KRAS | Catan

Vier jaar geleden heeft de fabrikant van Kolonisten van Catan, zonder daar toestemming voor te vragen van de vaderlandse alt-right, de naam van het bordspel veranderd in Catan, omdat het dan in alle talen hetzelfde heet. Dat valt de spelmakers te vergeven. Vier jaar geleden speelde gevoeligheden rond koloniën veel minder en de rechtse verontwaardiging kwam ook pas in retrospectief binnenzijlen.

Ik vind het een veelbelovende ontwikkeling: je hoeft als hedendaags Gutmensch niet eens meer op Gloria Wekker te wachten om misstanden te achterhalen. Je kunt gewoon op Twitter Wierd Winter of hoe ze allemaal mogen heten volgen, en dan krijg je kwesties op een presenteerblaadje aangeleverd. Alt-right is inmiddels zo geïndoctrineerd door links dat ze onze gedachten beter kennen dan wijzelf.

 1. 1

  Wat helemaal ridicuul is, is dat dit (vier jaar oude) “nieuws” dus gewoon in alle media gebracht wordt. Net alsof dus gewoon echt niets anders is om over te schrijven.

 2. 5

  Het is zeer interessant en tegelijkertijd triest om alle gewrongen bochten te zien van de marketeers die in dit soort situaties zowel de politiek correcten, de allochtonen als de gewone bevolking proberen tevreden te houden. Verteld iemand per ongeluk aan een journalist dat het bedrijf door de Pro-Palestijnse hoek (lees anti Joodse racisten) via de mail bedreigt is, moet je het van je baas weer gaan ontkennen omdat de hele bakfiets gemeenschap het spel dan gaat boycotten. Het zal je baan maar zijn.

  https://www.parool.nl/opinie/-jij-speelt-catan-dan-ben-jij-voor-joodse-neder-zettingen~a4589100/

 3. 6

  Verteld iemand per ongeluk aan een journalist dat het bedrijf door de Pro-Palestijnse hoek (..) via de mail bedreigt is..

  Ik kijk dat dan even na in het oorspronkelijke artikel, en daar wordt de woordvoerder als volgt geciteerd:

  Sommige mensen stelden dat we hiermee steun gaven aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanover, een moderne vorm van kolonisatie.

  ‘Sommige mensen’, dat klinkt als een handjevol. Van bedreiging is al helemaal geen sprake.

  Het is ook niet helemaal duidelijk hoe het gesprek is verlopen en of die woordvoerder zelf met de informatie op de proppen kwam, of dat de journalist daarnaar heeft zitten vissen; en of die woordvoerder een Grapperhausje heeft uitgehaald zonder precies te weten hoe het nu zat.

  In ieder geval kunnen we vaststellen dat jij hier een flink potje zit te framen – en te liegen, met je ‘bedreigt’ (d/t-fout ook nog, maar dat terzijde).

 4. 7

  @6: “met je ‘bedreigt’ (d/t-fout ook nog, maar dat terzijde)”
  Noem dan ook de “Verteld iemand” in dezelfde zin, om aan te tonen dat hier wel haast sprake moet zijn van trollspelgedrag.

 5. 9

  @6: Ik heb altijd het idee dat Holman eerst een tijdje ligt in een bad vol coke en daarna een column schrijft. De ‘sommige mensen’ zijn dan ongetwijfeld de gezichten die in een blauwe wolk om hem heen drijven in huis.

  Recentelijk vertelde mij iemand dat duiven niet te vertrouwen zijn, dus ik bedoel maar.

 6. 10

  Wel leuk dat @0 stelt dat Duk dezelfde nuffige verontwaardiging tentoonspreidt als links (ben ik het mee eens hoor) en dat er vervolgens een stroom aan nuffig-verontwaardigde reakties op volgen. Het bijkft een biotoop op zich, dat Sargasso.

 7. 12

  @10: Dat blijkt inderdaad, met het legertje rechtse trollen dat hier zijn habitat van gemaakt heeft, inclusief jezelf recent blijkbaar.

 8. 14

  @10:

  Het bijkft een biotoop op zich, dat Sargasso.

  Zeker, maar dit moet men de beheerders nageven: er wordt ruimte gegeven aan verschillende inzichten. Dat is op sommige anders sites wel anders. Zo’n bubbel is ongetwijfeld comfortabeler, maar daar steek je minder van op. De juistheid van je argumenten kun je alleen toetsen als er ook tegenspraak is.