KRAS | Gerlacus Buma

De hopman van het CDA schreef een boek over zijn voorvader Gerlacus. Die nam dienst in het leger van een buitenlandse mogendheid die Nederland bezet hield. Nee, niet de Wehrmacht, maar het Napoleontische leger. Toen de kansen van de Fransozen keerden, liep hij net zo makkelijk over naar het Nederlandse leger. In die hoedanigheid hielp hij nog de Belgen een bloedig lesje te leren.

Als ik zo’n voorvader had, zou ik het geheim houden, maar Buma junior meent Gerlacus als voorbeeld te moeten voorhouden aan het huidige Nederland, ‘dat een verhaal nodig heeft’. Maar welk verhaal dan in ’s hemelsnaam? Dat het oké is om met alle winden mee te waaien? Dat we wat minder zwaar aan landverraad moeten tillen? Dat we teruggekeerde Syriëgangers een baan bij het Korps Mariniers moeten aanbieden? Dat we terugmoeten naar de tijd waarin patriciërs overal mee wegkwamen? Ik zie allerlei verhalen, maar geen daarvan is fris.

 1. 5

  Een beetje vals, iemand die gedwongen werd te vechten voor een kolonisator (en zo snel mogelijk aan de vaderlandse kant ging staan) te vergelijken met mensen die vrijwillig kiezen voor een terroristische organisatie.

 2. 6

  “een buitenlandse mogendheid die Nederland bezet hield”
  Hoezo? Nederland was op dat moment onderdeel van Frankrijk. Gerlacus diende dus gewoon in het leger van zijn vaderland.

 3. 7

  Het zou trouwens zomaar kunnen dat Gerlacus Buma (en zijn familie) al voor de Franse tijd cultureel verfranst was (en bv. ook Frans sprak, naast Latijn natuurlijk, als hij universitair geschoold was), zoals dat in die tijd normaal was in de politieke elite. In die zin misschien inderdaad een mooi voorbeeld voor de kosmopoliet die niet zozeer stil staat bij zijn nationale loyaliteit (de Buma’s bestuurden in de Franse tijd trouwens ook vrolijk door).