KSTn | Wapens in horeca en op school

Logo kamerstukken van de dagDoor alle aandacht voor de presidentsverkiezingen in de US of A heb ik de kamerstukken wat laten verstoffen. Nu bezig met een inhaalrace.
Daar komt nu één boeiend stuk naar boven drijven. Een nulmeting over de problematiek van het wapenbezit en gebruik in de horeca en in het voortgezet onderwijs. Onder de noemer “Naar een veiliger samenleving: Wapens weren” is een project gestart om wat te doen aan genoemd probleem.
De nulmeting levert mij een interessante constatering op. Het aantal wapens dat gevonden werd, valt me enerzijds mee en anderzijds toch eigenlijk ook weer niet. In het onderwijs bijvoorbeeld hebben de 152 bevraagde instellingen in 2007 182 wapens gevonden. Dat valt me mee als ik zou afgaan op de berichten in de kranten. Maar aan de andere kant valt het me ook weer tegen. Het idee dat jongeren überhaupt een reden zien om die dingen mee te slepen, is weerzinwekkend. In de horeca wordt maar een klein beetje meer gevonden. Vooral discotheken zijn geliefd bij wapenbezitters zo te lezen.
Maar ook voor de horeca geldt bijvoorbeeld dat 75% van de respondenten geen enkele incident met wapens had in 2007.
Of dit onderwerp nou zo’n speciale aandacht van de regering nodig heeft, vraag ik me toch echt af. Maar ja, de publicitaire druk in deze is vast heel groot.

Naast dit rapport nog even wat kamervragen van de SP dit keer. Het verbaast me dat die niet meer in de media gekomen zijn. De SP constateert dat de Haagse Tram Maatschappij indirect participeert in het aanleggen van een tramlijn door het bezette Oost-Jeruzalem.
Maar misschien doet de HTM dat alleen maar omdat ze zeker weten dat in die droge rotsen van Jerusalem geen lekkages kunnen ontstaan.
 
&nbps;
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Overigens ben ik van mening dat altijd bekend moet zijn hoe de individuele kamerleden gestemd hebben en dat alle stemmingen direct online beschikbaar moeten zijn.
En mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

 1. 1

  Super interessant die kamerstukken, Steeph. Enfin, dus ik vraag me nu af he, hoe eerlijk Europeanen in hun eigen ziel kunnen kijken, en zou het ergens in Europa mogelijk zijn dat er een zwarte man president of premier gekozen zou worden? Vraag me dat af omdat ik in bijna alle commentaren voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen in de Europese media steeds weer het cynische verwijt hoorde dat Amerika te racistisch was (impliciet veronderstellend: in tegenstelling tot het beschaafde Europa).

 2. 2

  Het idee dat jongeren überhaupt een reden zien om die dingen mee te slepen, is weerzinwekkend.
  Pff interessant doen is al reden genoeg, het gaat maar om één leerling per school per leerjaar. Meenemen en daadwerkelijk gebruiken staan nog héél ver van elkaar af. En een keer een mes meenemen om te laten zien hoe stoer je bent maakt je nog niet tot een potentiele van gogh doodsteker.

  Dus hoezo ‘weerzinwekkend’?

 3. 3

  Bovendien is er niks nieuws onder de zon, in elk jongensboek van 20, 50 of 100 jaar oud is er wel een lefgozer die met een mes aan komt zetten. Er is geen negatieve trend, behalve de trend dat we allemaal steeds banger worden.

 4. 4

  Een halve Marokkaan is burgemeester van Rotterdam geworden, Caprio.
  Of kan je veel fotootjes opgoogelen waar er Raar Fruit aan de boomtakken bengelt, een generatietje of wat geleden?

 5. 5

  ik vraag me hierbij wel af welke definitie voor wapens ze gebruiken; regelmatig lees je dat er bij “preventieve fouilleringsacties” wapens worden gevonden waaronder schroevendraaiers, zakmessen….

  wat je daar in een disco aan hebt weet ik niet, maar als ik een kroeg als tussenstop gebruik kan het wel zo zijn dat ik dat bij me heb..

 6. 6

  Ik kan me toch niet echt herinneren dat ik op school ooit gefouilleerd ben. En elke disco heeft toch metaaldetectors staan?
  In het eerste geval: Je moet natuurlijk wel zoeken! In het tweede geval: Als je 100% zeker bent dat je gecontroleerd wordt… En dan nog een wapen meenemen… School…

 7. 7

  @wabri: Heel brede definitie. Pepperspray, messen, pistolen, stokken, etc…

  @caprio: Zucht. Moeten wij nu hier Europese media verdedigen? Verder hebben wij Wilders. Lijkt me dat hij pijnlijk duidelijk maakt waar er nog aan gewerkt moet worden.

 8. 8

  Hoeveel jongens hebben een zakmes bij zich dat bedoeld is om appeltjes mee te schillen, schoolbankjes te bekrassen en (al dan niet uitggebreid met tal van extra’s) computers mee te lijf te gaan?

  Volgens mij zegt een aantal van 182 bar weinig als je niet de intentie meeneemt. Wat voor de wet een wapen kan zijn, ziet iemand zelf misschien als werktuig of hulpmiddel.

  Als je kofferbakken doorzoekt vind je vast ook schroevendraaiers. Daarmee kun je iemand mee het leven uit werken, maar je kunt er ook gewoon van die dingetjes mee vast maken, die eh… schroeven.

  (Die in combinatie met een plastic pijp en wat springstof ook weer heel gevaarlijk kunnen zijn.)