Kroes dreigt met boete voor Azië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Neelie Kroes (Foto: Flickr/World Economic Forum)

Als het aan Eurocommissaris Neelie Kroes ligt gaat het gehele Aziatische continent op de bon. De Europese waakhond heeft in een persverklaring aangegeven dat ze binnenkort het ‘het ontduiken van economische wetgeving, stelselmatig misbruik van de machtspositie en gebrekkige markttransparantie’ aan de kaak zal stellen. Het is de eerste keer dat een heel continent wordt aangeklaagd, maar dat vormt volgens Kroes geen enkele belemmering.

De precieze aard van de aanklacht is nog niet vrijgegeven, maar mevrouw Kroes licht al wel een tipje van de sluier op. “Producten worden op zeer grote schaal vervalst. Bovendien is er sprake van kartelvorming, want vele buurlanden maken onderling prijsafspraken.” De geschatte aanklacht van 712 triljard dollar is een absoluut record, maar volgens Kroes ‘gezien de omstandigheden reëel’. Als de rechter de Eurocommissaris in het gelijk stelt, is het de hoogste boete die ooit aan een continent is opgelegd.

De aanstaande rechtszaak kan nog voorkomen worden, melden bronnen vanuit Brussel. Om de aanklacht af te wenden moeten er rigoureuze maatregelen worden getroffen. Een mogelijke optie is dat China wordt opgeknipt tot twee onafhankelijke landen. “Het is een ingrijpende maatregel, maar één die absoluut noodzakelijk is. Een economische tijger van deze omvang, met een twijfelachtige reputatie wat betreft corporate governance – dat is een situatie die ons inziens niet houdbaar is,” aldus Kroes volgens ingewijden.

Wie de volgende prooi van Kroes wordt is niet duidelijk. Volgens insiders volgen mogelijk Amerika en Afrika, en kan het op termijn zelfs zo zijn dat Europa wordt aangeklaagd. Vast staat wel dat Kroes en de haren niet zullen rusten voor er ‘volledige transparantie, openheid en een toegankelijke markt bestaat, in Europa en daarbuiten’.

0

Reacties zijn uitgeschakeld