Laatste CoalitieChecker voor de verkiezingen!

GC CoalitieChecker logo

Zo op de valreep toch nog even de CoalitieChecker up-to-date gemaakt. Er zijn op basis van de laatste peiling drie drie-partijencoalities en maar liefst 30 verschillende vier-partijencoalities mogelijk. Opvallend is dat de ChristenUnie de afgelopen tijd is teruggevallen en nu in de peilingen even veel zetels heeft als in de kamer. Verder hebben zich geen echt grote verschuivingen meer voorgedaan, dus wordt het afwachten wat morgen brengt.

Het zou mij benieuwen of dé verkiezingswetmatigheid ook deze verkiezingen opgaat: GroenLinks presteert altijd slechter in de verkiezingen dan verwacht.

Zoals altijd, bekijk en bepaal met de coalitiechecker of u strategisch of juist met uw hart moet stemmen morgen!

 1. 1

  Is een nieuw soort paars, VVD-CDA-PvdA niet een optie?

  Rutte wil een snelle formatie. Tenzij er al wat lijntjes lopen lijkt me dat een illusie.

 2. 2

  Oh, ik ben er van overtuigd dat het die coalitie gaat worden. Misschien eerst een paar andere formatiepuzzels, maar CDA, VVD, PvdA gaat het worden (helaas).
  Waarom? Omdat de grote drie pas een kleinere partner zoeken als het echt niet anders kan. Vooralsnog zullen ze alle kleinere partijen buiten de boot proberen te houden.
  Als er al een vierde bij moet zal er gekozen worden tussen CU of D66.

 3. 3

  @2: VVD-PvdA-CDA is de coalitie die het laatst in beeld gaat komen. Als je al de brug VVD-PvdA wil slaan, heb je een oliemannetje nodig dat het goed doet aan beide kanten. Zoals we allemaal weten, gaat CDA niet heel erg lekker samen met de PvdA.

  Daarnaast zal de PvdA deze coalitie sterk uit evenwicht vinden.

 4. 4

  sja, ik roep maar wat gezien de grote verdeeldheid.

  formateur Rutte zal er wellicht op aansturen.

  uiteindelijk moet er toch een kabinet komen, tot elkaar veroordeeld enz etc

 5. 5

  @3: Zeker, het zal de laatste optie zijn. Maar volgens mijn onderbuik wel de optie die het uiteindelijk gaat worden.
  Ze kennen elkaar zo goed. En als VVD en CDA elkaar weer gevonden hebben, moeten ze op zoek naar een derde. Ik denk niet dat ze voor de SP of PVV kiezen. Natuurlijk zullen ze aan D66 denken. Ik veroed dat ze liever een 3-partijen coalitie willen en dan komen ze toch bij de PvdA uit.