1. 1

  Jongens, niets nieuws.
  Dit is wat onze beschaving doet.

  Aanjager van de industriële revolutie: verdrijf boeren van hun land -> goedkope arbeid -> goedkope grond -> werk voor machines -> kapitaalintensief -> goed voor kapitaalbezitters.

  Het enige verschil is de schaal.

  Is het nou zo moeilijk?
  Kom er maar in JSK, ga maar verdedigen.

 2. 2

  De productiviteit gaat toch enorm omhoog als één boer met een machine dat stuk land bewerkt in plaats van 15 schrale families met hun houten bijlen, en daar wordt iedereen uiteindelijk beter van.

 3. 4

  @3 Vind ik ook, we moeten toe naar een wereld waar alle werk door machines wordt gedaan. Op één voorwaarde natuurlijk:

  dat de productie evenredig onder de bevolking wordt verdeeld, want alleen zo wordt IEDEREEN er beter van.

  Laten we beginnen met het afschaffen van het begrip “werkloos”, dat heet in de toekomst “vrije tijd”. Dat is de tijd dat je mag consumeren zonder daarvoor een tegenprestatie te leveren, vandaar VRIJE tijd.

 4. 5

  @ “daar wordt iedereen uiteindelijk beter” van Anoniem

  De eerste Keniaan die EN sperziebonen lust EN zich met een aanvaardbaar loon verder kan ontwikkelen moet voorshands in abjecte armoede rondscharrelend in een der ondervoede buiken nog geboren worden

 5. 6

  De productiviteit gaat toch enorm omhoog als Anoniem via internet reageert in plaats van 15 schrale werkelozen met hun houten potloodjes en papier en snake-mail, en daar wordt iedereen uiteindelijk beter van? NOT. Teveel Ayn Rand gelezen, zeker? Kapitalist. Vertel dat aan de Indianen, dat ze daar beter van zijn geworden.

 6. 9

  Nee Verbeek. Oxfam zegt dat de vraag naar land door meer oorzaken toeneemt. Naast bevolkingsgroei voedsel-en biobrandstofgewassen verbouwen voor de export (speculatie)

  En t.a.v. “koop niets meer van buiten Europa” zou ik willen toevoegen “…wat zelf ook makkelijk verbouwd kan worden. En zo niet fair trade (koffie en bananen)

 7. 11

  Dan wil ik vervolgens aan “stop met het bijmengen van biobrandstof. Punt.” toevoegen…als hierdoor bij een bepaald % van het totale % vraag naar energie een onverantwoordelijke druk op/ de relatie tussen het beschikbare areaal aan landbouwgrond en natuur ontstaat

 8. 14

  Ik zag laatst zo’n vredelievende kaart van Afrika. De Topper lag ten NW van Zuid-Afrika, Natal geloof ik, waar de vrede het toppunt heeft bereikt in een gebied zo groot als Frankrijk en Spanje samen. De ontbossing daar valt erg mee als je aanneemt dat het oerwoud er al 50 jaar onder druk stond. Mooi voor de Afrikanen daar is bovendien de spectaculaire economische groei.

  $Y%@$,/ironietekens,/off

 9. 15

  Ik troost me maar met de gedachte dat dezelfde ongelukkigen, de huidige roependen in de woestijn, over 1000 jaar als een noot in de annalen van de geschiedenis in hun vergeefse dromen 72 maagden van het vlies mogen ontdoen…

 10. 20

  Wat @3 zegt. Ik geef ook geen stuiver aan Oxfam.

  @6 Dan moet je eerst definieren wat ‘beter’ is. Denk je nou echt dat er nog 1 indiaan terug wil naar elke dag tatanka op de boterham? Indianen ownen nu speelhalfestijnen en drinken sochtends al biertjes, als de squaws het themabordeel opkuisen. Me dunkt de geur van kapitalisme? Of gooi ik dan ongewild olie op het vuur? ::-)

 11. 21

  Net zoals de EU zich sterk moet verenigen om de a.s. diverse (wereld)problemen beter te kunnen weerstaan is zowel het continent “Arabisch georiënteerd” als “donker Afrika” om zelfstandig verder te (over)leven genoodzaakt hetzelfde te doen…

 12. 22

  Yevgeny Podorkin, Wij eten Afrika! gaat volgens mij over heden en niet over de grote koloniale roof en bijbehorende massamoorden van de laatste 400 jaar

 13. 25

  Hee, Oxfam op fondsenwervingscampagne. Nou snel geld storten jongens. Niet dat Afrika daar wat aan heeft maar dan kun je hier met een gerust hard mee blaten over het boze kapitalisme,kolonialisme en de slechtheid van de blanke man van middelbare leeftijd met maatschappelijk succes in zijn algemeen.

  Wil je weten wat wel werkt? Kijk eens naar het hier ook al verguisde China. In de afgelopen 10 jaar 300 miljoen mensen uit de armoede getrokken. Wat was het Oxfam aandeel hierin? 0 (nul).

 14. 26

  Zo is dat @Anton: Geen Grenzen aan de Groei.
  GGG – Grootste Gemene Deler. Alleen delen wij een beetje meer dan zij. En China is wij aan het worden, en zij kunnen de pot op. Zij is dan de rest. En de rest is er gewoon niet snel genoeg bij om hun deel van de winst uit de ruif te vreten.

  Je snapt het niet. Eten of gegeten worden. Wie gaat er nu nadenken? Overleven is het credo. Overleven en voortplanten. Rot op met Afrika, het is onze tuin en al die mieren die daar lopen moeten oprotten. Geel en blank heeft de toekomst. En uiteindelijk geel OF blank.

  Je bent er nog niet @Anton.

  Al ben ik wel met je eens dat je geen geld moet storten. Maar gaat weer om heel wat anders.

 15. 27

  Alleen maar uit Europa eten heeft geen zin. We importeren 80% van het voedsel van onze bio-industriedieren. (Raad eens waarvandaan!) En dat staat niet op het pak.

 16. 28

  @2: Iedereen behalve 14 families zonder inkomsten. Oh wacht, dat komt dan neer op 1 boer in loondienst met machine en degene die hem in dienst heeft.

 17. 29

  80% anna? Ondanks al die varkens en kippen die Nederland naar EU- landen exporteert? Trouwens, raad eens…ook naar Afrika!: kippenwings uit o.a. Friesland (ze zijn daar dol op die wit blauwe dozen met rode hartjes), afijn, lokale scharrelboeren op slag werkloos. Ik begrijp het centenverhaal wel: kwestie van wie in de keten leeg bloedt (dat moet, meestal een zwart sukkelaartje)…

  Soms denk je wel eens hè: woud kappen voor export van palmolie all over the world, en hoe was het vervolgens met die door Indonesië uit Australië geïmporteerde koeien afgelopen…

  Raarrr.

 18. 30

  wat een tenenkrommend knullig filmpje. (geluid?) Hopelijk is dat gemaakt door een 12 jarig Afrikaantje, dan kan ik er nog wel begrip voor opbrengen.

  Informatieve filmpjes over Afrika vind ik die van Ruud Elmendorp
  http://videojournalist.nl/
  ook geregeld te zien bij Rocketboom’s Humanwire.