Kunst op Zondag | Snijden en snoeien

Serie:

Snijden tot op het bot. De komende week zullen het kabinet en haar partner in gedoogzaken alle creativiteit aan moeten wenden om te bezuinigen zonder kiezers te verliezen en de Europese commissie over zich heen te krijgen. Snijden en snoeien is geen kunst, als het niets oplevert. Doen kunstenaars het beter dan het kabinet?

De Australische kunststudent Nicholas Manion snijdt ook in geld en vormt er de skylines van diverse steden mee.

De afbeelding boven dit artikel is werk van Peter Callesen. Hij snijdt in papier en karton. Meer werk van hem vind je hier.

Papier is natuurlijk het makkelijkste materiaal om in te snijden. De Japanse Noriko Ambe doet het met hele stapels papier en boeken.

Karen Sargsyan maakt met mes en schaar complete installaties.

Snijden moet je met veel geduld en precisie doen. Een welhaast meditatief klusje. Gaan Rutte, Verhagen en Wilders de komende dagen net zo te werk als Mikito Ozeki?

Het kabinet snijdt in alles. Wat pakken kunstenaars nog meer aan dan alleen papier? Met mes en scalpel bewerkt Georgia Russell foto’s.

Ook Karin Arink bewerkt foto’s, maar snijdt ook in kleding stukken. Hier ‘X-pose (yourself to me)’ uit 2001.

Er hoeft niet altijd een mes aan te pas te komen. Ara Peterson snijdt met laserstralen.

Snijden moet je aan kunstenaars overlaten. Of aan vaklui. Als er toch gesnoeid moet worden, doe het dan zo dat het nog wat leuks oplevert.

Tot slot weer uit de oude doos: In ‘Cut piece’, een performance van Yoko Ono, uit 1965, is kwetsbaarheid het thema. Alsjeblieft Rutte I, doet u heel voorzichtig?

Reacties (3)

#1 HansR

Mooi thema weer.

Ik zie het snijden nu wel maar ik mis toch het resulterende niets.
In 2009 was er een tentoonstelling van het resultaat van overmatig snijden : In nine empty rooms, ‘most radical show ever seen’ celebrates 50 years of the art of the void.

Misschien leidt dit snijden wel tot boeddhisme?
Rutte reinvented?

  • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

Wanneer gaan die liberalen eindelijk ook eens (HRA) in éigen vlees snijden (de enige hit met deze zoekterm in yt)? Trekken eerst het vel over de oren, halen vervolgens het bloed onder de nagels…maar je ziet niemand echt protesteren.

Kennelijk hebben we het allemaal nóg te goed.

(of: nog tegóed, zoals andere mensen misschien zullen zeggen)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

Het vel over de oren. Bedoel je zoiets?

  • Vorige discussie