Geef Leers nieuwe post

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Gerd Leers (Wikimedia Commons/Sander Bakkes)

Burgemeester Gerd Leers nam gisteren afscheid van Maastricht. Waarom? Om het in voetbaltermen te zeggen: een schlemielige eigen goal. Leers wist veel voor zijn stad te bereiken en nam moeilijke beslissingen. Het woonwagenkamp Vinkenslag, waar nauwelijks belasting werd betaald, werd hard aangepakt. De subsidie aan het al jaren noodlijdende MVV werd eindelijk stopgezet. En een gedurfd drugsbeleid dat realistisch en haast progressief met het probleem omging: telen legaliseren en verkoop verplaatsen naar buiten de stad. Het is dan ook niet verrassend dat hij in 2004 tot beste burgemeester van Nederland werd verkozen. Een tegendraads politicus die er geen probleem mee had om tegen de landelijke CDA-top in te gaan, en zodoende een stapje omhoog naar Rotterdam wel kon vergeten.

In deze tijden van grote afstand tussen burger en politici gebeurde er gisteren iets wonderlijks. Burgers gingen uren in de rij staan om hem persoonlijk de hand te schudden. Op het stadhuis werd hij toegesproken onder toeziend oog van landelijke politici. Daarna volgde een “volksadieu” met duizenden aanwezigen waar men afscheid van hem nam als ware hij een held. En dat terwijl het vertrouwen in de politiek – zo blijkt uit vandaag gepresenteerd onderzoek van TNS/NIPO – historisch laag is. (Collega-politici op twitter zijn gematigd positief; voor sommigen zakt hij door het ijs omdat hij zijn wachtgeld zou hebben “veiliggesteld” in een besloten overleg met de fractievoorzitters.)Van een voetballer die zoveel goals maakt voor zijn land wordt die ene blunder zo gemakkelijk vergeven. Waarom zou dat toch in de politiek anders moeten zijn? De politiek zou gek zijn als men het goud dat men met Leers in handen heeft zou laten gaan. Daar de CDA-top een hekel aan hem heeft is de logische stap om zijn wens in vervulling te doen gaan en hem in een andere grote stad als Burgervader aan te stellen. Mijn voorstel: stuur hem naar Tilburg om de rommel op te ruimen.

Reacties (4)

#1 Joost

Ik heb altijd het idee gehad dat die man bij een andere partij hoort te zitten.

Maar welke?

  • Volgende discussie
#2 Paul

Als Balkenende in het mes van Verhagen is gelopen, wordt Balkenende vice-voorzitter van de Raad van State, Verhagen minister president, Ben Bot weer minister van buitenland en Gerd Leers voorzitter van de Eerste kamerfractie van het CDA.. Mark my words!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Obscura

@2 Ik hoop niet dat je gelijk krijgt… Verhagen als MP… Ben Bot kan nooit waar zijn. Die heeft zulke lelijke dingen gezegd over het CDA en de buitenlandse politiek dat hij nooit zou kunnen terugkeren.

Het verbaast mij dat bij het onderzoek van de Volkskrant Gerd Leers niet als MP-kandidaat wordt genoemd. Ik vermoed dat als hij zich zou kandideren hij veel vertrouwen geniet, meer dan Balkenende in ieder geval. Als burgemeester van Maastricht was hij zelfs in Groningen nog zichtbaar. Probleem: het CDA mag Leers niet zo, vanwege zijn grote mond (oa over het drugsbeleid).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

@1: hij komt origineel bij de PvdA vandaan ;)

  • Vorige discussie