KRAS | Rellende jongeren

Op een bouwplaats in Delft sprak ik gisteren een ingenieur uit Ede. ‘Mijn auto is nog niet in de fik gestoken’, was een van de eerste dingen die hij tegen me zei. De rellende jongeren in zijn woonplaats deden hem verder ook niet veel. Voor de Marokkanen had je de Turken, daarvoor de Molukkers en daar weer voor lieden uit Barneveld en Scherpenzeel. Het was altijd wat.

Hij had wel te doen met zijn burgemeester, die voor de media stoer moest doen, voor het daadwerkelijk sussen van de situatie pragmatisch moest blijven en ergens daartussenin verstrikt was geraakt. Over één ding waren we het meteen eens: als je een theehuis wilt sluiten, doe dat dan midden in de winter, niet in de eerste zomerse week als verveelde jongeren de straat op trekken op zoek naar iets om te doen.

 1. 1

  De jongeren in kwestie kunnen al geruime tijd terecht in het nieuwe buurthuis. Het verhaal van het gesloten theehuis is dan ook een ongelooflijke kutsmoes.

  Het gaat om een stelletje criminelen van een stuk of tien, twaalf, overgebleven van een grotere groep die al eerder bestreden is. Daarom heen hangt een groep meelopers, zal ook niet veel waard zijn, maar het zijn niet de echte buurtterroristen. De groep is ook verantwoordelijk voor de brandstichtingen en rellen rond Oud & Nieuw. Toen was, verbazing alom, het theehuis nog open.

  Een minuscuul clubje bomgordelbavianen, die met een niet al te grote knokploeg met de juiste motivatie wel te temmen is. Ik begrijp dat er al wat actie is op dit punt.

 2. 3

  @1

  bomgordelbavianen

  Leuk gevonden, maar je beseft dat je daarmee een stel pubers op één lijn zet met terroristen die reeds menig dodelijk slachtoffer heeft gemaakt? Wereldwijd en met verschillende achtergronden?

  Daarbij tevens opmerkende dat het ‘de Chinezen’ waren die dit middel als eerste in gezet hebben.

  Wiki plaatje achter een heule lange url. BOEM!!1!

  Of ga je nu gewoon even komen met een bron waaruit blijkt dat er enig intentie (of meer) was van deze pubers om bomgordels te gebruiken gedurende deze rellen?

  Pubers en hormonen i.c.m. verveling gaan niet echt samen. Kijk maar naar jezelluhuf.

  En nee, rellen is niet goed en zeker niet acceptabel.

 3. 4

  @3: en criminelen die tientallen auto’s in de hens steken bagatelliserend ‘pubers’ blijven noemen is precies die zachte hand die stinkende wonden blijft maken.

 4. 5

  @1,3 en 4

  Het zijn gewoon criminelen/klootzakken. Daarbij, het was niet ‘hun’ theehuis. Het theehuis was van een vereniging die een nieuwe vestigingsplaats krijgt. het gehele winkelcentrum wordt namelijk gesloopt. Hooguit waren het dus leden. Uit de krantenberichten blijkt voornamelijk dat het gewoon een hangplek voor ze was. Niets meer, niets minder.

  Volgens de burgemeester is het “het werk van zo’n vijftig jongens tussen 12 en 22 jaar…”

  En dat snap ik dan weer niet he! Als dat theehuis hun hangplek was, dan weten de uitbaters wie het zijn. Dan ga je als politie-agent ’s avonds even bij de ouders op bezoek. Zijn de kinderen niet thuis, dan kun je ze even wijzen op de mogelijke consequenties van hun mogelijke daden. Je bent als ouder toch totaal aan het falen als je nu je kind ’s avonds niet naar binnenhaalt?

  Daarbij, als het theehuis even dicht is ga je toch ergens anders hangen. Ga naar de voetbalvereniging ofzo. Meld je aan bij de toneelclub, ga thuis je moeder helpen, ga een stuk fietsen, een boek lezen, werk zoeken, een instrument spelen…. Ik heb me nooit verveeld tijdens m’n jeugd. Dat kwam pas toen ik aan het werk ging.

  Waar @3 volledig gelijk in heeft is dat we niet naar de etniciteit moeten kijken en ook geen racistische termen als ‘bomgordelbavianen’ moeten gebruiken.

  “Pubers en hormonen i.c.m. verveling gaan niet echt samen. Kijk maar naar jezelluhuf.”

  Maar dit slaat ook nergens op. Kijk inderdaad naar jezelf. Je hebt zelf hopelijk toch ook geen auto’s afgebrand uit verveling? Sowieso, waarom zou je je vervelen? Je bent jong en hebt veel vrije tijd. Ga wat leuks doen!

 5. 7

  Ach maak je niet druk, het zijn de brulapen maar die dit roepen. Zelf schijten ze zeven kleuren stront, maar met een wasknijper op hun neus denken ze dat anderen het zijn.

 6. 8

  @4: En dat is dus gewoon nonsens. Het zijn pubers die elkaar opjutten. Is het strafbaar? Zeker. Moeten ze gestrafd worden? Zeker. Maar crimineel? Nee. Zegt de man die een auto verloren heeft aan pubers die het leuk vonden een auto op zijn dak te rollen.

 7. 10

  @9: Wat een enorm lievvvve reactie. Schattig gewoon. Dat stelletje kutmarokkanen zullen er heel blij mee zijn. Music allover please.;..

 8. 11

  @9: Overigens is het van de zotte dat je actievoerende boeren vergelijkt met een stel losgeslagen stenengooiende mongolen.
  Alles blijkt mogelijk in links Nederland, zover is duidelijk.

 9. 12

  @9:

  “blanke jongens uit heel de regio kwamen daar op af”

  Dat blijkt niet uit je bron. En waarom vind je het belangrijk dat ze blank zijn? Doet dat ertoe?

  “hoeveel auto’s een dertienjarige ook in brand steekt, het is en blijft een puber”

  Klopt, een puber die crimineel verdrag vertoont heet een jeugdcrimineel. Een alle jeugdcriminelen zijn criminelen. Niet alle criminelen zijn jeugdcriminelen. Daarbij, het gaat om jongens tussen de 12 en 22. Beetje raar om enkel de focus te leggen op de jongvolwassenen.

 10. 15

  @12: ik spreek uit eigen ervaring. blanke jongeren uit Ede, Barneveld, etc sprongen op de scooter om in Kootwijkerbroek mee te doen aan de rellen.

  @11: veeg het schuim van je mond en kom dan terug. of niet.

 11. 16

  Daarbij, het gaat om jongens tussen de 12 en 22. Beetje raar om enkel de focus te leggen op de jongvolwassenen.

  Hey? Een puber is toch helemaal geen jongvolwassene? Zoals in voorgaande topics lijk je nauwelijks te weten wat woorden betekenen.