Een paar stukjes gekleurd glas, omlijst door een loden randje. Meer is glas in lood niet. Iedereen kent het vooral van raamwerken in kerken, in Jugendstil architectuur of van de Tiffany lampen.
Glas in lood heeft echter een eeuwenoude geschiedenis en toepassingen zijn met de ontwikkeling van die geschiedenis mee gegaan. Voor wie van kleurrijke transparantie houdt vandaag dus glas in lood.
Om te beginnen met een paar fraaie voorbeelden, die in een eerdere aflevering van Kunst op Zondag werden aangedragen door trouwe reaguurders.
Met dank aan Rigo Reus die ons destijds Walter Womacka (1925 – 2010) tipte. Staatskunstenaar in de voormalige DDR en daarmee mede verantwoordelijk voor socialistisch realistische vensters. Onder andere in het voormalig Staatsraadgebouw in Berlijn, waar in het trappenhuis nog steeds Womacka’s volksverheerlijking hangt (hier een detail).
Ook in Berlijnse Humboldt Universiteit is glas in lood van Womacka te zien. Uiteraard een raam met bekenden als Marx en Engels….
… en een ode aan de wetenschap.
Tweede tip kregen we van reaguurder ‘zuiver’, die iets met religie heeft. Niet van de verstokt oude soort, denk ik, getuige zijn tip over Pierre Soulages, die tussen 1987 en 1994 een 104-tal glas in lood ramen maakte voor de Abdij in Conques (Frankrijk). Moderne kunst in een oude gebouw. Omdat het een kerk is, moest het natuurlijk iets mystieks hebben. Soulages is daar bijzonder in geslaagd.
Van buiten ziet het er weer anders uit.
Om nog even in de sereniteit van religieuze architectuur te blijven: John Piper (1903 – 1992) ontwierp voor een aantal kerkelijke optrekjes modern glas in lood. Hier de raampjes in de doopkapel van de kathedraal van Coventry.
Een wat ander uitzicht op dat werk vind je achter deze link.
Imposant glas in lood in station Abando Indalecio Prieto in het Spaanse Bilbao, bestaande uit 301 onderdelen en gemaakt in 1948 (ontwerp: Jesús Arrecubieta, over wie ik tot nu toe niets kon vinden).
De details zijn in dit filmpje te bekijken.
Een tuinhuisje kan evengoed van glas in lood zijn. Kun je je voorstellen hoe het Westland er uit kan zien als men Tom Fruin daar de kassen laat maken?
Daar hoort natuurlijk nog een watertoren bij.
Prettige zondag verder.
Reacties (6)
Weer een mooie K.O.Z.
Dank!
Glas-in-lood krijgt echt een ziel als de zon erdoorheen schijnt. Alleen daarom is het de moeite waard om een kerk van de binnenkant te zien.
http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Blois_Couleur_locale
Die watertoren en die kas/tuinhuisje zijn geweldig.
Trouw had onlangs in hun katern Letter en Geest een serie over glas-in-lood kunst (beetje organische vormen) van een Nederlands kunstenaar. Maar wie was het en voor welke kerk?
@2: misschien Marc Mulders?
@3: toe maar, het kunstwerk van, inderdaad, Marc Mulders, is verkozen tot het beste kunstwerk van de afgelopen 50 jaar.
http://www.marcmulders.com/kunst/categorie/glas_in_lood
ik was onder de indruk van Brian Clarke. http://www.npo.nl/close-up/27-08-2016/AT_2062361
Ook vrolijke, primaire kleuren, maar met wat prikkelende thema’s
https://www.google.nl/search?q=gilbert+and+george+glass&biw=1366&bih=657&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjM4JvczeTOAhUHtBoKHd4QDf0QsAQIGw