KRAS | Tegenprestatie

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Een of andere pipo van de VVD heeft weer eens voor de bühne geroepen dat werklozen moeten werken voor hun uitkering. Of het was iets met de bijstand, nou ja iets in die sfeer. Men noemt dat rechts. Mijn associatie is eerder met de voormalige DDR, waar ledig rondhangen er ook niet bij was. Het is dezelfde utopische illusie dat er een één op één match te maken valt tussen de burgers van een land en het beschikbare werk, betaald dan wel onbetaald.

Ik zou zeggen: laten we even doorpakken met de tegenprestatie voor een uitkering. Wie onvoldoende inkomen heeft komt automatisch in dienst van de overheid. Als de werkloosheid zo optisch is weggewerkt, ontstaat een nieuw machtsblok op de arbeidsmarkt. Hoe meer arbeid de huidige bijstandsgerechtigden verrichten, hoe groter hun ontwrichtingsmacht door te staken. Ik voel fijne cao-onderhandelingen aankomen.

Reacties (30)

#1 Bismarck

Daarom moet werkverschaffing voor bijstanders ook nutteloos zijn. Het moet niet de bedoeling zijn dat een staking enig effect heeft. Bovendien werkt het middel dan ook beter als doel: Als straf voor het kiezen voor werkloosheid.

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

“Ik zou zeggen: laten we even doorpakken met de tegenprestatie voor een uitkering. Wie onvoldoende inkomen heeft komt automatisch in dienst van de overheid.”

Dat deed men juist in de DDR of elke andere linkse heilstaat. In de praktijk is het er nu toe altijd op uitgedraaid dat iedereen naar het welvaartsniveau bijstand en lager naar beneden is getrokken. Is ook een manier om iedereen gelijk te krijgen natuurlijk, maar ik zie toch meer voor de optie om mensen uit de bijstand met zachte dwang juist omhoog te trekken.

“Het is dezelfde utopische illusie dat er een één op één match te maken valt tussen de burgers van een land en het beschikbare werk, betaald dan wel onbetaald.” Dat klopt, maar dat betekend niet dat je niet hoeft te proberen die match te maken door opleiding en taalles, dat je niet hoeft te solliciteren, of dat je niets anders nuttigs voor de medemens kan doen, zoals de desbetreffende politicus er als uitleg aan toevoegt.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dijkhoff-wil-bijstandsuitkering-verlagen-en-alleen-verhogen-voor-mensen-die-zich-nuttig-maken~b9142193/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Cheradenine Zakalwe

Is er al een tegenprestatie verricht voor het afschaffen van de dividendbelasting? Of moeten we dat meer zien in werkverschaffing voor VVD-politici na hun politieke carriere?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

Want dit land is er voor de doeners, niet voor de profiteurs.zegt de VVD en de premier.

https://pbs.twimg.com/media/DeH0nMpW0AA2RIi.jpg

Zo worden de pechvogels inmiddels zwart gemaakt door de VVD’de grote profiteurs blijven uiteraard buiten schot. Henny Keier, Robin Lindschoten, etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Manfred

#0
Dit dus:

De nachtmerrie van de VVD: alle werklozen aan het werk. Weg flexpool, stijgende CAO-lonen, nieuwe arbeidsmigranten.

https://twitter.com/mterburg/status/1000283596626722816

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Koos Swart

Ik heb wel wat betere dingen te doen dan werken voor zo’n nietsnut die die miezerige rotcentjes die ik voor hem verdien in eigen zak steekt.
Ik eis een basisinkomen van €2.000,- anders zwaait er wat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joop

Oh, ik werk al twee jaar met behoud van uitkering. Op dit moment veertig uur in de week. Mij hoor je niet mopperen hoor. Waarom moeten andere mensen zich daar zo bemoeien. Die weten het beter voor mij of zo? Uitkering doe je wat voor terug. Anderen betalen belasting voor jouw bijstandsuitkering, jij mag profiteren daarvan.

Wel anders is het bij mensen met gezondheidsproblemen en moeders met kinderen. Daar moet je op een andere manier mee omgaan. En die mag je niet op extra kosten jagen door ze te laten werken. Maar een gezonde kerel, en daar zijn er een hoop van die op de bank zitten hele dag, gewoon een schop onder de reet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Christian Jongeneel

@2 Natuurlijk moet je blijven proberen die match te maken. Maar als je iemand naar school stuurt onder dreiging dat hij anders onder het bestaandsminimum zakt, is er een dikke kans dat hij zo gestresst is dat hij weinig ervan opsteekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Frank789

Hoeveel werklozen zitten nu al met een bijstandsuitkering als vrijwillige buschauffeur op de buurtbus die eerst door de gemeente of commerciëlen werd opgeheven?

Verplichte tewerkstelling leidt heel vaak tot verdrijving van betaalde banen. En tot slavernij voor een bijstandsuitkering.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joop

@9.

Hoeveel werklozen ken jij die dat doen? Ik ken er genoeg, die dat met alle plezier doen. Zeker als je boven de vijftig ben en de hoop heb opgegeven voor een normale baan. Je maakt jezelf nuttig, en dat is zeker geen slavernij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Frank789

@10: [ Ik ken er genoeg, die dat met alle plezier doen ]
Ik ken mensen die met alle plezier een vleeshaak door hun huid steken en zich dan op laten hijsen. Daar gaat het niet om.

Het gaat om de verdrijving van echte banen door bijstandsbanen. Een pool van werkelozen die je kan dwingen een baan uit te voeren is zeer verleidelijk. Als de gemeente iets moet gaan doen wat ze voorheen niet deden zullen ze eerst naar hun pool van werklozen kijken om die tegen bijstandsniveau aan het werk te zetten in plaats van een correcte goed betaalde baan te creëren.
Dit gebeurt nu al.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Joop

@11.

Daar gaat het wel om. En de vergelijking is ontzettende beledigend en vernederend. Maar dat heb je zelf niet door.

Verdrijving echte banen. Dat is van alle tijden.

Joh, gebeurt dat nu al? Dat gebeurt al tientallen jaren. En velen hebben zo bij de gemeente een baan kunnen krijgen. Maar dat snap jij niet. Dat de gemeente eerst denkt van heeft die gozer wel ritme en regelmaat om hem die baan te geven. En er vallen zeker een derde uit waar ik zelf heb gewerkt, en verhalen die ik heb gehoor. Dan ben je dom bezig als je die gelijk een contract geeft, laat eerst maar bewijzen of ze wat kunnen.

Plus de gemeente is nog niet de slechtste. Je krijgt dan geen extra loon, maar wel opleidingen, en andere zaken in natura. Zelf heb ik op die manier mijn autorijbewijs gehaald. Er zijn allerlei potjes voor extra dingen. Dus denk in mogelijkheden en niet teveel in beperkingen.

Extra banen onderin verdwijnen ook op andere manieren. Dat is een andere discussie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Frank789

@12: [ En de vergelijking is ontzettende beledigend en vernederend. ]
Tere ziel. Omdat jij blijkbaar zelf dat traject hebt doorlopen moet je niet net doen alsof iedere werkloze op die manier aan een goed betaalde baan bij de gemeente komt.

DE gemeente bestaat trouwens niet, de een is sociaal, de andere knikkert de plantsoenendienst eruit om bijstandtrekkers in te zetten.

[ Extra banen onderin verdwijnen ook op andere manieren ]
Ik heb het 4 keer gelezen, maar nee, onbegrijpelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Joop

Trouwens die laatste zin van het artikel. Dat is een mooi wensdenken CAO onderhandelingen. De vakbonden zijn de laatste jaren eindelijk echt bezig met de bijstandsgerechtigden. Alleen is de groep ontzettend divers. Velen zijn tijdelijk in de bijstand, sommigen hebben geen sollicitatieplicht, in sommige steden de helft, die hoeven dus ook denk ik weinig terug te doen, want die kunnen op die een of andere manier weinig. Dan heb je nog vijftien procent die gewoon alles tegenwerkt, ook al doe je de uitkering omlaag werken ze nog niet mee. Ze beunen bij of hebben andere manieren. En een grote groep schaamt zich voor dat ze in de bijstand zitten en willen gewoon weg niet in een cao. En mensen die al klaar zijn met elke collectiviteit als vakbonden, want bij vergaderingen over bijstand vanuit actiecomites zie je altijd dezelfde mensen. Een marginaal gedeelte. En dat gaat voornamelijk over of er geld te halen valt met toeslagen en dergelijke, en hoe je dat aanvraagt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Joop

@13.

Je vergelijkt mij met iemand die zich aan een vleeshaak ophangt. Niet normaal. Want je mag natuurlijk niet de handen uit je mouwen steken, met behoud van bijstandsuitkering. Je hebt eigenlijk het liefst dat ik me ophang of zo aan een vleeshaak? Zieke geest heb jij!

En dan komt de betweter weer. Tuurlijk is het overal anders. In Groningen hebben ze de plantsoendienst mensen eruit en vervangen door de wajongers van de sociale werkplaats.

Je maakt er zelf van dat je aan een goedbetaalde baan bij de gemeente kan komen. Dat is alleen voor de hoger opgeleiden die beleid maken, niet voor degenen die uitvoeren. De uitvoerders zitten net boven minimum. En zijn blij dat ze in de ambtenaren cao zitten, die trouwens opengehaald wordt in 2020 ofzo.

Prettige jongen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kacebee

Dwangarbeid voor werklozen is een wel heel ongelukkige reparatie van de gevolgen van het minimumloon. Schaf dat minimumloon af en introduceer de bijbehorende negatieve inkomstenbelasting. Iedereen blij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Frank789

@15: [ Je vergelijkt mij … Je hebt eigenlijk het liefst dat ik me ophang of zo ]
Beter bewijs dat je niet goed leest is er niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Frank789

@16: [ Schaf dat minimumloon af en introduceer de bijbehorende negatieve inkomstenbelasting. Iedereen blij. ]

Nou, alleen de werkgevers zullen blij zijn en massaal banen omzetten naar ver onder het minimumloon door deze verkapte subsidie. Iemand 8 uur per dag laten werken waar hij vervolgens niet van kan leven is geen echte baan, maar een vorm van slavernij. Op dit moment heet die slavernij minimum jeugdloon waarbij een 15 jarige voor hetzelfde werk de helft krijgt van een 19 jarige.

Het is trouwens belachelijk dat de VVD zeer Keynesiaans is als het om jouw geld gaat: kopen kopen kopen want dat is goed voor de economie en werkgelegenheid, maar als het om lonen gaat dan zijn het weer krenten. Terwijl hoge(re) lonen betalen meer koopkracht geeft en dus goed is voor de economie. Maar nee, lonen omlaag, BTW omhoog, vermogen naar de top 10 sluizen, net als in de Gouden Eeuw. Tot de koopkracht onderin zo is afgenomen dat de boel klapt. Net als na de Gouden Eeuw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 lurker

Goed nieuws voor de medewerkers van het UWV. Met alle extra controles die ze straks moeten uitvoeren, zijn hun banen voorlopig veilig.

Het kost een fortuin om al die uitkeringsgerechtigden 24/7 in de gaten te houden, maar je weet als hardwerkende Nederlander wel zeker dat hun levens echt zo ellendig mogelijk zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joop

@17.

Interpretatie. Je had gewoon dat ophangen aan vleeshaken weg moeten laten. Je maakt wel degelijk een vergelijking. Heel erg stupide van je.

En alles slavernij noemen. Dat werkt niet meer. Vroeger besloot men dat bijstand een gunst was , ongeacht hoe en wat de situatie, nu willen politici dat iets veranderen, dus meer plichten. Ik denk dat een groot gedeelte van de werkende bevolking daar achter staat. Omdat de bijstand met toeslagen soms al boven het minimum zit (armoedeval). Dus de een 40 uur werken, en de ander lekker nietsnutten, en eventueel nog bijverdienen met tegenprestatie, wat in heel veel gemeentes al gebeurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Meneer Kronkel

@20: Je maakt wel degelijk een vergelijking. Heel erg stupide van je.

Hij maakt een vergelijking, maar niet degene waar jij je zo door beledigd lijkt te voelen. Je moet eens beter leren begrijpen wat mensen schrijven voordat je verongelijkt gaat lopen doen door jouw eigen verkeerde interpretaties. Boos worden op mensen omdat jij hun woorden verkeerd begrijpt heb je wel vaker een handje van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 beugwant

@20: ”Dus de een 40 uur werken, en de ander lekker nietsnutten, en eventueel nog bijverdienen met tegenprestatie,”
Ben ik nou echt de enige die dan denkt: waarom niet allebei 20 uur werken? Verdeel het werk en maak scholing gratis in plaats van daar ook de hoofdprijs voor te vragen. Of betekent “kennis-economie” het zoveel mogelijk uitventen van die kennis?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Joop

@21.

Het zal allemaal wel. Mijn welgemeende excuses.

@22.

Mooi bedacht. Alleen gebeurt het al dat je minder uren draait met tegenprestatie.

En met veertig uur kom je meer in het ritme en werktempo , omdat de andere vaste mensen ook veertig uur draaien. Nogmaals, persoonlijk heb ik er geen problemen mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 beugwant

@23: Als de overheid doet alsof die de gedwongen participeerder betaalt, is het niet verwonderlijk dat die ook alleen maar doet alsof die werkt. En intussen vooral denkt aan zijn eigen have waar allerlei zinvol werk blijkt liggen. Bijvoorbeeld het tijdrovende van aanbieding naar aanbieding rennen omdat je anders niet kunt rondkomen.

Och ja dat heilige werkritme. Je mocht eens een ochtendje plezier hebben. Statenvertalingjunk*.
Maar dan moet die ene die zich het schompes kan werken – omdat de afdeling PZ (tegenwoordig HR) te lam is om wat meer arbeidscontracten op te stellen – niet gaan mopperen dat die ander niets doet.
Heel veel werk kan prima onder deeltijdjobs verdeeld worden en we hoeven ook niet allemaal perse om 09:00 te beginnen. Voilà, meteen het forensenfileprobleem opgelost.

*Genesis 3:19

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 zmooooc

Het probleem met de bijstand is niet de bijstand. Het is de inkomstenbelasting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 analist

@25: eens. En alle toeslagen, kwijtscheldingen, compensaties vanuit het Rijk en de gemeente die je kwijtraakt als je iets meer dan 20k gaat verdienen. De combinatie lijdt tot extreem hoge marginale tarieven, in sommige gevallen >100%.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Kacebee

@26: Dat verschijnsel staat al decennia bekend als de armoedeval. Hoe veel je ook werkt (tot een niveau dat lang niet iedereen haalt): je wordt er geen cent wijzer van. Dat motiveert natuurlijk niet. Daarom is negatieve inkomstenbelasting in combinatie met het afschaffen van het minimumloon een veel beter idee. De arbeider heeft dan veel meer invloed op zijn financiële positie. Nadeel is alleen dat de overheid geen cadeaus meer hoeft uit te delen, en hoe trekt een politieke partij dan nog stemmen bij de grote groep die beneden modaal verdient?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 esgigt

“Hoe meer arbeid de huidige bijstandsgerechtigden verrichten, hoe groter hun ontwrichtingsmacht door te staken”

Dat is natuurlijk ook een puntje om rekening mee te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 KJH

@28:

“Hoe meer arbeid de huidige bijstandsgerechtigden verrichten, hoe groter hun ontwrichtingsmacht door te staken”

Ik denk dat de poster van dit topic dacht om eens even goed de knuppel in het hoenderhok te gooien met dit statement. Dat valt nog maar te bezien, denk ik. Staken is een goed recht en als je kijkt naar de algemene loonontwikkeling ondanks de hoogconjunctuur, dan wordt er eigenlijk te weinig gestaakt, op het moment. En het valt ook in het niet als het gecompenseerd wordt door arbeidsparticipatie, lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Dehnus

@29: Ik denk eerder dat ze dan gewoon alle uitkeringen stop zetten en het op de “Werkenden hebben recht op staking, werklozen vallen hierbuiten.”. Als er dan blockades komen, gaan we weer lekker ouderwets politie inzetten met knuppeltjes.

Je zult zien: Stakingsbrekers genoeg.

Kijk maar eens naar Joop in dit draadje, tijdens de klassenrellen in Groningen wisten ze wel raad met types zoals hem. Die kwamen uit Friesland en waren vanuit de kerk gestuurd, KLAPPEN hebben ze gehad.

Een van de vele redenen waarom een Nederlandse Oost Fries, zich geen Fries noemt.

PS: Eigenlijk wel triest, die mensen werden gestuurd wetende dat ze in een halve Oorlogzone terecht kwamen. Maar dat interesseerde de kapitalisten geen donder in die tijd. “God wil dit!” en ze trapten er in de arme drommels. Zie je nu weer maar dan met de hyper capitalisten (Capitalisten waar die van toen alleen maar van konden dromen).

https://ottoknot.home.xs4all.nl/werk/1929.htm

 • Vorige discussie