KRAS | Torentje

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Een handvol gele hesjes mocht op bezoek bij de premier in het torentje. Een van hen weigerde hem de hand te schudden. Vervolgens ging het daarover, niet over het onderwerp van gesprek. Anderen vroegen zich af waarom een handvol boosburgers wel werd toegelaten tot het epicentrum van onze regering en serieuze demonstranten niet. Men rekende dit de premier aan.

Ik snap het wel. Dit soort gesprekken zijn voor de premier een verzetje. Serieus georganiseerde demonstranten willen een serieus gesprek. Daarvoor moeten ze bij de vakminister zijn. Die gaat de premier niet passeren door in zijn torentje verwachtingen te wekken. Wat wel kan: gezellig een beetje babbelen met hardnekkige hesjes of begeesterde scholieren. Staat leuk qua stukje contact naar de burger toe. En daarna weer aan het werk.

Reacties (17)

#1 beugwant

Ach, die hand is niet meer dan een paniekverschijnsel. “Help, het Torentje, dat had ik niet verwacht.” Aan de andere kant illustreert het de afstand die Rutte c.s. heeft laten ontstaan tussen zijn kliek van dividenddenkers en een groeiend deel van de laagbetaalde (beroeps)bevolking.
Rutte is inderdaad lenig genoeg om daarmee zo’n babbelspelletje te spelen, probleem van die lenigheid is dat hij meteen weer de andere kant uitrekt zodra de visite weer buiten staat. Tefal.

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

“en serieuze demonstranten niet”

Spijbelende scholieren worden door sommigen hier en zelfs door een groep officiële wetenschappers anders wel degelijk als serieuze demonstranten gezien. Mensen die zich zorgen maken over steeds dichterbij komende aanslagen en almaar stijgende energierekeningen door sommigen ook, helaas voornamelijk door de als kool groeiende populistische partijen.

Hoe dan ook, met zijn gesprek heeft Rutte de scholieren in ieder geval kunnen uitleggen dat het kabinet al al heel veel doet en dat we echt niet morgen ten onder gaan aan een zonvloed, verder spijbelen is daarmee voorkomen en dat is op zich al een prijzenswaardig resultaat. Zo boos zagen ze er overigens ook weer niet uit op de selfies bij de McDonalds. Kiezers weghouden bij de populistische partijen vindt ik zelf ook geen verkeerd streven, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je eigen politieke voorkeur.

Bij de vakministers waren deze 2 groepen hopeloos verloren geraakt in de procedures en vaktaal, maar hadden ze uiteindelijk hetzelfde antwoord gekregen. Als je een groot deel van die onrust ook met een kop koffie (Limonade voor de scholieren?) in het torentje op kan lossen is dat wel zo efficient.

“Serieuze” georganiseerde demonstranten als de strakende leraren en politieagenten hebben er geld bijgekregen via de officiële weg, dus dat kan ook. Voor demonstranten tegen sprookjesfiguren en demonstranten die democratische politici met de dood bedreigen kan je daarentegen moeilijk verwachten dat de premier tijd vrijmaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

@2: De gele hesjes kregen gele drankjes en het was geen bier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: “met zijn gesprek heeft Rutte de scholieren in ieder geval kunnen uitleggen dat het kabinet al al heel veel doet en dat we echt niet morgen ten onder gaan aan een zonvloed, verder spijbelen is daarmee voorkomen en dat is op zich al een prijzenswaardig resultaat.”
Met dat heel veel doet hebben de scholieren zich dan met een kluitje het riet in laten jagen en dat morgen niet de zondvloed begint wisten de scholieren zelf ook al, dus op zich was het dan inderdaad een zinloos praatje, temeer omdat stoppen met demonstreren niet bepaald een prijzenswaardig resultaat is (omdat dit kabinet lang niet genoeg doet). Verder een beetje zielig om te gaan miepen over selfies bij d McD (hebben we het bij andere demonstraties ook niet over, terwijl het dan net zo goed wel gebeurt). Duidelijk is in ieder geval dat jij de demonstranten tegen slap klimaatbeleid nog minder serieus neemt dan Rutte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JANC

@2:

Mensen die zich zorgen maken over steeds dichterbij komende aanslagen

er waren een paar jaar geleden aanslagen in Parijs en Brussel. Nu zijn ze in Nieuw-Zeeland, Sri Lanka, … volgens mij komen die aanslagen dus niet dichterbij?

met zijn gesprek heeft Rutte de scholieren in ieder geval kunnen uitleggen dat het kabinet al al heel veel doet

zoals?

en dat we echt niet morgen ten onder gaan aan een zonvloed

nee, maar wellicht wel aan een zondvloed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

nee, maar wellicht wel aan een zondvloed.

Volgens mij doet ie dat expres, want ja, het wordt warmer hè, en we weten allemaal dat onze warmte van de zon komt *badum tsss*

Never mind dat hoe warm het hier is vooral door onze atmosfeer wordt bepaald.

Verder ben je af als je demonstranten afserveert omdat ze lachen tijdens een demonstratie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@6: Joost, doe nou niet alsof Le Déplorable stiekem geniaal is. Hij maakt gewoon spelfouten.

Kiezers weghouden bij de populistische partijen vindt ik zelf ook geen verkeerd streven

@2
Dit ben ik met u eens. Overigens is de VVD ook een populistische partij

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 KJH

@6: Geef het nou maar toe. Zeg het nou maar gewoon: je wil de democratie tijdelijk opschorten zodat jouw hobby-alarmisme, jouw post-christelijke schuldgevoel voor de volle honderd procent kan worden geadresseerd. Nu even geen gepolder: we hebben behoefte aan een klimaat-dictator, en wel nu!

Geef het nou maar toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 JANC

@9: Zoals bepaalde PVV-ers en FvD-ers de rechtsstaat ook willen opheffen om anders-gekleurden te kunnen pesten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JANC

@9: bovendien, als je kijkt naar de protesten van de jeugd, die immers in onze rotzooi moet leven, is er een democratisch draagvlak om dat “alarmisme” (even de gehele wetenschap terzijde schuiven, we noemen het “alarmisme” zodat we lekker niks hoeven doen) om te zetten in actie. Geen “klimaat-dictator” nodig. Eigenlijk heb je geen werkelijk argumenten, dus ga je dit soort woorden als “klimaat-dictator”, “alarmisme” e.d. gebruiken en zet je een stropop op. Over schuldgevoel gesproken en stropoppen, volgens mij voel je je schuldig dat jij geen idealen meer hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joost

Nog argumenten @KJH? Ik heb het gewoon een beetje gehad met wegkijkidioten die claimen dat er niets aan de hand is, het een natuurlijk proces is, we er toch niets meer aan kunnen doen, whatever welke uitvlucht of complottheorie die bedacht wordt als het onvermijdelijke moment komt dat het vorige standpunt niet meer handhaafbaar was.

Je zou denken dat die idioten, zodra ze tig keer hun ongelijk hebben moeten toegeven eens een keer aan wat introspectie gaan doen en dan concluderen dat ze dat de komende x keer waarschijnlijk ook wel zullen moeten doen.

Maar nee hoor, het gaat door tot het bittere eind. En dan? Dan wordt er alleen maar verdacht gemaakt of gescholden. Mindere goden, die niet in staat zijn zelf de doelpaaltjes te verzetten starten daar uiteraard eerder mee.

En ‘Post-christelijk schuldgevoel’. What does it even mean

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Cheradenine Zakalwe

https://www.ad.nl/rotterdam/handweigering-zet-kwaad-bloed-rotterdamse-gele-hesjes-voortaan-in-het-oranje~af0059e2/

Nu zijn ze ook al boos op elkaar! Oranje wil niet meer bij geel, en geel beschuldigd oranje van het hebben van extreem-links.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 gronk

@12: Ohdjee, joost is aan het radicalizeren.

/werd wel eens tijd trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 beugwant

@13: Die hesjes zijn in heel wat kleuren te koop, dus het eindeloos afsplitsen onder die protestanten protesteerders kan nog wel even doorgaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Raymond Horstman

Dit krijg je met geradicaliseerde kleinburgers. Ze menen dat alledaagse fatsoensnormen vervangen dienen te worden door proletengedrag. Een hand geven is zo volstrekt normaal dat het gewoon not done is het na te laten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

@15: Zo komt van het verzet tegen het imperialistische RomeDen Haag natuurlijk weinig terecht.

 • Vorige discussie