KRAS | Pasen

Net als homorechten is Pasen bij een deel van Nederland vooral in beeld als stok om moslims mee te slaan. Verder staat het feest vooral voor een bepaalde samenstelling van het ontbijtmenu en een dagje langs de meubels of andere kekke spulletjes sjokken in het verveelwalhalla. Geen wonder dat Kees van der Staaij via Twitter liet weten kamervragen te overwegen over de paashypocrisie van PVV en VVD.

Als zelfs Kees het niet meer trekt, naderen we het moment meer dat christenen actief gaan voorstellen om tweede pinksterdag in te ruilen voor het suikerfeest. Gewoon om de haatzuchtige heidenen te zieken.

 1. 1

  Of we voltooien nou eindelijk die secularisering eens en veranderen de vaste vrije dagen op religieuze basis als kerst, Pasen en Pinksteren in vrij opneembare. Nooit meer dat gekloot dat je op Hemelvaartsdag met een lege koelkast en gesloten winkels zit. (En pak dan meteen het randschrift en de bede mee.)
  Het concept van die ‘ingeesting van de apostelen’ hebben die papen mij nooit helder kunnen uitleggen, er is sprake van een enorme bug.

  Note to self: dit jaar niet weer vergeten in de opruiming na de paas wat gele paramenten te scoren, zodat ik die gele servetten kan gebruiken als er kurkuma in het gerecht zit.

 2. 3

  @1: Gesloten winkels bestaan sowiso niet meer. Volgens mij zijn supermarkten gewoon open op HVdag.

  Van de reli-feestdagen gewone opneembare vrije dagen maken is geen goed idee. Want het idee is nou juist dat IEDEREEN het viert op dezelfde dag. Dat maakt het bizonder. Ook kunnen opneembare vrije dagen onder vuur komen bij werkgevers. Die kun je immers makkelijker afschaffen dan vaste feestdagen. Na een paar jaar weet toch niemand meer waar die vrije dagen ook al weer voor waren.

  Daarnaast hebben voor de meeste mensen die dagen al helemaal geen religieuze betekenis meer. Vooral lekker eten en leuke dingen doen, dat is het meer.

  Dus niet zeiken en gewoon houden.

 3. 5

  Mijn tandarts is tegen Suikerfeest(jes)
  :-)

  @1:
  Wel vaste dagen houden, o.r dat zoals #2 zegt de werkgevers gaan klooien.

  Kerstmis is een vaste dag en die andere “bijbelfeestje” zijn afhankelijk van de ”Maanstand”

  Laten we Kerstmis “Arrensleefeest” noemen en Pasen “Lentevollemaanfeest” en verder verzinnen we nog iets voor de rest.

  Een prijsvraag uitschrijven voor mooie namen kan ook nog.
  De jurie moet uiteraard bestaan uit ongelovigen.
  :-)

 4. 6

  @1: Eigenlijk zeg je dus dat supermarktpersoneel liefst continudiensten zouden moet werken, omdat jij slecht bent in het maken van een planning. Bevalt dat een beetje, de navel van het universum zijn?

 5. 9

  @6: Ben jij dan niet de navel van jóuw universum? Er zit zeker een keerzijde aan waar #3 al op wees. Maar Hemelvaartsdag is in essentie ook maar een gewone donderdag, die vanuit hedendaags oogpunt redelijk plompverloren tot vrije dag is gebombardeerd. Ik dacht in de jaren ’80 dat ik er op kamers in A’dam vanaf zou zijn, maar nee. En die herinnering is hardnekkig.
  De veertig dagen vóór Pasen, daar ‘doet’ men nog wel wat mee, maar de veertig erna eigenlijk niet. Wil je echt wat aan die vrije HV-dag hebben, zal toch ook de vrijdag opgenomen moeten worden. Er wordt ook niet zo naar toegeleefd als naar Pasen en kerst. Alsof de commercie het nog moet ontdekken…
  Algemeen geldende vrije dagen hebben op zich wel hun nut, maar ze hoeven van mij echt niet religieus gemotiveerd te zijn. Zo viert de hele beschaafde wereld 1 mei, maar in Nederland -waar men ook al niet op zondag stemt en zelfs niet op woensdag als dat de biddag voor het gewas is – wordt die dag gewoon gewerkt. Maar de prijs voor veel nationale feestdagen is dan weer een roerige historie.

  Wat inderdaad wel (te vuur en te zwaard) bestreden, beter nog voorkomen moet worden zijn toestanden als in de VS, waar het Walmartpersoneel de avond van Thanksgiving (eigenlijk de enige avond in het jaar waar de Amerikaan met de hele familie en met kalkoenstress en al, samen kan zijn) al naar zijn werk moet omdat al om 24:00 de Black Friday openstelling begint.

 6. 10

  @9: Tja, vanuit het heden lijken veel zaken die in het verleden zijn geregeld ‘plompverloren’. Misschien toch zo vreemd niet? Zeker niet als je bedenkt dat wat voor jou ‘plompverloren’ lijkt, dat voor anderen nog steeds niet hoeft te zijn. Maar ja, die navel, hè?

  En ik mag dan misschien de navel van mijn universum zijn (vanwaar plots dat bezittelijke voornaamwoord? Ik sprak over ‘het universum’), maar mijn universum projecteer ik niet op anderen, daar laat ik anderen niet opdraaien voor mijn tekortkomingen. Da’s dan weer een verschil. Probeer het eens — doet veel minder pijn dan je denkt.

 7. 12

  @10: Waarom wordt er (o.a. middels de vrije dagen) dan wel een christelijk universum als zijnde ‘hèt’ universum op ons allen geprojecteerd? Je gedraagt je als een zendeling, haalt mijn vermeende tekortkomingen erbij die niet ter zake doen en zinspeelt erop dat de verlossing komt als ik met je meedoe. Blijf van die tekortkomingen af. Die zijn van mij.

 8. 13

  @12: Jij verwacht van mij een antwoord op de vraag wat en waarom “men” iets doet? We hadden het toch over wat jij zei?

  Je wilt zo graag verantwoordelijkheid dragen voor jouw handelingen; neem die dan ook en wijk niet telkens af en wijs niet telkens naar anderen als je in het nauw komt. Dus over jouw tekortkomingen: je doet het weer. Toch die spiegel dan maar?

 9. 14

  @13: Nee, jij hebt het over wat je mij in de mond legt. Daarbij nagel je me aan het kruis en prikt in mijn navel. Weet je wel wat je doet? Ik wil het je wel vergeven, hoor. We are all individuals. ;)