Krachtige aardbeving en tsunami treffen Japan

Vanochtend vroeg onze tijd werd Japan getroffen door een aardbeving met kracht 8,9 op de schaal van Richter. Het werd gevolgd door een tsunami in het noordoostelijke deel van Japan.
De gevolgen zijn nog niet te overzien. De schade is immens en er zijn mogelijk honderden doden gevallen. Maar de werkelijke omvang zal pas morgen duidelijk worden als het in Japan weer licht wordt.
Hieronder wat linkjes naar het nieuws en kaartjes over de gevolgen.
Heeft u zelf ook relevante informatie, geef dat dan door in de reacties.

Krachtige aardbeving en tsunami treffen Japan | Meer info: Japanse KNMI | Pacific Tsunami Warning Center | Subduction zone Japan | Effect Japan | Tsunami plaat Pacific

 1. 4

  @KJ: in de weather.gov link zie ik dat er melding gemaakt wordt van 7,9 Richter… Pers meldt 8,8 a 8,9 Richter… Weet jij hier toevallig meer over?

 2. 8

  Het was onlangs ook vrouwendag? Toeval?

  (al heeft de maan mogelijk meer invloed op aardverschuivingen dan de vrouwendag ;) )

 3. 9

  @ Stickmeister: Deze deed mij twijfelen een dergelijk commentaar te plaatsen (waarbij ik even aanneem dat ie waar is):

  The last extreme supermoon occurred a few days after the 8.9 earthquake in Indonesia.

 4. 10

  Nou, Maria van der Hoeven laat haar dag echt niet verpesten door dit soort shit. Tanaka wordt nu misschien eerder opgevolgd? (Maria kan sowieso dieper buigen dan Japanners). En dan pakt ze gelijk een paar maanden overuren van em over. Tji-tjing.
  Onze gevoelens en medeleven zijn met het Japanse volk.

 5. 12

  Zojuist een bericht van een oud collega die in Japan woont, niet eens dichtbij het epicentrum maar uit de kraan komt geen water meer. Mensen durven de verwarming niet te gebruiken ivm gaslekken. Sinds eerste grote klap meer dan 100 naschokken, mensen zitten op straat, ravage in de huizen, gezinnen schuilen in auto’s.

 6. 15

  ps: Het water in de oceanische korst (steen is nat) wordt kritisch op zekere diepte en dan smelt de steen. Gesmolten steen is lichter dan vaste steen..dus omhoog.

  Het kontakt tussen de continentale en oceanische korst is voortdurend onder spanning, vanwege val en de pull van de zinkende oceanische plaat. Stress and strain. Kritische grens dan ontlading, schoksgewijs.

 7. 19

  Overigens @Mark..bij een drietrapsraket (mark/nos/majesteit)worden de eerste twee , leeg, afgestoten.

  Aldoende blijft het koningshuis nog in vivo ;)/melig kokende.

 8. 20

  @larie, ja klopt dat het koningshuis een instituut blijft als haar oprispingen worden erkend door massamedia als de NOS en Mark. Maar of de Oranje’s het als twitterinstituut gaan redden blijft wel de vraag.

 9. 21

  @14… en Japan wordt door subductie naar beneden gebogen, maar af en toe wipt het met een klap van 8.9 MMO, een aantal decimeters terug omhoog en 2.5 m oostwaarts verder tegen de pacifische plaat op – zoals vanochtend.

 10. 23

  @Mark..ik vermoed van niet. Als je denkt als “we” above all the plebs is het niet mogelijk je via een plebsmedium te (verlagen) uiten.

 11. 25

  Das fraai..su..thx.

  Laat nu Sendai de enige plek zijn in Japan waar ik een tijdje langer verbleef ooit.. Het Sendai-virus is somewhat famous vanwege de single strand RNA-virus, congressen je weet het wel.

  Doet pijn die beelden.

 12. 27

  Die schok van 6.6 aan de westkant van Japan, vanavond, was geen naschok. Is daarvoor een verklaring? Mogelijk een gevolg-schok door ontstane spanning op een andere breuk?