Langer werken in Oostenrijk

ELDERS - De conservatieve Oostenrijkse regering wil de arbeidstijd flexibiliseren en oprekken naar 12 uur.

Het heet flexibilisering van de arbeidstijd, maar wordt door veel werknemers in Oostenrijk ervaren als een druk om langer te werken. De ‘normale’ arbeidsdag blijft op 8 uur staan, maar uitbreiding naar 12 uur wordt mogelijk. Als het bedrijf dat nodig vindt. Vanaf tien uur krijg je het recht te weigeren – met opgave van redenen. Over uitbetaling van overuren bestaat onzekerheid.

Bondspresident Van der Bellen bekritiseert de regering omdat er onvoldoende overleg is geweest met werkgevers en werknemers. De sociaaldemocraten willen de plannen in een extra zitting van het parlement aan de orde stellen. De SPÖ probeert de onrust over de kwestie volledig uit te buiten. Premier Sebastian Kurz (ÖVP) wordt ‘Konzernkanzler‘ genoemd, vice-premier Strache (FPÖ) ‘Arbeiterverräter’. De vakbonden hebben voor 30 juni een grote demonstratie aangekondigd. De voorzitter van de Oostenrijkse vakbondscentrale Wolfgang Katzian meent dat de nieuwe wet de werknemers veel te veel gaat kosten: vrije tijd, loon en gezondheid. Als de wet niet van tafel gaat volgen er vanaf begin juli meer acties.

Naast vakbonden zijn er in Oostenrijk ook Arbeiterkammer (AK) die mee onderhandelen over lonen en prijzen.AK voorzitter Christoph Klein wijst de regeringsplannen af. Hij verwacht niet dat werknemers overwerk gemakkelijk kunnen ontlopen. “Wie zich verzet riskeert ontslag.” De wet garandeert nergens vrijwilligheid. Wel zijn puur persoonlijke belangen uitgesloten als weigeringsgronden. De critici wijzen er op dat het voor werknemers niet eenvoudig is zich te onttrekken aan het verzoek van de baas om langer te blijven werken. Ook geeft de flexibilisering van de arbeidstijd werkgevers de mogelijkheid werknemers tegen elkaar uit te spelen bij de verdeling van de meest gunstige werktijden. De werkgevers zijn uiteraard blij met het wetsontwerp. “Eindelijk wordt het arbeidsrecht gemoderniseerd en aangepast aan maatschappelijke wensen en noden.”

Enkele werkgeversvertegenwoordigers  gooiden deze week nog olie op het vuur door aan te kondigen dat toeslagen voor flexibele arbeid zullen verdwijnen. Maar dat werd meteen door de minister van Economie Margarete Schramböck weersproken. Een animatiefilmpje met een loflied op ‘nieuwe wereld van het werken’ is ook volkomen verkeerd gevallen. Nadat een vooraanstaand Tiroler FPÖ-lid uit protest tegen het ‘onsociale beleid’ van de regering zijn partijlidmaatschap opgaf voelde vice-premier Strache (FPÖ) zich gedwongen de ‘vakbondspropaganda’ te weerleggen. Volgens hem hoeft niemand meer te gaan werken.

Een neoliberaal programma

De arrogantie van de werkgevers komt niet uit de lucht vallen. De nieuwe regering van ÖVP (christendemocraten) en FPÖ (de extreemrechtse Vrijheidspartij) heeft een ronduit neoliberaal programma. Het voorziet in een herverdeling van de welvaart die de rijken rijker en de armen armer maakt. Veel regels die werknemers nu nog beschermen tegen uitbuiting en verlies van inkomen zitten de door werkgevers gewenste flexibilisering in de weg. De afbraak van die beschermende wetten gaat schuil achter grote woorden en maatregelen die de islamofobische kiezers van de FPÖ tegemoet moeten komen, zoals de sluiting van een zevental moskeeën en het uitwijzen van door Turkije gefinancierde imans.  Het strenge immigratiebeleid van de regering Kurz, die zich met de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en de nieuwe Italiaanse regering verzet tegen de koers van Angela Merkel verhult de verslechteringen die men voor de eigen bevolking in petto heeft.

De immigratiebeperkingen kunnen het land nog gaan opbreken. Oostenrijk heeft een met Nederland vergelijkbaar laag werkloosheidspercentage van ongeveer 5%. De bevolking veroudert snel. Het land zal op termijn waarschijnlijk niet zonder immigranten kunnen om de tekorten aan arbeidskrachten op te vangen. Hoe gaan de werkgevers dat oplossen? Nog langere werktijden voor de Oostenrijkse werknemers, of toch maar wat meer migranten toelaten? De anti-immigranten beweging van populistische partijen zal alles bijeen genomen nog wel even aanhouden, voorspelt Nate Breznau, onderzoeker aan het Instituut voor Europese Sociale Studies in Mannheim.

Reacties (38)

#1 Basszje

‘De ander’ opofferen om je ‘eigen’ bevoking te laten knechten door het grootkapitaal. Je zou er bijna cynisch van worden.

 • Volgende discussie
#2 Cheradenine Zakalwe

Maar het zijn toch echt die werknemers, of een groot deel ervan, die steeds maar weer partijen in het zadel helpen die dit neo-liberale beleid voorstaan. Want ze zijn zo lekker hard tegen enge buitenlanders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Emile M

Dat lijkt me in strijd met deze EU-regel:
Als de nationale wetgeving dit toelaat, kunt u met werknemers afspreken dat zij meer dan 48 uur per week werken. Ze mogen dergelijke afspraken weigeren of op elk moment intrekken. Als werkgever moet u hun beslissing respecteren en mag u hun geen schade berokkenen en hen ook niet benadelen. U moet registers bijhouden van alle werknemers met wie dergelijke afspraken zijn gemaakt. Dit recht op het verbreken van een afspraak geldt alleen voor de 48-urenlimiet, niet voor andere regels over de arbeidstijden.
Bron:https://europa.eu/youreurope/business/staff/working-hours/index_nl.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dehnus

Tja, stem je om een minderheid te naaien, dan word je later zelf genaaid door de conservatiefjes. Geen medelijden mee. Maar Hans und Ingrid, er is hoop hoor. De conservatiefjes spelen het straks op “WERKLOZEN ZIJN ARM VAN JOUW BELASTING CENTEN! Aan het werk voor dat geld! ” zodat je wel weer op ze stemt. Kom je van zelf er achter, dat je eerst al je baan kon verliezen om dat iedereen meer moest werken en er dus minder banen kwamen, waarna je later vervangen word door Horst und Mäbel, die verplicht voor een hongerloontje jouw baan moeten vervullen.

Maar geen nood want:”Dat licht aan de EU! Die laten al die Oost Blokkers binnen! Met dat mensenrechten verdrag! VAN JOUW BELASTINGCENTEN!” ;)….. Waarna ze de vakbonden kunnen aanpakken en desidenten eventjes goed onder handen kunnen nemen.

Het is tragikomisch hoe DOM de Europeanen zijn, maar toch blijven ze denken dat ze slimmer zijn dan Amerikanen (terwijl zij al veel langer op Trumpiaantjes stemmen XD ).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jos van Dijk

@3: Dank voor deze aanvulling. We zullen zien hoe de Oostenrijkse wetgever deze regels gaat verwerken in de nieuwe 12 uren wet. Grote kans dat de vakbonden de nieuwe regels bij het Hof gaan aanvechten. Als het allemaal doorgaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Frank789

Ik heb altijd al gezegd dat als je je aansluit bij een partij die buitenlanders uitsluit, dat je binnen no time zelf tot een uit te sluiten groep behoort; uitkeringstrekkers, werklozen, werknemers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 KJH

Het is hier natuurlijk volkomen onvoorstelbaar, maar: sommige mensen vinden hard werken (en bijbehorend geld verdienen) gewoon leuk, hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: En voor niets? (“Over uitbetaling van overuren bestaat onzekerheid.”). Afgezien daarvan, of je het nou leuk vindt of niet, 12 uur achtereen werken kan in veel beroepen gezondheid en veiligheid in gevaar brengen. En tenslotte zit je met het verplichtende karakter: Ook zij die het niet leuk vinden worden gedwongen mee te gaan in de overuren en dat zijn er wat meer dan “sommige”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 JANC

@7: Ach “hier” is dus lui, wil je maar zeggen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kacebee

… extreemrechtse Vrijheidspartij …

Altijd weer die impliciete verwijzing naar nationaalsocialisten (dat bedoel je toch, Jos?). Maar die waren niet rechts, laat staan extreemrechts. En met vrijheid hadden zo ook niks: een complete generatie Duitse mannen moest naar het front, de mannen van overwonnen volken gingen gedwongen in “Arbeitseinsatz” en wie het daar allemaal niet mee eens was werd een kopje kleiner gemaakt. Rechts daarentegen wil de rol van de overheid verkleinen en extreemrechts zou dan een soort anarchie betekenen. Maar er is geen sprake van dat de FPÖ dat laatste wil. Voor het afschaffen van de verzorgingsstaat hebben ze voor zover ik weet ook nog niet gepleit. Kortom, de FPÖ is misschien rechts, maar zeker niet heel erg rechts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Dehnus

@7: Dat is prima, maar dat hoort niet voor iedereen te gelden. 8 uur was niet het maximum, maar eerder een minimum. Je mocht gewoon over uren maken hoor. Maak ze zelf ook genoeg, maar een Farbrieks arbeider 12 uur achter elkaar aan het werk zetten is vragen om een Amputatiehandje of 2 :P.

Maar dat interesseert de Fascist natuurlijk niet, die wil terug naar 1890, terwijl Horst und Ingrid denken dat ze naar een geromantiseerde versie van de jaren 50 gaan. Iets wat ze zelf nooit meegemaakt hebben. Je weet wel kerk die alles beslist, Oma niet met pensioen maar in een werkhuis en 1 keer per week een keertje wat spek door de aardappeltjes als je geluk had. (Waarschijnlijk kon je gewoon blauwbekken).

Dus niet “Alles wit, alles goed, elke dag vlees zoals in de reclames van Unox worsten!”, maar gewoon ouderwets Indus. Revolutie tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JANC

@10: alweer die leugen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@10 “die waren niet rechts, laat staan extreemrechts.”
Boehoe, mijn extreemrechtse vriendjes worden voor extreemrechts uitgemaakt. Nationaalsocialisten waren extreemrechts, volgens de meeste gangbare definities. Ga je revisionisme maar elders verkopen.

“met vrijheid hadden zo ook niks”
En dat is met de FPÖ (of de PVV, for that matter) niet anders.

“Rechts daarentegen wil de rol van de overheid verkleinen”
Nog zo’n mythe. Rechts wil altijd een grotere autoritaire overheid (meer politie, gevangenissen, soldaten en wapens).

“Voor het afschaffen van de verzorgingsstaat hebben ze voor zover ik weet ook nog niet gepleit.”
Stukje bij beetje. De huidige rechts-extreemrechtse coalitie begint in ieder geval alvast met de afbraak van de verzorgingsstaat in Oostenrijk, met een verlaging van de uitkeringen en het beperken van de toegang ertoe tot iedereen die minstens vijf jaar in Oostenrijk woont. De FPÖ had het liefst ook nog de gehele toelage voor vluchtelingen afgeschaft, maar zover wilde de (minder rechtse) ÖVP niet gaan, dus die mogen nu toch nog zien rond te komen van minder dan de helft van een Oostenrijker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 beugwant

@7: Wie zegt dat die twee als vanzelfsprekend samengaan?

Wie niet steelt of erft, zal blijven werken tot hij sterft

En d’r wordt wat afgejat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jos van Dijk

@10: De FPÖ blijkt zich toch nog niet geheel bevrijd te hebben van oude zonden, met kandidaten uit dubieuze kringen.

Maar daar doelde ik niet op met de term extreemrechts. Het is heel simpel. De ÖVP van Kurz staat rechts in het Oostenrijkse politieke landschap en de FPÖ staat daar nog rechts naast. Mag ik dat niet extreemrechts noemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dehnus

@10: Ah laat zien hoeveel jij van geschiedenis weet? Forumpje ganger zeker? Onderzoeks bureautje Thierytomaatje: Voor al uw kul en lobby?

Er zijn interviews met Hitler, waarin gewoon staat geschreven waar de naam vandaan komt. Hij wou namelijk eventjes lekker linksen zieken en meeliften op de populariteit van het woord socialisme. Maar ja, alles om Nederland nog verder de fascisten hoek in te drukken en elke vorm van tegendruk als “verkeerd!” te bestempelen heh? Laatst nog in Almelo, een leuk show procesje, met applaus toen de rechter de uitspraak deed XD. Gaat goed hoor jongen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 analist

@10: Altijd weer die impliciete verwijzing naar nationaalsocialisten

FPO is opgericht door ex-SS’ers in de jaren ’50. Verwijzing mag dus best expliciet zijn: nazipartij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Kacebee

@13:

Rechts wil altijd een grotere autoritaire overheid (meer politie, gevangenissen, soldaten en wapens).

Je haalt nu rechts en autoritair door elkaar. Links kan ook autoritair zijn (denk maar aan Stalin en de familie Kim), fascisten zijn autoritair (maar niet speciaal links of rechts), maar rechts kun je ook zijn door eenvoudig te vinden dat mensen niet gedwongen moeten worden wat dan ook te doen. Zoiets als de Libertarische Partij. Zo rechts ben ik zelf in elk geval niet, omdat ik vind dat een beetje staatsinrichting nodig is om mensen die vrijheid ook op een prettige manier te kunnen laten beleven. Vrijheid is niet leuk als dat betekent dat je met een dubbelloops je eigendommen moet beschermen.

@16:

[Htiler] wou namelijk eventjes lekker linksen zieken en meeliften op de populariteit van het woord socialisme.

Hij ziekte ze niet alleen, hij sloot ze ook op. De communisten tenminste. Dat wil niet zeggen dat zijn regime dan rechts was:

De Duitsers bepaalden dat het verstrekkingenpakket voor de verplichte verzekering gebaseerd moest worden op dat van de Duitse sociale verzekering

(bron)

@15:

De ÖVP van Kurz staat rechts in het Oostenrijkse politieke landschap en de FPÖ staat daar nog rechts naast. Mag ik dat niet extreemrechts noemen?

Als je er precies dat mee bedoelt heb je technisch gesproken gelijk, maar je bent wel erg onnozel als je werkelijk denkt dat je lezers dat ook zo zullen begrijpen. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden: we weten wel beter, nietwaar?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Frank789

@13: [ Rechts wil altijd een grotere autoritaire overheid (meer politie, gevangenissen, soldaten en wapens). ]
Volgens mij wil traditioneel rechts inkomen en vermogen naar de happy few verplaatsen en dat doen ze o.a. door te bezuinigen op politie, gevangenissen en defensie.
Alt-right wil chaos om de democratie om zeep te helpen en dat doen ze o.a. door politici, rechters en docenten te demoniseren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Cycloop

@10: Oostenrijkse liberalen (in het oude Oostenrijk-Hongarije) waren altijd Duits nationalisten, en de NSDAP is een virulent radicale vorm van het Duits nationalisme. Oostenrijke liberalen waren voor de Anschluss bijvoorbeeld itt tot de socialisten en de christelijk socialen. En in de begintijd van de FPO werd de partij gedomineerd door ex-nazi’s en oud-strijders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Kacebee

@20: Lieve help man, je praat over een periode van dik een halve eeuw geleden. Mensen hadden toen nog niet eens tevee. Hoe lang wil je die partij met dat verleden blijven associëren?

In 1967 the more extreme faction in the FPÖ broke away and established the National Democratic Party, seen by some observers as a final shedding of the party’s Nazi legacy

De enige reden waarom je de FPÖ voor een naziclub wilt verslijten is dat die een hekel heeft aan de islam. En dat is pas echt lachen, want Hitler vond de islam juist geweldig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Joop
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Cycloop

@21: Leef jij maar in je fantasiewereld waar de NSDAP niet rechts was. En dat de FPO zo tegen de moslims is, is om dezelfde reden dat de liberale deutschnationalen in Oostenrijk vroeger zo tegen de Joden waren : angst voor Ueberfremdung.

Nog wat leesvoer:
https://derstandard.at/2000063919322/Die-FPOe-und-der-freiheitliche-Antisemitismus

“In 1967 the more extreme faction in the FPÖ broke away and established the National Democratic Party, seen by some observers as a final shedding of the party’s Nazi legacy”

“Seen by some observers”; dus niet by most observers. Er staat dus niet echt duidelijk dat de FPO toen brak met zijn voelkische, antisemitische tradities.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Kacebee

@22:

Gisteren liet Netanyahu weten dat Israël met de boycot van de FPÖ de Oostenrijkse regering wil wijzen op haar verantwoordelijkheid om antisemitisme te bestrijden en de herinnering aan de Holocaust te respecteren. (…) Vicekanselier Strache zei in een reactie dat hij werkt aan een goede relatie met Israël, en dat hij zich in Oostenrijk en daarbuiten zal inspannen om antisemitisme uit te bannen.

Kijk aan. Het komt wel goed als de vooroordelen de wereld uit zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Kacebee

@23:

En dat de FPO zo tegen de moslims is, is om dezelfde reden dat de liberale deutschnationalen in Oostenrijk vroeger zo tegen de Joden waren

Ik denk dat je dat mis hebt.

Joden vormen een groep met een erfelijk bovengemiddeld IQ en bijbehorend talent. Dat geeft aanleiding tot jaloezie en dat brengt vervolgens niet het beste in mensen naar boven. Antisemitisme is dwaas en contraproductief.

Moslims daarentegen vormen niet een ras maar zijn aanhangers van een geloof met duidelijk destructieve en discriminatoire kantjes en daarbovenop een world domination-filosofie. De gewelddadige “incidenten” completeren dat beeld. Oostenrijkers willen daar minder van en iedereen die bij zijn volle verstand is zou daar begrip voor moeten hebben. In tegenstelling tot ras (waar je niets aan kan veranderen) kan er wel iets worden gedaan tegen de verspreiding van staatsondermijnende en tot criminaliteit oproepende filosofieën. Zolang de kans er nog is de islam met vreedzame middelen te onderdrukken moet die met beide handen worden aangegrepen, en dat is wat Oostenrijk nu eindelijk doet. Dat als nazisme bestempelen is niet alleen compleet idioot maar ook nog eens onverantwoordelijk. Het volgende station is namelijk een burgeroorlog. Voor de historie verwijs ik naar de Balkan, iets recenter naar Libanon en voor de nabije toekomst naar Frankrijk, Zweden en Engeland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Cycloop

@25 Ik bestempel niks als nazisme dat doe jij. Ik toon alleen parallellen.

Je citeert me verkeerd door dit weg te laten “Angst voor Ueberfremdung”, deze angst motiveert zowel de antimoslimgevoelens als de antisemitische gevoelens.
Vergeet niet dat de Joden ook als staatondermijnend werden gezien door de prominente aanwezigheid van Joden in revolutionaire socialistische bewegingen. Ze waren ook uit op de wereldmacht in de ogen van de antisemieten. Denk aan de ” Protocollen van Zion”.

Joden zijn door zelfdefinitie een raciale categorie maar dat geldt ook voor moslims. Daar is geen verschil tussen. Ze worden ook geracialiseerd door hun tegenstanders trouwens.

De Balkan? Wek conflict heb je het over? Dat is toch ontstaan door de rivaliteit tussen Kroaten en Serven ?

Jouw opvattingen passen heel goed in het beeld dat huidige anti-moslim sentimenten onwaarschijnlijk veel gelijkenis tonen met het antisemitisme zoals dat zich eind 19de eeuw, eerste helft 20ste eeuw heeft gemanifesteerd in Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Joop

Ik denk dat dit allemaal met langer werken te maken heeft, veel praten over foute moslims en Jodenhaat, nauwelijks nog tijd over wat de arbeidstijden betreft. Doen politici ook zowel links als rechts. En zeker over de transgender toilet was nogal eens een welkome afleiding van dit soort plannen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Kacebee

@26:

Ik bestempel niks als nazisme dat doe jij. Ik toon alleen parallellen.

Het is goed met je.

Je citeert me verkeerd door dit weg te laten “Angst voor Ueberfremdung”

Ik citeer je dan hooguit onvolledig. Ik mag aannemen dat deze toevoeging geen correctie is op het voorafgaande.

Vergeet niet dat de Joden ook als staatondermijnend werden gezien door de prominente aanwezigheid van Joden in revolutionaire socialistische bewegingen.

Dat zou kunnen. Ze waren ook oververtegenwoordigd in het bankwezen en zo nog wat beroepsgroepen waarvan ze niet waren uitgesloten. Maar dat was de reden niet dat ze weg moesten, het ging om hun afkomst. Ik hoop dat je tenminste dat van je geschiedenislessen hebt opgestoken.

Joden zijn door zelfdefinitie een raciale categorie

Kon je als jood dan de dans ontspringen door jezelf als niet-jood te definiëren?

maar dat geldt ook voor moslims. Daar is geen verschil tussen.

Moslims heb je werkelijk in alle kleuren. Iedereen kan binnen 10 seconden lid worden van die club.

Ze worden ook geracialiseerd door hun tegenstanders trouwens.

Denk je hierbij aan de rechters in het laatste Wildersproces?

De Balkan? Wek conflict heb je het over? Dat is toch ontstaan door de rivaliteit tussen Kroaten en Serven ?

Pijnlijk. Ga je verdiepen in de geschiedenis van de Turkse overheersing aldaar.

Jouw opvattingen passen heel goed in het beeld dat huidige anti-moslim sentimenten…

Hier moet ik je even in de rede vallen. De islam is een kwaadaardige ideologie, maar moslims zijn mensen. De Oostenrijkse overheid wil daarom wel moskeeën sluiten maar niet moslims ombrengen. Uiteraard gaat dat eerste makkelijker als er niet nog meer fans in het land worden toegelaten.

… onwaarschijnlijk veel gelijkenis tonen met het antisemitisme

Nou nee. Sterker nog, antisemitisme is met name onder moslims razend populair. Nergens anders wordt Mein Kampf zo veel gelezen (in de koran is de jodenhaat trouwens nog dikker gezaaid).

Ik leg het nog één keer uit. De islam is een politiek systeem gericht op wereldoverheersing met hooguit een tweederangsleven voor niet-gelovigen. In de hele wereld zien we daar de bewijzen voor. De implementatie van de sharia moet dus worden voorkomen, ook als sommige moslims dat niet leuk vinden. Het bestrijden van religieuze dictatuur framen als nazisme is werkelijk te schandalig voor woorden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 analist

De islam is een politiek systeem gericht op wereldoverheersing met hooguit een tweederangsleven voor niet-gelovigen.

De wijzen van Zion. Oeps. “De wijzen van Mekka”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Janos

@25 Als je voor de recente burgeroorlogen op de Balkan echt naar “de moslims” wil wijzen, dan moet je echt eens een paar boeken lezen. “de moslims” hadden er verdomd weinig mee te maken. Wel het aan de macht komen van verschillende autoritaire, nationalistische dictators. Met dank onder andere aan een economische crisis en jarenlange propaganda (we zouden het nu ‘nepnieuws’ noemen) tegen ‘de ander’. Maar dat zal wel niet in je ideologische kraam te pas komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Kacebee

@29: Bedoel je dat ik dit uit mijn duim zuig? Op pagina 608 van de Reliance of the Traveller (een van de meest gezaghebbende islamitische ‘wetboeken’) kun je zelf lezen wat ik bedoel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Kacebee

@30:

Als je voor de recente burgeroorlogen op de Balkan echt naar “de moslims” wil wijzen…

Nee. Maar veel van het oud zeer daar gaat wel degelijk terug op de mohammedaanse overheersing. Overigens waren de Turken Mustafa Kemal eeuwig dankbaar toen hij hen bevrijdde van het juk van de sultans. Pas nu komen de sluiers weer terug. De Turken komen er nog wel achter (hopelijk wij nog ietsje eerder).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 JANC

@31: Er zijn in de bijbel ook wel zaken te vinden – over stenigen bijvoorbeeld en wanneer je dit zou mogen doen – die niet zo fijn zijn. Toch zul je weinig predikanten zien die prediken die delen van de bijbel letterlijk te nemen. Prediker – die hier wel vaker reageert – heeft over dat soort selectieve stukjes uit een boek nemen wel eens wat geschreven alhier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Kacebee

@33: Je haalt hier twee religies door elkaar. Christenen worden niet geacht mensen met stenen te bekogelen. Dit had je kunnen weten als je je ook maar een beetje in het christendom had verdiept.

Het stuk dat ik aanhaal daarentegen is standaard islam. Sommige moslims trekken zich daar misschien niks van aan, net als er moslims zullen zijn die over de koran de schouders ophalen of Mohammed maar een stuk verdriet vinden, maar die wijken dan wel fors af van alle grote scholen van de islam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 JANC

@34: moet ik werkelijk het boek en psalm noemen? Je lult. (Handelingen 7)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Cycloop

@32: Voor iemand die zegt “Lieve help man, je praat over een periode van dik een halve eeuw geleden. Mensen hadden toen nog niet eens tevee.” haal je wel erg veel ouwe meuk naar boven. Maar misschien geloof je in de eeuwige moslim, zoiets als de eeuwige Jood, weer een gelijkenis tussen het antisemitisme en de huidige anti-islamitische ideologie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Joop

@35.

Psalm?

Het zijn niet de christenen die stenigen trouwens in het door jou aangehaalde stukje uit de bijbel. De apostel Stefanus wordt gestenigd door een woedende menigte.

Je kan beter recente christelijke taferelen gebruiken met nadruk op de bijbel. Zoals discriminatie wordt gerechtvaardigd met een tekst uit de brief van Paulus aan de Romeinen. In een recente discussie in de VS.

Hier heb ik het https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/we-schenden-het-kinderrechtenverdrag-maar-we-schenden-het-humaan~b68b73b7/ aangehaalde bijbeltekst is uit Romeinen 13.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 JANC

@37: iemand die iets naleest. Chapeau! Je hebt gelijk.

 • Vorige discussie