Ons oog viel op een leuke tentoonstelling in het Zandvoorts Museum, nog tot 31 december te zien. Onder de titel ‘KunstOog’ staat er de ‘spiegel van de ziel’ centraal. Leonardo da Vinci zou de ogen de spiegel van de ziel hebben genoemd.
Van alle lichaamsdelen is het oog misschien wel het meest bijzondere. Je kunt zeggen wat je wil, het oog verraadt vaak wat je werkelijk wilt zeggen. Vanaf het oog van Horus, het alziend oog van god tot het ‘trompe l‘oeil’ is de aard en werking van het oog onderwerp der kunsten geweest. Daar kun je langer naar kijken, dan je in de ogen van een ander kunt blikken.
Daarom sluiten we in deze aflevering van Kunst op Zondag aan bij een minder bekend citaat van Da Vinci, dat vrij vertaald luidt: Kun je niet zien dat het oog de schoonheid van de hele wereld omarmt? Het tekent de kosmos, het adviseert alle menselijke kunsten en corrigeert ze, het beweegt de mensheid naar de verschillende delen van de wereld.
De wereldberoemde ogen van Salvador Dali (het juweeltje ‘Eye of Time’), René Magritte (Le faux miroir) of M.C. Escher (Oog VII).slaan we over. Laat ons verder kijken.
In de tentoonstelling van het Zandvoorts museum is naast ‘spiegels van de ziel’ van Ans Markus, werk te zien van twintig Zandvoortse kunstenaars en zes fotografen. Onder andere deze ogen van Nelleke de Blaauw (1)en Frank Stolk (2).
Iets in dat werk van Frank Stolk doet denken aan het ‘Object Indestructible’. Een replica van het ‘Object to be destroyed’ van Dada-kunstenaar Man Ray. Daar komen we zo nog op terug.
Een mengeling van realisme en surrealisme zien we in het oog van Jan Schoffelmijer, wiens werk ook in december is te zien in het project H3v3sk3s, in de kerk van Heveskes (bij Delfzijl).
Op straat kun je altijd je ogen de kost geven. Neem deze aangrijpende blik via A creative universe).
Het oog is altijd nieuwsgierig. Maar reken er op dat als je ergens naar binnen loert, er terug gekeken kan worden (via extreme-graffiti).
En wie goed kijkt, ziet ineens een oog. Deze betonmolen die een tijdje vastgeketend zat aan een van de standbeelden in het centrum van Den Haag is gefotografeerd door Piet Musterd.
Tot slot komen we nog even terug op het te vernietigen oog van Man Ray. Uit de oude doos de film ‘Un chien andalou’ van Luis Buñuel en Salvador Dali. Niet geschikt voor de kleine kijkertjes wegens de roemruchte scene met het scheermes en het oog.
[kliktv]