KRAS | Daklozen

Er zijn in Nederland 40.000 daklozen en dat aantal stijgt. Al jaren. Niet zo gek gezien de stijgende huizenprijzen en beleid om sociale huurwoningen ‘op te waarderen’. Voor Rotterdam Zuid bestaat zelfs een nationaal actieplan om betaalbare woningen weg te wieden. Kortom, er was geen enkele manier waarop de politiek dit effect kon kennen. Men was ‘geschokt’.

Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik ook een mooie politieke oplossing. Als je je nu voorneemt om over tien jaar betaalbare woningen te bouwen met twee keer zoveel faciliteiten als minimaal nodig, dan krijgen de daklozen over twintig jaar bekeken precies waar ze recht op hebben. Probleem met onmiddellijk ingang van tafel. Graag gedaan.

 1. 1

  Dat het huisvestingsbeleid al jaren een ondergeschoven kindje is moge duidelijk zijn. Maar dit komt natuurlijk ook door de eindeloze afbraak van voorzieningen, het ondoordringbare woud aan toeslagen en andere regels, en het asociale gedrag van o.a. overheidsinstanties bij mensen met schulden.

 2. 3

  @2 Dat zij de daklozen die je op straat vindt. Een groot deel van de daklozen leeft niet op straat, maar zwerft van bank naar opvangtehuis. Daarvoor is beperkte beschikbaarheid van woonruimte wel degelijk een probleem

 3. 4

  @2: In aanvulling op #3 denk ik ook dat je niet moet onderschatten hoe de populatie de afgelopen jaren is veranderd. Er zijn nu veel minder mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats met psychiatrische problematiek dan 10 jaar geleden. En ook toen was het 70%, dus 30% ‘gewone’ mensen.

 4. 6

  Met elk jaar duizenden en duizenden en duizenden nieuwkomers die voor het grootste deel aangewezen zijn op uitkering en gratis woonruimte is het geen verbazing dat er steeds meer daklozen zijn. En er komen er ook nog eens duizenden en duizenden en duizenden bij. Arm land. Arm milieu. Arme Nederlanders.