (2,21) dan dat er dood gaan (1,93). In de hele 19e eeuw zijn de Europese landen flink beweeglijk, de bolletjes van Afrika en Azië bewegen amper. In het begin van de 19e eeuw gaat het ineens snel. In Europa gaan er minder kinderen dood, maar er worden ook minder kinderen geboren, de oranje bolletjes verplaatsen zich naar de linker onderhoek. Dan rond 1950 trekken de Afrikaanse, Aziatische en Amerikaanse landen ineens een sprintje en ook daar neemt de kindersterfte af. Ze krijgen wel veel meer kinderen dan Europese vrouwen. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw tot nu is het aantal kinderen dat vrouwen ter wereld krijgen steeds verder afgenomen. De blauwe bolletjes, Afrika onder de Sahara, trekken ook naar beneden. In 2011 zijn er per vrouw gemiddeld 1,73 levende kinderen, 0,05 kinderen overlijden.

Gapminder doet ook aan voorspellingen. Goed te zien dat het aantal dode kinderen per vrouw de komende 100 jaar overal ter wereld nog verder af zal nemen.

Reacties (4)

#1 qwerty

Prachtige site die Gapminder.

Kijk ook eens naar de sex ratio in de verschillende leeftijdgroepen tegen bv de totale bevolking. Let op de Arabische landen – vreemd effect – en China.

Hier kan ik uren mee spelen.

  • Volgende discussie
#2 qwerty

Eigenlijk wel ernstig dat niemand verder reageert.
Of is Gapminder al zo gewoon en uitgekauwd dat reageren getuigd van achterlijkheid?
Of is deze site niet besteedt aan het publiek op Sargasso?
Ik mis de clou een beetje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Bas - Reactie op #2

Ben nu aan het bekijken.
Enorm veel data, heb ik vanavond weer iets om mee bezig te zijn!

#3 frank

Ik krijg hem niet werkend, maar dat linkje naar Roslinger is op zich al verbluffend!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie