Kunst op Zondag | Tijd (2)

Foto: james (cc)
Serie:

Voor kunst moet je tijd maken. Schilderijen komen er wat betreft de tijd die de toeschouwer er aan spendeert erg bekaaid af, schreven we vorige week. Nu is schilderen misschien een techniek die zijn beste tijd wel heeft gehad. Niet alleen omdat hedendaags publiek “plaatjes” scant alsof het internet doorbladert, ook omdat het publiek vanzelf langer stil staat bij kunst die een tijdje duurt.

“Time based arts”, ofwel op tijd gebaseerde kunst, is het label dat men heeft gehangen aan performance-, video- en bepaalde vormen van digitale kunst. Allemaal kunst die een paar minuten tot soms uren tijd kost om het helemaal te zien.

Evengoed zou je ballet,toneel en muziek ook “time based art” kunnen noemen. Het label geldt echter alleen voor de beeldende kunst. De opkomst van nieuwe technologie heeft ook beeldende kunstenaars geïnspireerd. En beeldend kunstenaars die aan toneelstukjes doen, de performance, zijn niet meer weg te denken uit het kunstcircuit.

Voor musea is het een opgave die vormen van kunst te conserveren voor de toekomst. Het Guggenheim Museum, het Museum of Modern Arts in New York en het Tate Museum in Londen hebben hiervoor gespecialiseerde afdelingen en conservatoren. Nederland had tot 2013 nog een instituut voor video- en mediakunst, dat echter is wegbezuinigd en de collectie heft overgedragen aan LIMA (Living Media Art).

Hoeveel tijd gaat deze Kunst Op Zondag je kosten?

Christian Marclay maakte een videofilm waarin tijd als fenomeen het enige onderwerp is. The Clock is een 24-uur durende aaneenschakeling van filmscènes waarin de tijd in beeld is. Hier een zeven minuten durende samenvatting en hier een twintig minuten durende compilatie.

Andy Warhol richtte de filmcamera ruim zes uur op het Empire State Building. De vertraagde versie duurt 8 uur en 5 minuten. Hier een 1 minuut durend fragment.

En deze bijna 55 minuten durende kus wil ik je zeker niet onthouden.

Wat kan tijd nog meer zijn dan een opeenvolging van beelden?

Tijd is transitie?
Peter Campus – Three Transitions

Tijd is periodiek?
Anya Liftig – 243 Eggs: 20 Years.

Tijd is een jaar lang elke dag elk uur prikken.
Tehching HsiehOne Year Performance 1980 — 1981 – (Time Clock Piece).

Tehching Hsieh heeft vijf jaar lang één jaar durende performances gedaan.

Tijd is zen?
Nam June PaikBuddah.

Tijd is verval?
Tim Silver – Parallel Collisions.

Tot slot een uitstapje naar ‘time based art’ bij uitstek: De Tijd van Louis Andriessen.

Reacties (2)

#1 qwerty

Hoeveel tijd gaat deze Kunst Op Zondag je kosten?

Knap wat.
Dank voor collage/college ;)

  • Volgende discussie
#2 Djools

Mooie serie. Je moet er idd wel je tijd voor nemen.

  • Vorige discussie