Landbouwcommissaris: voer EU productie op

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

farmsubsidiesDat de Europese landbouwsubsidies moeten worden afgebouwd daarover is iedereen (behalve de franse boeren) het wel mee eens. Maar volgens de Europese Commissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel moet Europa haar voedselproductie op peil houden, zo niet zelfs nog verder opvoeren. Een Europa dat voor haar voedselvoorziening afhankelijk is van onstabiele landen zou een nachtmerrie scenario zijn. Dat zegt de uit Denemarken afkomstige bloggende EU commissaris in een interview met Euractiv. Het interview behandelt enkele punten uit de recente inventarisatie van het gezamelijke Europese landbouwbeleid: “CAP Health Check”, dat o.a. uitfasering van melkquota en ontkoppeling van subsidie en productie bepleit.

De Europese landbouw speelt volgens Fischer óók een rol in de mondiale voedselzekerheid, zeker als de wereldbevolking doorgroeit naar 9 miljard. Maar in de laatste jaren is Europa in toenemende mate ruwe landbouwstoffen gaan importeren zoals soja voor het voeden van de eigen veestapel? Fischer wil juist dat Europa zich verder profileert als exporteur van hoogwaardige eindproducten als worst en kaas.

Volgens Fischer moet er meer biotechnologie, waaronder GMO, worden aangewend voor de productie op peil te houden. Zeverdedigt de Europese landbouwsubsidies als “veel minder handelsverstorend dan die Amerikaanse subsidies”. Bovendien benadrukt ze dat als je het totale Europese landbouwbudget -waarvan altijd gezegd wordt dat het zo hoog is- wegzet tegen het BNP van de lidstaten het maar 0,4% bedraagt.

Duurzame voedselzekerheid in Europa mag wat kosten. Maar laten die subsidies geen motor zijn achter het zo grootschalig rondpompen van landbouwproducten, waar natuur en mens onder lijden. Leidraad: geen palmolie in mijn boerenkool!

Reacties (8)

#1 keest

Wat nou ‘de boeren’? Je blijft daarmee doorgaan, terwijl je best weet dat ‘de boeren’ niet bestaan, en er veel progressieve boerenorganisaties bestaan die helemaal niet blij zijn met subsidies en dat veel boeren een armoedig bestaan hebben, ook in Nederland. De maatregelen die hierboven beschreven staan, zullen het alleen maar erger maken (meer produceren, gmo) en zijn gericht op de belangen van de agribusiness, niet op de ‘normale boeren’. De actievoerende melkveehouders hebben afgelopen maanden proberen duidelijk te maken waar het om gaat: geen concurrentie op de wereldmarkt maar faire prijzen, dan hoeft er geen cent subsidie.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Zolang je nogal inzet op hoogwaardige eindproducten, kan er nooit sprake zijn van voedselvoorziening die onafhankelijk is van onstabiele landen die soja produceren. Wat dat betreft zal Boel wel slecht slapen dan, want onze werkelijkheid is haar nachtmerrie.

Verder wel eng: “For the first time ever, the EU’s financial watchdog has given spending on Agriculture and Natural Resources a green light. In other words: our books are in order.”

Dus de boeken van de EU betreffende landbouwsubsidies waren tot vorig jaar nooit in orde?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Har

@Keest: hoezo blijft Carlos daar mee doorgaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Loupe

De huidige agribusiness is gebaseerd op eindige grondstoffen als fossiele olie en kunstmest. Zo lang dit gesubsidieerd blijft, zullen alternatieven geen kans krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 keest

@3: Omdat er al eerder zo ongenuanceerd over ‘boeren’ geschreven werd. Dat is in Nederland normaal, progressief = intellectueel uit de stad en betekent bijna automatisch dat je ‘helemaal niks met boeren hebt’ (zoals PVDA-corifee Max van den Berg een keer verklaarde in een forum over de WTO). Maar je hebt gelijk, het was carlos toen helemaal niet maar steeph, excuseer: https://sargasso.nl/archief/2009/06/23/kip-gesmoord-in-melk-eu-vliegt-uit-de-bocht/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Ik ben zo’n beetje de meest pro-boeren blogger van de Hollandse blogosfeer, iemand moet ons progressieve stedelingen toch te eten geven in Hongerwinter 2.0 als de PVV en Lega Nord er een potje van gemaakt hebben?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 S’z

Hongerwinter 1.0, daar zou ik graag eigenlijk ’s ’n topkwali docu over zien …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Share

Korst en waas. Oftewel nog meer subsidie en toolkits en uiteindelijk dus belasting. In de 3dewereld is het altijd hongerwinter. Als stedeling zeg ik: zonde van de ruimte. En het ziet er niet uit zo’n veld vol koe of bloem. Dat Geert straks maar nieuwe steden gaat bouwen.

 • Vorige discussie