Kunst op Zondag | Kabinet

Foto: Joan (cc)
Serie:

Nee, dat wordt geen leuk kabinet. Verwacht er geen wonderen van. Laten we eens in diverse kunst- en curiosakabinetten kijken of er kandidaten te vinden zijn voor de diverse ministerposten. En andere nuttige informatie.

Een kabinet waar van nature elkaar vijandige schepsels in één lichaam samen komen? Thomas Grünfeld verklaarde in dit interview (2016) over zijn ‘Misfit’- creaties: “Hier zag ik als beeldhouwer de kans om met echte huid, in plaats van steen, brons of andere materialen te werken. Met iets dat een leven heeft gehad. Met het collageprincipe ontwierp ik nieuwe soorten, die het bijvoorbeeld mogelijk maken om vijanden in de natuur in één lichaam te verenigen.”

Thomas Grünfeld – Misfits (taxidermie), 1992.

Haas en ree
Flickr ID Number THX 1139 Misfits de Thomas Grünfeld au Château d'Oiron Haas en ree 1992 CC BY 2.0

Eekhoorn, zwarte kabeljauw en konijn
Flickr ID Number THX 1139 Château d'Oiron Misfits Thomas Grünfeld Eekhoorn, zwarte kabeljauw en konijn CC BY 2.0

Muskusrat, neusbeertje, wilde eend en ree
Flickr William Chevillon Château d'Oiron Thomas Grünfeld, Monstre, Muskus, neusbeertjes, wilde eend en ree 1992 CC BY-NC-ND 2.0

Wild zwijn, wilde eend en kip
Flickr ID Number THX 1139 Misfits Thomas Grünfeld Château d'Oiron Wild zwijn, wilde eend en kip CC BY 2.0

Een kabinet met nieuw elan. Of wordt het trekken aan een dood paard? Misschien een ideetje om ter waarschuwing dit boven de vergadertafel van de ministerraad te hangen?

Maurizio CattelanNovecento, 1997.
Flickr Ralf Steinberger Helplessness Novecento (1900), by Maurizio Cattelan (1997) CC BY 2.0

De curator van het nieuwe kabinet rekent er wel op dat-ie iedereen aan een touwtje heeft.

Nicolas DarrotInjonction (bevel) I, 2008. Uit de serie ‘Les Injonctions’.
Flickr Fred Romero Artistes & Robots - Grand Palais, Paris Nicolas Darrot Injonctions I 2008

Luisteren naar de mensen. Tegenwoordig is dat de tweets bestuderen. Maar dat zijn er honderden. In het nieuwe kabinet zullen vast en zeker een paar bewindslieden zitten die verlangen naar de tijd dat ze niet meer dan een stuk of zeven insprekers aan de lijn hadden.

Polly MorganReciever, 2010.
Flickr Upupa4me 120 365 Old kind of Tweet Horniman Museum CC BY-SA 2.0

Men moet het ijzer smeden als het heet is. Of het nieuwe kabinet dat gaat lukken? Een kabinet als ‘redder van het volk’. En niet de gier die de mens leegvreet (zie ook de oudgriekse Prometheus).

Afke Golsteijn & Floris Bakker (Idiots) – Prometheus, 2013.
Flickr rocor Golsteijn en Bakker (Idiots) Prometheus, 2013. Vulture, forged iron. Nevada Museum of Art CC BY-NC 2.0

Ik heb geprobeerd een gezicht te maken dat zowel communicatief als emotioneel is” (aldus Kate Clark hier). Kijk, zo’n kudu als minister-president wordt vast door ‘gans het volk’ afgelebberd.

Kate ClarkLicking the plate, 2014.
Flickr rocor Kate Clark Licking the Plate, 2014. Mixed media. Nevada Museum of Art CC BY-NC 2.0

Het coalitieakkoord is het script dat het voltallige kabinet dient te volgen. Soms gaat niet alles volgens plan. De professionals struikelen, lachen zelfs om hun eigen mislukte poging tot meesterschap. Als we lachen terwijl Rutte het niet bij elkaar kan houden, ervaren we wat collectieve kwetsbaarheid is, hoe broos akkoord en uitvoering zijn, en hoe verlossend empathische schaamte is” (parafrasering van deze toelichting).

Mike Calway-Fagen – Dyramid, 2015-2017.
Flickr imagenusphoto Dyramid Mike Calway-Fagen CC BY-NC-ND 2.0

Als in het kabinet alle posten zijn bezet, mag de formateur alweer een record (zijn zesde) op zijn naam schrijven. Zit hij de rit uit dan vestigt hij zijn zevende record.

We gaan het zien, we gaan het zien.

Reacties (4)

#1 KJH

Door de Volkskrant weer even aan herinnerd; de terugtrekking uit Kabul: ik vind niet dat Kaag ooit nog in een publieke functie zou moeten mogen terugkeren. Bijleveld ook niet, maar dat zal toch wel niet. Incapabel, ijdel of slecht; het dondert me niet. De beide dames hebben liters bloed aan hun handen.

  • Volgende discussie
#2 Maria

Ik heb ooit bij de Verbeke Foundation deze foto https://www.flickr.com/photos/49083789@N00/51200415324/in/dateposted-public/ gemaakt. Het zou zomaar een Thomas Grünfeld kunnen zijn.
Mooi stuk Peter!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Dank.
Zou dat ook een Koen Vanmechelen kunnen zijn? Van zijn Cosmopolitan Chicken Project?

#2.2 Maria - Reactie op #2.1

Ik dacht dat Koen van Mechelen alleen verschillende kippensoorten met elkaar mixt. Geen kip met andere dieren. Maar er was daar toen (2009) inderdaad ook een Koen van Mechelen-tentoonstelling daar, met zowel opgezette als levende kippen. Ik heb helaas geen naambordje mee gefotografeerd.