Landelijke partijen domineren over lokale partijen

Foto: Flickr ianus raadzaal Gemeenteraad Werkendam CC BY-NC-SA 2.0.
Dossier:

We gaan verder om u te voorzien van een paar bijzonderheden uit het nieuws over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Gemeenteraadsverkiezingen horen vooral over lokale issues te gaan. Maar de regering heeft een aantal voormalige landelijke dossiers (jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen) gedumpt bij de gemeenten. Het zou kunnen dat de lokale aan landelijk partijen gelieerde raadsfracties door de kiezers afgerekend of beloond worden op deze dossiers.

In een peiling door i&o research gaan zeven landelijke partijen er op achteruit. Dat zijn de VVD, CDA, D66, Groenlinks, PvdA, SP en Christenunie. Negen andere landelijke partijen en de groep lokale partijen gaan er op vooruit.

Met een flinke slag om de arm want

Een grote groep kiezers heeft landelijk de gevestigde partijen de rug toegekeerd, maar kan zijn onvrede over de politiek slecht kwijt omdat deze nieuw partijen in de meeste gemeenten niet meedoen

Wij speuren nog steeds de kandidatenlijsten van alle gemeenten af en we delen een aantal bevindingen met u.
Op dit moment hebben we 286 van de 334 gemeenten bekeken. Wat viel op?

De lokale partijen, gelieerd aan landelijke partijen (die in de Tweede Kamer zitten en overigen) domineren op de stembiljetten. Een relatief klein gedeelte bezet nu geen raadszetels en zijn “nieuw”. Ook in dat segment domineren de landelijke partijen.

    gegevens van 286 gemeenten
Lokalen 2e Kmr Landel
totaal 844 1602 60
wv. “nieuw” 156 144 43

Het is voor lokale partijen best lastig te overleven omdat ze de ondersteuning missen die de partijen van landelijke clubs wel hebben. Misschien is dat de reden waarom sommige lokale fracties overstappen naar hun landelijke collega’s.

Bunnik: Lokale partij Bunniks Belang doet niet meer mee. Twee raadsleden stoppen met raadswerk, fractievoorzitter maakt overstap naar D66.
Enkhuizen: Lokale partij MEGA naar VVD
Hardinxveld-Giessendam: Lokale partij Fractie Robert Philippo wordt lijsttrekker van D66.
Koggenland: Lokale partij Welzijn Koggenland stapt na de verkiezingen over naar coalitiepartners CDA en VVD en houdt op te bestaan.
Medemblik: fractievoorzitter lokale partij BAMM stapt over naar VVD.

Omgekeerd komt natuurlijk ook nog steeds voor.
Oldebroek:  De door SGP Oldebroek verstoten Tom de Nooijer doet als lokale partij mee aan de verkiezingen.

Volgende keer meer.

Reacties (4)

#1 Bismarck
  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

Verklaar je nader

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“De lokale partijen, gelieerd aan landelijke partijen (die in de Tweede Kamer zitten en overigen) domineren op de stembiljetten. “
In Echt-Susteren in ieder geval niet. Lijst 1, 3 en 4 zijn lokale partijen (respectievelijk LIJST SAMENWERKING, Partij Nieuw Echt-Susteren en Democraten Echt-Susteren), alleen het CDA wist zich daar bij de vorige verkiezingen tussen te wringen op plek 2. Verder bungelen van de bestaande partijen Groenlinks en PvdA onderaan op 5 en 6. Tenslotte is er aan de staart van de kieslijst plaats voor twee nieuwe partijen: Op 7 Blanco en op 8 D66.

Overigens haalden de lokale partijen bij de vorige verkiezingen al bijna 2/3e van de zetels op. De kans is dus groot dat niet alle vier de deelnemende landelijke partijen de kiesdrempel zullen halen. De grootste landelijke partij van dit moment doet niet eens mee, de VVD heeft na het verlies van de laatste zetel in 2014 de handdoek in de ring gegooid (enkele kandidaten zijn daarna overgestapt naar Democraten Echt-Susteren). Ook de SP heeft het na die verkiezingen opgegeven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Misschien zijn dat 5 landelijke partijen? Ook in Roermond kom ik een lijst Blanco tegen (weliswaar met maar 1 kandidaat). Het stembiljet wordt daar aangevoerd door de Liberale Volkspartij Roermond, die sinds ze zich onder leiding van Jos van Rey afscheidde van de VVD (die sindsdien een marginaal bestaan kent in de bisschopsstad), veruit de grootste partij is in Roermond. Verder staan zes landelijke partijen en twee mogelijk landelijke partijen (behalve Blanco is er ook nog een lijst DE FEESTPARTIJ) op het stembiljet. Tenslotte behalve de LVR nog twee lokale partijen, waarvan vooral de Demokraten Swalmen opvallen; Deze partij is de vierde grootste partij, ondanks dat Swalmen nog niet 1/5e van het inwonertal van Roermond had, toen de gemeente 15 jaar geleden tegen haar zin door Roermond werd geannexeerd. DENK, dat de vorige verkiezingen nog een zetel haalde, staat nu niet meer op het stembiljet.