Laatste slag om ACTA in het Europees Parlement

Foto: copyright ok. Gecheckt 08-11-2022
,

Nadat ACTA in vier commissies van het Europarlement al een negatief advies had gekregen, volgt vandaag het slotdebat in de plenaire sessie van het Europees Parlement. Morgen is de stemming. Maar de uitslag is nog niet zeker.

Eind januari werd het offensief tegen ACTA stevig ingezet, hier en onder meer in Polen. Vanaf dat moment werd voor het grote publiek pas echt duidelijk waar het met ACTA heen zou gaan en groeide de weerstand.
In het Europees Parlement zijn inmiddels de vier commissies die over ACTA advies moesten uitbrengen bij elkaar geweest. Alle vier hebben ze het afgewezen. En zelfs onze Tweede Kamer heeft inmiddels aangegeven er geen trek meer in te hebben.
Voorstanders proberen uitstel van de definitieve stemming te krijgen omdat ze vinden dat het hof eerst een uitspraak moet hebben gedaan. En EU commissaris Karel de Gucht zou het liefst de stemming negeren.
Maar vandaag is dan toch het slotdebat in de plenaire sessie. Naar verwachting rond half vier. En morgen ergens na half een de stemming.

Hoewel er een meerderheid tegen lijkt te zijn, is het nog geen gelopen race. Draag uw steentje bij en leg de nog even maximale druk op de Nederlandse Europarlementariërs van CDA, VVD, CU en SGP. Dit is de laatste kans.

Reacties (11)

#1 NietJeZus

Als ACTA alsnog wordt aangenomen heeft Europa voor mij 100% afgedaan.

 • Volgende discussie
#1.1 ReinoutS - Reactie op #1

Dat is te makkelijk. Het Europees Parlement zou bijvoorbeeld kunnen tegenstemmen en de Europese Commissie zou er dan via een omweg later weer mee kunnen komen als het Europese Hof van Justitie er een uitspraak over heeft gedaan. “Europa” bestaat uit meerdere spelers, het is dus raar om te zeggen dat het als geheel heeft afgedaan.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Bismarck - Reactie op #1

Waar blijft de liefdesverklaring voor de EU? Of werkt dat bij jou eenzijdig?

 • Vorige reactie op #1
#2 Bismarck

Waarom is de VVD-fractie in het EP eigenlijk voor ACTA als ze er in de Tweede Kamer tegen stemmen? Of was dat alleen voor de bühne en laten ze in het EP hun ware gezicht zien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Loupe - Reactie op #2

Volgens mij is de VVD alleen in verkiezingstijd tegen.

#3 weerbarst

hey LIBOR gate in de UK mag ook wel een headline hier, het gaat toch om een 800 Biljoen markt waar met de rente geknoeid is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Linktippen kan precies rechts van jouw (en mijn) reactie.

#3.2 weerbarst - Reactie op #3.1

oh ok nu zie ik het

#3.3 Bismarck - Reactie op #3.2

graag gedaan!

@topic: Is er ook een livestream van de stemming? Die zou nu ongeveer moeten zijn.

#4 Bismarck
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie