KRAS | Passend

Op zich is het natuurlijk passend om de verjaardag van de staat Israel te vieren met een bloedbad onder Palestijnen (of, als je er graag anders tegenaan kijkt, de verjaardag van de zelf gekozen nakba met een collectieve zelfmoord). En, ook toegegeven, vergeleken met Barack ‘Drone’ Obama is Bibi N. best terughoudend met geweld. De Palestijnen hebben hun pr beter op orde dan de Afghanen.

Toch knaagt er iets. Het is de schijn van een verwantschap die niet meer bestaat, een echo van Europese geschiedenis die kunstmatig nagalmt. Het zou allemaal zoveel draaglijker zijn als Israel zijn context anders duidde: ja, wij zijn gewoon een corrupt land in het Midden-Oosten waar we elkaar langs religieuze lijnen de hersens inslaan. So what?

 1. 2

  @1: Ik denk dat u gelijk heeft m.b.t. corruptie (al scoort B. Netanyahu op dat punt slecht).

  Mijn indruk is eerder dat Israel een soort apartheids-staat is.
  Niet officiëel, maar ik las dat Israel feitelijk Arabische landgenoten praktisch nooit een bouwvergunning verstrekt.

  Joris Luyendijk schreef eens (in “het zijn net mensen”) dat er ook stoplichten zo waren afgesteld, dat verkeer uit de arabische wijk steeds wachten moest. En dat er veiligheidscontroles waren die makkelijk omzeild konden worden, maar wel voor vertraging zorgden – weer voor arabische burgers.

  En Israel sluit (als ik nog goed op de hoogte ben) geen burgelijk huwelijk af zonder religieus huwelijk. (dat heeft ook niet met corruptie te maken, maar het doet wel denken aan Libanon of Iran).

 2. 8

  @6: “Waar twee kijven….”
  Hebben soms niet twee evenveel schuld.
  Kijk anders een naar de Rijdende Rechter.

  (ik denk zelfs dat soms, als twee partijen schuld hebben, de oorzaak van het conflict aan 1 partij te wijten valt, en de andere partij pas in een later stadium van het conflict over de schreef ging).

 3. 9

  @3: Als ik het artikel goed begrijp, wordt politiek corruptie in Israel door de (meeste) kiezers gedoogd, omdat die kiezers vrezen dat als ze op andere partijen stemmen, Israel vernietigd wordt.

  M.a.w. de corrupte politici hebben belang bij het voortzetten of opstoken van conflicten.

 4. 15

  @12: En wie is dat dan die Awi Cohen?

  http://tpo.nl/author/awi-cohen/

  @14:Saudi Arabia–Sudan relations is the long time historical and current relationship between Saudi Arabia and Sudan.

  Sharing a strong historical relationship as for being majority Arab nations, however Saudi Arabia and Sudan relationship is often marked with divisions between cooperation and conflict. Due to this, Sudan and Saudi Arabia often have some significant rifts on each other over diplomatic stances. Omar al-Bashir’s recent decision to send Sudanese troops fighting in Yemen was considered to be a boost of developing relationship, once had been strained for decades. As for the result, Sudan was admitted into Saudi Arabia’s fragile Islamic Military Alliance.

  Wiki,

  Dus ook bondgenoten van de VS en Israel
  Zo fijn dat de democratische waarden,waar wij allen zo aan hechten, door zulke landen worden verdedigd en uitgedragen.

 5. 16

  @12: Dat durven ze wellicht niet meer. Expert Sara Roy stelt dat Hamas gesteund werd door rechtse facties waaronder Likud tot 2004 (dus tot lang na de zelfmoordaanslagen) en volgens sommige analisten getraind en bewapend. Dit alles in de vigerende verdeel en heerspolitiek tegen Arafat c.s. waar tot in de Knesset ruzie over is geweest. De handvest van Hamas is van 1988. Dus Likud had 16 jaar lang geen problemen met het ‘Mein Kampf’ (larie, zoals je op je eigen site al aangaf) van Hamas. Integendeel, Likud beschouwde Hamas als hun Sturmabteilung.