Kwart jongeren heeft cybersex?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Er stond al een linkje in de zijdelinks, volgens NOVA heeft een kwart van de jongeren cybersex gehad. Daarbij werd de opmerking geplaatst “niet verrassend”. Maar het hoge percentage verraste mij wel degelijk. Eén op de vier? Waar komt dat getal vandaan? In ieder geval niet uit het onderzoek. Dat stelt in een bericht op haar site nog wel stoer “Eén op de vier jongens en één op de vijf meisjes heeft naar eigen zeggen het afgelopen half jaar wel eens cyberseks met iemand gehad”. Maar helaas, in het online beschikbare rapport kan ik dit niet terugvinden. Op pagina 11 zie ik staan dat 77% van de jongens en 80% van de meisjes aangeeft “nooit” cybersex gehad te hebben, respectievelijk 14 en 4% deed er naar eigen zeggen geregeld aan. De conclusie is vervolgens dat 23% van de jongens en 20% van de meisjes cyberseks heeft gehad.

In het hele rapport kom ik vervolgens de directe vraag niet tegen. Alleen vragen als “heb je iemand wel eens gevraagd seksuele handelingen te verrichten”. Er wordt dus een heleboel geconcludeerd door relaties tussen de antwoorden op verschillende vragen te leggen terwijl deze relaties er helemaal niet hoeven te zijn.

Daarnaast gaat het in dit ondezoek, in tegenstelling tot wat op de website wordt beweerd, niet over een periode van een half jaar, maar over een periode van een jaar. Geen onbelangrijk detail.

Maar goed, met deze “foutjes” zou ik nog kunnen leven, en met wat goede wil is er wel wat voor deze interpretatie van de resultaten te zeggen. Wat mij meer tegenstaat zijn de plekken waar dit (online) onderzoek is gehouden, namelijk op jongerenwebsites zoals Sugababes/Superdudes.nl, Partypeeps2000.com, Marokko.nl en Scholieren.com.

Ten eerste gaat men er overal vanuit dat de bezoekers van deze sites representatief zijn voor jongeren in het algemeen. Ik vraag me dat ten zeerste af. Mensen die actief zijn op forums zitten namelijk bovengemiddeld veel op het Internet. En zelfs daar reageren maar weinig mensen echt. Op weblogs bijvoorbeeld is het aantal mensen dat daadwerkelijk reageert minder dan 5%. Hoe groot is het aantal mensen dan dat de moeite neemt zo’n onderzoek in te vullen? Vooral de mensen die af en toe wat doen op die sites zullen daar geen moeite voor willen doen.
Als je al uitspraken kan doen over de gegeven antwoorden dan zullen het uitspraken zijn die dus betrekking hebben op de groep “veel internettende” jongeren, niet op jongeren in het algemeen.

Ten tweede zijn de eerste drie sites vooral populair onder jongeren die op de online “versiertoer” zijn. De sites hebben niet voor niets de namen die ze hebben. Het is een beetje alsof je een enquete plaatst op een datingsite en vraagt: “bent u vrijgezel?” en dan groot uitpakt met een kop “95% van de Nederlanders is vrijgezel!”.
Hier is het niet anders. De laatste twee sites (Marokko.nl en scholieren.com) hebben relatief weinig gereageerd. Het overgrote gedeelte van de respondenten komt van de eerste groep: “Op de oproep werd – vooral door de leden van Sugababes/Superdudes en Partypeeps – massaal gereageerd.” (pagina 3 van het onderzoek).

Al met al een leuk onderzoek om onder de borrel over te praten, maar echte conclusies kan je er niet uit trekken.

Hieronder nog wat resultaten:

Jongeren op het Net

Reacties (6)

#1 BartB

Ik moet zelf zeggen dat ik juist verbaasd was over het ridicuul lage percentage. Afhankelijk van hoe jong ‘jongere’ gedefinieerd is (iets dat ik heel sterk nergens terug heb gelegen in de berichtgeving), zou ik zelf verwacht hebben dat de cijfers eerder bij de 90% dan bij de 25% zouden liggen. Je zou verwachten dat de drempel voor cybersex lager zou liggen dan voor dat vieze vleselijke gedoe met zweetluchten en haren in je mond.

  • Volgende discussie
#2 Joost

t/m 18 jaar. En het is nogal een “nieuwigheid”. Ik denk dat het in de toekomst meer voor zal komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 BartB

Nee, ik bedoelde: vanaf welke leeftijd. Mijn zusje van acht heeft – voor zover ik weet en hoop – zich zelf nog niet bevingerd voor de gezinswebcam. Als we haar klas meetellen, kom ik ook wel aan slechts 25%. Maar voor je uitslag maakt het veel uit of je begint te onderzoeken vanaf 13,14 of 15 jaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Redactie

Voor leeftijden zie pagina 4 van de pdf… (vanaf 12 jaar tot “ouder dan 21”)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sjaakie

wat is er mis mee?

als je het lekker vind doe je het toch gewoon( eigen keuze)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

@Sjaakie: Heb je het artikel wel gelezen? Het gaat helemaal niet over de vraag of het slecht is of niet!

  • Vorige discussie