KRAS | Blank kalifaat

In het blanke kalifaat van Jordan Petersons sanyassins dragen vrouwen korte rokjes in plaats van burka’s, maar verder zijn ze netjes onderdanig, altijd tot seks bereid en supercontent met de zorg voor kinderen en vlezige avondmaaltijd zodra de heer des huizes na een dag knokken voor zijn brood de voordeur achter zich dichttrekt en om zijn pantoffels vraagt.

Ik deel dat ideaalbeeld niet. Waarschijnlijk omdat ik gefeminiseerd, geïslamiseerd of anderszins aan de eenentwinstigste eeuw ten prooi gevallen ben. Af en toe mijmer ik nog wat na, of er iets aan mijn leven ontbreekt nu ik niet voortdurend boos ben, me te kort gedaan voel of de behoefte koester me aan te sluiten bij een heimelijke vechtclub. Daar drink ik dan een glaasje goede whisky bij, de benen languit onder de salontafel, in de wetenschap dat ik het desondanks vrij aardig voor elkaar heb.

 1. 1

  Jij bent geïndividualiseerd. Nauwelijks nog groepsdenken.

  Dat maakt ons als maatschappij zwak kunnen we stellen, want er voor elkaar zijn wordt steeds minder. Behalve dan je eigen uitgezochte naasten. Dan hoef je je ook niet boos te maken.

 2. 3

  Haha… heel leuk. Echt waar.

  Vooral dat van die vechtclub. Deed me denken aan mijn comment in het café van gisteren. Het artikel waar ik daar naar verwees zegt in hoofdstuk 1:

  “The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.”

  En ja, dat artikel gaat over christelijk religieus extremisten en hun Vaticaanse bronnen. Het artikel komt uit de EU.

  Probleem is dat je zelf wel kan denken dat je het aardig voor elkaar hebt en misschien gaat het zelfs jouw tijd wel duren, maar ondertussen glijdt de wereld weg, geholpen door al die ondergrondse ‘fightclubs’. Het is altijd om het even.

  Ga me nu niet zeggen, dat je dat artikel ook echt gelezen hebt en dat die vechtclub-quote je hiertoe heeft geïnspireerd. Het zou te mooi zijn.

 3. 4

  @2.

  Heeft niets met onderdanige vrouwen te maken.

  Weet je wie dat wel zegt mijn Somalische collega, die vier keer getrouwd is geweest. Die zegt heel serieus dat je moet oppassen met vrouwen, want onbetrouwbaar en wispelturig.

  Wat Somaliërs wel hebben is dat ze meer een groep zijn, minder individualistisch, als Nederlanders waar je dat hoogstens nog in kleinere dorpen ziet.

 4. 7

  @4: Dan is je #1 wel een heel rare reactie op #0, die het toch vooral heeft over het feit dat hij niet de visie van Petterson met zijn onderdanige vrouwtjes deelt.

 5. 9

  @7.

  Nee hoor, omdat zijn beeld over Peterson zwaar overtrokken is, zoals dat van zijn supporters ook is. Het gaat om conservatisme, en de zielige witte man ofzo. Alsof Peterson dat wil zoals in eerste alinea omschreven.

  En onderdanige ‘vrouwtjes’, klinkt trouwens heel seksistisch, kom ik ook in progressieve kringen tegen. Want willen/hebben graag een dominante man. Paar jaar later, twee kinderen verder, is dat voorbij want man gewelddadig, vrouw ingeruild voor jongere dame, etc. En weet je zo gaat het al heel de mensheid.

 6. 10

  @9: Daarmee heb je nog steeds niet uitgelegd waarom iemand die dat stereotype niet als ideaalbeeld ziet is “geïndividualiseerd” en daarmee “ons als maatschappij zwak” maakt.

 7. 11

  @10.

  Antwoord op de vraag of hij nou feministisch, etc is. Ik dacht eigenlijk meer aan liberaal, van het leven en laten leven, wat is ontspoord naar onverschilligheid ten opzichte van veel mensen om ons heen. Dat is overigens niet persoonlijk bedoeld naar de schrijver.

 8. 17

  Ik vind het enigszins anti-intuitief en ironisch dat een ‘bevolkingsgroep’ (jonge mannen?) die bij uitstek voor zichzelf op horen te kunnen komen, nu opeens een zelfhulpboek nodig heeft. Meer aanwijzing dat de hele klerezooi gefeminiseerd is, hoef je niet te hebben.

 9. 18

  @17: Ook binnen een groep als “jonge mannen” is niet alles homogeen. Ook zonder feminisering vallen er genoeg buiten de boot. “jonge mannen” die niet voor zich op kunnen komen, waarvoor verschillende redenen zijn. Beetje gemakkelijk, jouw reactie. Niet doordacht bovendien