KSTn – De VS kijken mee in onze databases, legaal

Logo kamerstukken van de dagEerst even wat kudos naar behanger van Retecool. Hij ging bovenop een terloopse opmerking uit een persbericht zitten:
Dit jaar treedt een nieuw bilateraal verdrag in werking. Deze heeft onder meer tot gevolg dat de VS drugsunits krijgt in Helmond en in Den Haag en toegang heeft tot bepaalde databases betreffende drugszaken.

Alleen was behanger nog niet zo succesvol in het achterhalen van het verdrag.
Als specialist kamerstukken ben ik hem graag terwille. Bij deze het bilaterale verdrag waarover gesproken wordt. En het is nog erger dan behanger dacht.
Nederland en de Verenigde Staten blijven samenwerken bij het bestrijden van drugstransporten via derde landen, middels het op regelmatige basis uitwisselen van informatie op politieniveau, zoals IPnummers, telefoonnummers en, waar van toepassing, financiële informatie.

Eigenlijk komt het verdrag er op neer dat de VS hier een aantal mensen neerzet die over de schouders van onze politie en inlichtingendiensten mee kunnen kijken naar alles wat wij in de databases hebben staan. En onder het mom van terrorisme bestrijding gooien we waarschijnlijk straks de database intergraal open voor de Amerikanen. Wie is er immers niet “verdacht” van terrorisme tegenwoordig:
De Verenigde Staten en Nederland stemmen in tot een vergadering van deskundigen om de mogelijkheden te onderzoeken tot het opzetten van een mechanisme voor het uitwisselen van informatie over reeds bekende en verdachte terroristen.
 
 
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Overigens ben ik van mening dat altijd bekend moet zijn hoe de individuele kamerleden gestemd hebben en dat alle stemmingen direct online beschikbaar moeten zijn.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

 1. 4

  Hier snap ik dus echt niet van, de Nederlandse regering vertrouw ik niet. Maar de grootste terroristische staat van de wereld al helemaal niet.
  @Steeph: Heb jij het zo goed doorgelezen dat je het “bilaterale” van het verdrag gevonden hebt?

 2. 5

  De trend is dat ons leven steeds transparanter wordt voor de overheid, maar dat de overheid steeds minder transparant wordt voor ons.

 3. 10

  @9 “The Netherlands is party”. … drug producer number one in the world ;-)

  Maar tering hé; dit gaat weer veel te ver. Maar goed: met personen als JP – hour of power -Balkenende aan het roer en Maxim – nooit te beroerd om aan de andere kant van de plas een bruine arm te halen – Verhagen op BuZa verbaast het me niks.

 4. 19

  Hoe kan het dat we in de jaren tachtig demonstraties tegen kernwapens hadden en dat we tegenwoordig alles maar slikken van politici als waren wij vakkundige pijphoeren en weigeren de st(r)aat op te gaan om ons ongenoegen kenbaar te maken?…