KRAS | Actievoerders

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

In september protesteerden actievoerders bij het Van Gogh tegen sponsoring van het museum door Shell. Het interesseerde geen hond. Afgelopen weekend deden ze het over. Nu in het museum. Dat vond het museum niet leuk. Het museum verzocht hen op te zouten. Ze weigerden. Het museum belde de politie. De politie kwam en nam de actievoerders mee. Ze kwamen al snel vrij. Behalve de vier die weigerden hun naam te zeggen, een beproefde methode om voor het maximale effect je detentie te rekken.

Om het nog even lekker aan te zetten, marcheerden de actievoerders van Fossil Free Culture met afgeplakte monden langs het museum. Hun vrijheid van meningsuiting is aangetast. Next level dramaqueens, zeg maar. Toch vraag ik me af hoe ze zouden reageren als Pegida ongevraagd een performance in hun repetitieruimte komt houden.

Reacties (9)

#1 rongvk

Nou ja, we praten er ondertussen wel over zullen we maar zeggen. Missie geslaagd?

Of misschien ook niet, want ik snap nog steeds niet waar het over gaat, moet Shell minder sponsoren en meer dividend uitkeren aan de aandeelhouders of zo? Zijn dit die zogenaamde “activistische aandeelhouders” waar ik in de krant zo veel over lees? :-P

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

“Om het nog even lekker aan te zetten, marcheerden de actievoerders van Fossil Free Culture met afgeplakte monden langs het museum. Hun vrijheid van meningsuiting is aangetast.”

Volgens mij gaat het niet om het uiten van hun mening. Die heeft men de eerste keer al succesvol geuit. Het gaat er om dat hun mening doorgevoerd wordt. En op het moment dat dat niet gebeurt, gooit men het over de boeg van beperking van vrijheid van meningsuiting. Over jezelf buitenspel zetten gesproken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

@0: maar hoe zie jij dan dat beleidsveranderingen (van bedrijven of de overheid) zouden moeten gebeuren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

Ik vond het trouwens een heel stijlvol vormgegeven protest. Prachtig die vrouwen op die trap in witte gewaden. Een Grieks drama ‘après la lettre’.

Ik vind overigens de combi [Shell/vGM – FFC] iets anders als [FFC – Pegida]. Het onderwerp is ook totaal anders. Probeer je met deze contrastering te zeggen dat alle protest moet kunnen, of zou moeten kunnen, of probeer je iets uit te lokken? Dan denk ik persoonlijk, ja alle protest moet kunnen zolang de beweging niet verboden is en de schade (materieel, immaterieel) niet disproportioneel is. En zo zullen er nog wel wat randvoorwaarden te verzinnen zijn.

Dat dat niet altijd zo werkt is dan weer een ander punt, maar dat is hier wat irrelevant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hemaworstje

En hoe ze zouden reageren als Pegida binnenkomt interesseert ook geen hond buiten een paar honderd Amsterdammers.
Don’t feed the attentionwhore trolls, net als jengelende kinderen. Ignore.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arduenn

@0: ‘Museum’ staat niet in het woordenboek van Pegida.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Le Redoutable

Clubs als Pegida zijn over het algemeen ook tegenstanders van kapitalisme en multinationals, dus dat protest zal we los lopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Pineaux

Het is mijn protest niet en ik denk dat er ergere dingen zijn om je druk om te maken, maar kunstsponsoring door een groot bedrijf dat verantwoordelijk is voor shit in Nigeria tot het schijt hebben aan klimaatverandering, is niet iets waar we per definitie onze schouders voor moeten ophalen. Of wel?

Het feit dat steeds meer instellingen afhankelijk zijn van filantropie is in mijn ogen een slechte zaak. Ook omdat deze filantropische activiteiten vooral worden gedaan uit PR-overwegingen, om een wit voetje te halen.

De heer Jongeneel valt deze actievoerders aan omdat hij het aandachtshoeren vindt en dat ze dus een soort minder mens zijn. Ik vind dat de heer Jongeneel ook wel even kan nadenken over wie hier nou eigenlijk het probleem zijn: de actievoerders of Schelp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Co Stuifbergen

@1: Als Shell geld geeft aan een museum i.p.v. aan de aandeelhouders, is dat omdat het bedrijf daarvan profijt wil hebben.

Shell besteedt ook geld aan boorplatforms, pijpleidingen, raffinaderijen enz., in plaats van het aan de aandeelhouders uit te keren.
Daardoor kan Shell meer dingen doen, die goed zijn voor het bedrijf.

Maar wat goed is voor Shell, kan onevenredig slecht zijn voor de mensen op deze planeet.
Dus dan kan het beter zijn, dat Shell het geld niet aan een museum geeft, maar aan de aandeelhouders.

  • Vorige discussie