KSTn – Overheid als VC

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagKlein stukje over een dik rapport. Uit een kleine vraag is een groot onderzoek gekomen. Hoe zit het nou met de financieringsproblematiek van kleine en middelgrote bedrijven in dit land. Die hebben immers, zeker in het begin, geld nodig om hun zaak op te zetten en te innoveren. En klein betekent voor banken zelden fijn. Interessante materie, ook in het licht van Nederland Kennisland.
De samenvatting (hebben zij veel meer woorden voor nodig). 85% van de bedrijven is conservatief (neemt weinig risico) en heeft daarvoor ook weinig moeite met het vinden van voldoende kapitaal. 15% wil meer maar komt, zeker zonder goede historie of overzienbare tijdshorizon voor terugverdienen, soms wat moeilijker aan de bak.
Oplossingen liggen als eerste op het culturele vlak. Breng die stomme Calvinisten eens wat meer ondernemerslust en lef bij op school. Als tweede moeten de regeltjes en een paar belastingmaatregelen een beetje bijgesteld worden om een en ander soepeler te laten lopen.
En als laatste, en dan wordt het leuk, zou de overheid misschien als Venture Capital Fund moeten gaan opereren voor die bedrijven die voor een langere tijd kapitaal nodig hebben alvorens er iets uit gaat komen.
Voor jonge, snelgroeiende, excellente high tech bedrijven die in de frontlinie van het technologieveld werken en langjarig grote geldbedragen moeten investeren in O&O, bepleit de Expertgroep het inzetten van het instrument van hybride leningen door de overheid. Daardoor zal het aantrekken van het nodige externe garantievermogen, de kapitaalsvorm waar het om gaat, worden gefaciliteerd.

Pardon? De creme-de-la-creme van de financiële wereld vraagt of de overheid een tekortkoming in de vrije markt wil oplossen?
Het moet niet gekker worden!
Maar wel een interessant plan. Ben benieuwd hoe dit in de kamer wordt opgepakt.

En ik ga weer over tot de orde van de dag.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (8)

#1 HansR

De creme-de-la-creme van de financiële wereld vraagt of de overheid een tekortkoming in de vrije markt wil oplossen?

Inderdaad. Zo werkt het. Banken willen geld verdienen en dat gaat niet sneller dan de belastingbetaler over de brug te laten komen en risico’s af te laten vangen.

Zo gaat het al eeuwen: de massa financiert de creme-de-la-creme (direct of indirect).

  • Volgende discussie
#2 mescaline

Ik weet nog exact de naam van nog zo’n jong snelstartend bedrijf van toen. Baan. Dat werd door de banken genadeloos opgejaagd om dubbele groeicijfers te laten zien. Tot het paard Baan dood neerviel.

Maar goed, het stuk gaat in zekere zin ook over succesvolle upstarts binnen de technische hogescholen. Alleen daar noemen we het 2e/3e geldstroom en vormt de wetenschap een soort paraplu, ipv het financiele.

Die discussie is best interessant om te voeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

@mescaline: Ik vind het ook geen slechte discussie hoor. Zeker niet als op die manier bepaalde kennis wat langer binnen dit land blijft. Kan je opnemen in de voorwaarden voor financiëring. Anders doen we hier de voorfinanciëring, wordt het na 10 jaar opgekocht en profiteert een international er van. Dat lijkt me niet gewenst.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Basszje

OMFG hybride leningen? De overheid als risicodrager? Het moet niet veel gekker worden. Lijkt mij absoluut onwenselijk vanwege het risico op investeringsbubbels zoals tijdens 2000 .

Bovendien is de overheid de markt niet en hoort zich niet bezig te houden met het financieren van de economie, wel met het stimuleren. Maar dat krijg je niet door dergelijke leningen aan te gaan.

Jammer trouwens dat er altijd aandacht is voor de grootste schreeuwers, want degenen met het grootste aandeel in de economie ( MKB ruim 80% ) hoor je weinig en ik vermoed dat dat juist de ‘conservatieve’ bedrijven zijn ( wat moet een electrotechniekbedrijf met venture? )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 David Rietveld

Het moet inderdaad toch niet gekker worden in dit land. Geen haar op mijn hoofd die er ook maar aan denkt een millimeter toe te geven aan deze tsunami van garantievermogen en ventureterroristen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Kaj

In een tijd waarin de OESO en andere marktvorsende organisaties waarschuwen voor oververhitting van de economie, mede door een toename aan overheidsuitgaven, lijkt het mij onverstandig om nog een bups geld de economie in te donderen.

Juist nu zou de overheid moeten doen wat PvdA-VVD-D66 in Paars 1 en 2 (dus ja, mét Gerrit Zalm!) nalieten: broekriem aanhalen, sparen, structurele tekorten verminderen. Over niet al te lange tijd zal het economisch namelijk weer wat minder gaan en dan willen we toch niet wéér geconfronteerd worden met enorme tekorten die spijkerharde bezuinigingen zoals onder puinruimkabinetten Balkende-I, -II en -III?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Oplawaai

Dat de overheid al dan niet beginnende bedrijven steunt als ze het een tijdje moeilijk hebben lijkt me op zich niet zo slecht. Als die bedrijven dan tenminste gewoon weer belasting betalen als het beter gaat. Je zou willen dat het vorige kabinet daar in zijn laatste jaar over had nagedacht. Dan hadden ze misschien niet de vennootschapsbelasting verlaagd, want daar profiteren natuurlijk vooral de bedrijven van die veel winst maken, maar hadden ze een slimmere manier gevonden om dat geld te besteden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 SciInv

Dat bestaat toch al? Het ABP heeft volgens mij een eigen VC tak.

  • Vorige discussie