KRAS | Vier procent

Donald Trump weet dat Angela Merkel allergisch is voor het woord ‘transferunie’. Dus is het op zich wel netjes dat hij zijn voorstel om de Nato om te bouwen tot een mechanisme om geld over te hevelen van Duitsland naar de Verenigde Staten, verpakte als een verhoging van het defensiebudget naar vier procent van het bnp.

Want hé, de Saoedi’s doen het immers ook zo, hun handelsoverschot dempen door Amerikaanse militaire parafernalia in de boodschappentas te laden. Op een gegeven moment hadden ze er zoveel van dat ze maar een oorlog begonnen in Jemen. Je moet toch wat. Andere Republikeinse presidenten begonnen zelf oorlogen. Trump laat zijn bondgenoten het voor hem doen. Ik ben benieuwd wie Angela volgens hem moet aanvallen.

 1. 1

  Met zulke vijanden als het westen moet Rusland toch wel in haar sas zijn. Veel meer dan achterover leunen hoeft men niet in het Kremlin. Je zou bijna denken dat Trump een Rus is.

 2. 5

  @2 Kom nou Bolke, wij sorteren alleen maar wat voor op de verbetering in geopolitieke relaties tussen NAVO en Rusland die Trump ongetwijfeld tot stand gaat brengen…

  Trump, de deal maker, gaat zorgen dat de uitgaven na na het beëindigen van de koude oorlog nóg meer afgebouwd kan worden. Het zou me niks verbazen als hij hoogstpersoonlijk Rusland zo ver krijgt toe te treden tot NAVO. ;-)

 3. 7

  Dit is een ordinaire handelsovereenkomst. Zei Trump niet “I’m for y’all, Americans”. Ook al moet het komen met dreigementen in de vorm van tarieven.
  Bekijk eens dit stukje video (0.30-1.45 min), “… otherwise we gonna lose”. Iemand die hem kent, omdat hij zelf ook zo is.
  https://www.youtube.com/watch?v=B9o7Ki_-B9I
  Trump kan niet tegen verlies, hem voor loser uitmaken gaat niet gebeuren, hij kan doorgaan tot het einde, zo raadmaf is hij wel.

 4. 9

  Ach, met die bodemloze JSF komen we uiteindelijk wel aan die twee of vier procent.
  De Brexit en Trump bieden Europa weliswaar een hele mooie mogelijkheid om van dat angelsaksische juk af te komen, maar dan moeten we (o.a.) dat wapentuig wel op ons eigen continent inkopen.

 5. 10

  @5: Rusland kun je afschrijven, die willen niks meer met de EU te maken hebben behalve handel, voor de rest hoef je nergens meer op te rekenen.

 6. 12

  Als je de wereldleider wilt uithangen is (bijna) 4% een koopje. Het betaalt zich immers dubbel en dwars terug in wapenaankopen door de bondgenoten die ook nog eens hun markten voor je openstellen plus hun land voor militaire bases.

  En als wereldleider wil je niet dat een ander net zoveel aan wapentuig uitgeeft, zelfs je bondgenoten niet.
  Dus óf Trump is dom, óf hij wil daadwerkelijk dat Europa veel onafhankelijker en machtiger wordt en zijn eigen wapenindustrie gaat stimuleren. Dan mogen ze hun JSF voortaan alleen financieren.

  En als de US niet voortdurend strategieloos (en soms zinloos) wilde ingrijpen in diverse landen, hadden ze die 4% al helemaal niet nodig.

 7. 14

  Duitsland is zelf de op 2 na grootste wapen exporteur van de wereld. Amerikaanse rotzooi hebben ze dus niet nodig, zelfs niet voor de vliegtuigen. In principe zouden ze zelf eerder zelf aan kunnen verdienen, niets transferunie dus, maar meer Wirtschaftswunder:

  https://www.politico.eu/article/germany-is-the-worlds-third-biggest-weapons-exporter/

  De oorlog in Jemen is een ordinaire godsdienst oorlog tussen Soennieten en Sjiieten. Die slaan elkaar al eeuwen de hersens in met wat voor wapens ze maar te pakken kunnen krijgen. Russisch, Frans, Duits, Amerikaans of zelfgemaakte bommen, ze kijken niet zo nauw.

 8. 15

  @14: Ik wist niet dat er Duitse straaljagers waren?
  Ze slaan elkaar al heel lang de pan in: Dan is het allemaal niet zo erg dus, begrijp ik?