Het komische nieuws van de dag bereikte de lezers van het Financieele Dagblad vanochtend al vroeg. “Silicon Valley waarschuwt Nederland om fiscaal klimaat”, kopte de krant. Enkele van de meest winstgevende bedrijven ter wereld zijn bang dat belastingontduiking via Nederland moeilijker wordt nu dergelijke praktijken internationaal steeds meer onder vuur komen te liggen. Vingertje: dat kost banen!
Ik weet dat het allemaal legaal is en zo, maar multinationals die monkelen over de erosie van dubieuze belastingdeals komen bij mij toch altijd een beetje over als Tony Soprano die zich beklaagt dat politie-onderzoek slecht is voor de werkgelegenheid in de afvalindustrie van New Jersey. Het is wel waar, maar de grondslag van die banen gaat er niet vanzelf door deugen.
Reacties (12)
De brief vormt een uitstekend lijstje voor de nodige belastinghervormingen zodat bedrijven weer hun normale portie belasting betalen in Nederland. En die 5% banen? Vooral opschepperij.
Zie ook: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/29/silicon-valley-stuurde-rutte-brief-over-belastingklimaat-a1518396
Het stinkt ook nog een beetje …
@1:
Tja, helaas weten we allebei dat Rutte zich hard gaat maken voor het verzoek in de brief. Het is in lijn met het beleid van zijn partij. De steeds kleiner wordende groep werknemers mag weer extra betalen…
Behalve banen scheelt dat ons ook een paar miljard belastinginkomen. Er zijn zat landen in de wereld die dat van ons willen overnemen en die niet de behoefte heeft het braafste jongetje van de klas te zijn, voor die multinationals maakt dat dus niet zoveel uit.
Voor ons is dat op zich ook niet zo’n probleem, we kunnen best nog wel een paar miljard extra bezuinigen, op sociale zekerheid bijvoorbeeld. En we hebben al zoveel werkelozen, die paar extra kunnen er ook nog wel bij.
@3: ” die niet de behoefte heeft het braafste jongetje van de klas te zijn”
Nederland is nu het stoutste jongetje van de klas. Bovendien gaat het bij de Nederlandse brievenbusfirma’s bijna volledig om het nauwelijks belast kunnen doorsluizen van EU-inkomsten. Als je daar EU-breed afspraken over maakt (iedereen in de klas even braaf), is er geen enkele reden om uit Nederland te vertrekken, zeker niet voor de bedrijven die ook echt banen in Nederland scheppen (brievenbusfirma’s doen dat namelijk nauwelijks, hooguit een paar uurtjes voor een plaatselijke advocaat), want Nederland is ook om andere redenen aantrekkelijk.
Maar als ze in Silicon Valley belasting moeten betalen houden ze geen miljoenen over om aan het onderzoek van Andrea Maier te doneren! En dan leven ze niet lang genoeg om al dat geld op te maken!
@3 – dat van die banen is onzin, want de financieel gunstige constructies lopen niet via BV’s met veel werknemers. En is Starbucks vertrokken nadat ze meer belasting moesten betalen?
@2 In Nederland is het al decennia exclusief de minister van financiën die in het kabinet over de belastingen gaat. Dus Rutte en Kroes kunnen wel wat toezeggen, maar daar gaan ze niet over.
Meer dan 400.000 banen? Kunnen ze dat onderbouwen?
@6:
Binnen de grenzen van het regeringsakkoord… Reken maar dat een te “sociaaldemocratisch” standpunt hierin wordt teruggefloten door de VVD.
*Er is trouwens niets sociaaldemocratisch is aan deze minister van Financiën of deze PvdA.
Uit het NOS-artikel over dit stukje schandalige chantage:
In de brief uit mei, waar Het Financieele Dagblad vandaag over publiceert, lobbyen de Amerikaanse bedrijven opnieuw voor een forse verlaging van de vennootschapsbelasting. Nu is dat 25 procent in Nederland. Maar zou Nederland competitief willen blijven dan moet dat verder omlaag.
“De tarieven moeten in overeenstemming zijn met die van Groot-Brittannië (20 procent), Ierland (12,5 procent) en Zwitserland (17,92 procent),” schrijven de ondernemers in Silicon Valley.”
Laten we inderdaad in overeenstemming gaan: Vrije toegang tot de EU-markt? dan minimaal 30% vennootschapsbelasting. En geen rulings!
@6: Correctie : de Staatssecretaris van Financiën gaat over de Belastingen.
Wat fijn toch, dat de meest winstgevende bedrijven van Silicon Valley zich zo druk maken om de werkgelegenheid in Nederland. Wat meelevend van ze.
Ik vind het niet komisch maar eerder schaamteloos.