Kunst op Zondag | Lijndansen

Foto: terafoto (cc)
Serie:

Vorige keer: “In juni 2013 nodigde Anne Teresa De Keersmaeker iedereen uit een eigen versie van de roemruchte Rosas-scène als YouTube of Vimeo-filmpje te maken en op te sturen.”

Resultaat: van deze stoelendans zijn tot op heden 417 filmpjes ingestuurd uit heel de wereld.”

Heel de wereld? Nee, een klein landje schitterde hier door afwezigheid. Jammer, want dit kleine landje mag er zijn op dansgebied. Dus nodigden wij u uit alsnog een bijdrage te leveren aan Rosas danst rosas.

In maart 2016 werd een soortgelijke uitnodiging de wereld in gestuurd. Het gaat om een dansje die waarschijnlijk veel makkelijker door iedereen is uit te voeren dan de stoelendans van ‘Rosas danst rosas’. Het betreft het laatste stukje uit ‘Nelken’(Anjers), een ‘lijndans’ waarmee de vier seizoenen worden verbeeld, Bedacht door choreografe Pina Bausch en haar Tanztheater Wuppertal.

Tien jaar geleden overleed Pina Bausch en om dat te herdenken en haar werk te vieren heeft de Pina Bausch Foundation een programma lopen, waarin ook de finale van het Nelken-line project is opgenomen (7 juni 2020, gezamenlijke uitvoering van ‘Lente, Zomer, Herfst, Winter’ op het plein voor de voormalige schouwburg, dat in 2026 de deuren hoopt te openen als een volledig Pina Bausch Centrum.

‘Nelken’ gaat over de ‘liefde die sterk is als de dood’ (citaat uit het Hooglied 8), zo sterk dat de anjers die aan het begin fier overeind staan, aan het eind van de voorstelling er volledig vertrapt bij liggen. Verpletterd door een aaneenrijging van scènes waar tederheid en hardheid, macht en onmacht, vrijheid en dwang afwisselend het antwoord lijken te zijn op de vraag of in deze wereld wel liefde mogelijk is.

Het stuk ging in 1982 in première en is talloze keren uitgevoerd. In 2016 was het hier te zien tijdens het Holland Festival. In dit filmpje (2 min. 13) een korte inpressie.

Aan het eind van het filmpje zag u de scène ‘Lente, Zomer, Herfst, Winter’, die nu door het leven gaat als de ‘Nelken-line’, een project waaraan talloze professionele en amateurdansers,  en ook ‘niet-dansers’ hebben bijgedragen.

Alles te zien bij de 339 video’s die op de website staan, inclusief, jawel, twee Nederlandse bijdragen (van het Danserscollectief Hoorn, dit filmpje, en van  de ‘Arsis Kunst en Sociëteit’ in Bergen op Zoom, dit filmpje).

Het project loopt nog tot 2020, dus maak ook jouw versie van de ‘Nelken-lijn’. Handig om eerst de instructievideo te bekijken.

Aan de slag en dan je filmpje opsturen (zie deze pagina).

Het minimale ‘Rosas danst rosas’ en de theatrale ‘Nelken-line’, twee participatieprojecten van twee totaal verschillende choreografen. Het zou een geweldig idee zijn als op woensdag 29 april 2020 (Internationale Dans Dag) iedereen die aan de projecten heeft bijgedragen hun stukken nog eens in het openbaar uitvoert.

Ziet u het al voor u? Van noord tot zuid, van oost tot west, wegen geblokkeerd door een eindeloze lijn dansers, die willen zeggen dat liefde wel degelijk mogelijk is in deze wereld. Een project voor boeren, burgers en buitenlui…..

Rest er nog één vraag: welke bewegingen van welke choreograaf (uit welke voorstelling) zou u graag world wide nagedaan zien worden?

Toegift: een stukje theatrale minimal voor het echt minimaal werd. Op de bekende repetieve muziek van Ravel,  ‘Boléro, van de choreograaf Maurice Béjart (15 min. 15”).

Reacties zijn uitgeschakeld