Kunst op Zondag | My hometown

Foto: copyright ok. Gecheckt 18-10-2022

Sargasso’s kunstgalerie geeft ruimte aan kunstbloggers. Elke eerste zondag van de maand een bijdrage van Krina van der Drift van Kunstdwalingen.

Blijf gezond, blijf thuis; dat is het motto van deze dagen, vanwege het coronavirus. Even geen mooie tentoonstellingen dus waarover ik iets zou kunnen vertellen. Een goede reden om eens in je eigen omgeving kunst te kijken of nog eens nader te bekijken. In mijn eigen hometown (Racoon schreef er zelfs een liedje over, want het is ook hun hometown), het Zeeuwse stadje Goes, is genoeg te zien!

In 2015 organiseerde De Culturele Raad Goes het evenement “Mural Goes”. Tijdens een tiendaags festival zijn tien muren omgetoverd tot kunstwerken. Inmiddels zijn sommige weer verdwenen, omdat een pand soms gesloopt moest worden, maar er komen er regelmatig ook weer een paar bij. De duif die je bovenaan ziet is van Stephan Thelen, een plaatselijke kunstenaar die werkt onder het pseudoniem Super A. Hij maakte een duif op een afbraakpand en dit werk werd in 2012 uitgeroepen tot mooiste illegale kunstwerk van Nederland. Het pand brandde af, maar inmiddels heeft hij deze 32 meter hoge duif gemaakt die boven Goes uittorent.

Mural Weidezicht Goes, oude man Herman Beikirch. Foto Krina van der Drift

Bovenstaande foto is werk van de wereldberoemde Hendrik Beikirch uit Duitsland. Hij schildert altijd dit soort gigantische portretten in zwart wit. Ongelooflijk mooi en knap vind ik dit. Het werd van boven naar beneden, heel systematisch, op de zijmuur van dit flatgebouw gezet. Het leuke van deze kunstvorm is dat je gewoon even kunt gaan kijken als ze bezig zijn en zo een inkijkje krijgt in de manier van werken. Op de volgende foto zie je een mural die er pas vorig jaar is bijgekomen, maar wat een aanwinst….

Mural Telmo Miel Kastanjestraat Goes foto Krina van der Drift

Telmo Miel bestaat uit het Nederlandse creatieve duo Telmo Pieper en Miel Krutzmann, die elkaar op de kunstacademie ontmoetten en sindsdien samenwerken. Prachtige, felle kleuren en een mooi portret fleuren deze buurt op! Inmiddels opereert dit duo, wat niemand zal verbazen, over de hele wereld. Inmiddels zijn er zo’n twintig murals te bekijken in Goes.  Er is een kaartje te downloaden zodat je zelf je route kunt uitstippelen. Als je van streetart houdt zeker de moeite waard!

Vis Dedden en Keizer foto: Krina van der Drift

Het volgende kunstwerk Vis van Dedden en Keizer , vind ik mooi in al zijn eenvoud. Gesitueerd op de oude vismarkt, zoals je op het naambordje kunt zien, dus duidelijk wat ermee bedoeld wordt; hier was het vroeger om de vis te doen! Het is in 2008 gemaakt en misschien kun je je ergeren aan de oude, slecht geschilderde, lelijke, muur, maar dat geeft er juist ook weer charme aan. Ik kijk er altijd even naar als ik er langs fiets.

Vessie, Wilco Traas foto: Krina van der Drift

Op een ochtend in 2012 werd Goes opgeschrikt door het nieuws dat er een monster of draak in de Veste lag! Hoe die daar gekomen was dat was een raadsel….Enige tijd later bleek dat het werk te zijn van de plaatselijke kunstenaar Wilco Traas, die ’s nachts zijn kunstwerk te water had gelaten. Een prachtige stunt en de Goesenaren adopteerden Vessie (een combinatie van Ness ,van het monster van Loch Ness en de Veste) met veel liefde. De gemeente was het misschien niet helemaal eens met de manier waarop Vessie in de Veste was ingetrokken, maar streek gelukkig ook over het hart.

Het Goese lyceum Architect Jaap Nieskens foto: Krina van der Drift

Dan als uitsmijter heb ik nog dit fantastische gebouw! Echt prachtig vind ik deze school: Het Goese Lyceum. Drie jaar geleden was het klaar om in gebruik te nemen. Architect Jaap Nieskens  directeur van Sp Architecten in Waddinxveen wilde deze opdracht absoluut binnenhalen, omdat hij zelf oud-leerling is van deze school. Heel mooi met de verschillende niveaus en materialen en helemaal goed op deze plek. Navraag bij de gebruikers leert wel dat het gebouw niet heel praktisch is in gebruik; door de ronde vormen onhandige klasruimtes bijvoorbeeld, soms zonder ramen. trappen te smal ( hoe gaan ze dat doen als straks de kinderen weer na school moeten met de huidige anderhalve meter regel i.v.m. corona) en zo nog best wat dingen, maar dat neemt niet weg dat het een pareltje is om te zien.

Reacties (15)

#1 Lilian

Wat een leuk stuk en zo handig, de link naar de route om de murals te gaan bekijken!

 • Volgende discussie
#2 Peter Sangster

Ja
Dit bewust maar weer dat je niet ver van huis moet.
Als je maar bewust om je heen kijkt is het eigenlijk permanent kunst feest.
Het Nazomer festival speelt zich dagelijks af om je heen.
Op de markt. In de supermarkt in de natuur etc.
Wij zijn de hoofdrol spelers in deze Corona soap.
Veel plezier er mee.
En houdt afstant !!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gbh

@1: Zou helemaal handig zijn als de link naar het kaartje ook nog werkt.

Trouwens als je 30 jaar geleden in Kloetinge beweerde dat Goes je hometown was werd je met pek en veren het dorp uitgejaagd, culturele tijden veranderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Michiel de Pooter
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 P.J. Cokema

@3: Link naar pagina met kaartje nu goed. De plattegrond onderaan.
Link naast ‘Mural Goes” een rechthoekig symbool met een pijltje. Klik en je krijgt een lijst waar je de murals een voor een kunt bekijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rigo Reus

En nou blijf ik me de rest van de dag afvragen of die leuke Vessie van Wilco Traas, nou bestaat uit 1 kunstwerk of uit 3?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

@7: 3, bin zeeuw’n dus geen cent te veel hè:

(via shorturl omdat link met @ van Joost niet mag)

[edit] Sorry gbh, maar de link die je gaf leidt naar iets volstrekt onbegrijpelijks. Omdat we niet weten of dit naar een betrouwbare site linkt hebben we het weggehaald. Misschien even mailen naar Sargasso en meedelen wat je wel bedoelt?[/edit]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gbh

@8: Editor wat is dat voor flauwekul?

Hier de link, gewoon google maps/street view, zonder dat die ingepakt is dus met een @

https://www.google.nl/maps/@51.5010745,3.891383,3a,15y,321.58h,75.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sc_9cfOF30SpnXMzRATH9SQ!2e0!7i16384!8i8192?hl=nl&authuser=0

Duidelijk wat ik bedoel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 P.J. Cokema

@10: ik heb die edit gedaan en ik snap nog steeds niet waarom die shortlink naar een site met Chinese studehtennamen gaat. Wat heeft dat met het topic (kunst in Goes) te maken?
Leg het me a.u.b hier maar niet uit, maar stuur een mail.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 P.J. Cokema - Reactie op #11

@gbh en @7 Dat gbh niet te kwader trouw was en Rigo Reus antwoord op zijn vraag wilde geven: hier Vessie bij laag water die gbh bedoelde.

#12 Rigo Reus

@12 Er is een aflevering van Van Kooten & De Bie, waarin Van Kooten stonend auto gaat rijden. Waarom, het kader, weet ik even niet. Enfin, hij becommentarieert zo alles wat hij ziet onderweg. Ook de vangrail. En daar merkt hij dan over op:’Ja, hier houdt de vangrail op, en dan gaat hij onder de grond door om daar weer (wijst) weer tevoorschijn te komen.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 beugwant

@13: Is hier sprake van een morfische resonantie?
Die vangrailsketch kwam afgelopen week hier ten huize ook al ter sprake.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Rigo Reus
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie